kilpailuta urakka

Sisustusremontilla uudistetaan kodin ilme


Sisustusremontilla tarkoitetaan usein kodin uudistus- ja pintaremonttia, jossa muokataan kuitenkin pintojen lisäksi kodin irtaimistoa. Tässä artikkelissa käsitellään pääasiassa kodin sisustusratkaisuja, värimaailmaa ja tunnelman luomista sisustusremontilla, kun taas pintaremontteja on käsitelty omassa artikkelissaan. [linkki: Pintaremontit-blogi].

Käytännöllinen ja esteettinen sisustus

Sisustusremontissa voidaan uudistaa yksi huone, sen osa tai koko asunto. Sisustusremontissa ei ole tarkoitus unohtaa käytännöllisyyttä, eli valintojen on oltava suhteellisen kestäviä ja helposti ylläpidettäviä, vaikka tärkeämpää onkin kodin viihtyisyys ja sisustusvalintojen luoma tunnelma. Sisustusremontin lopputuloksen ei ole tarkoitus kestää iän kaiken, vaan tavoitteena on sisustus, jota on helppo uudistaa aika ajoin.

Sisustusremontteihin erikoistuneilta yrityksiltä voi pyytää juuri itselle sopivan kokonaisuuden. Vaihtoehtojen skaala on laaja. Remonttisuunnitelma voi sisältää kattavan pintaremontin tai ainoastaan väri- tai valaistussuunnitelman tiettyyn huoneeseen. Kodin tekstiilien, kuosien ja huonekalujen kankaiden suunnittelun voi ostaa palveluna, kuten myös laajemmin kodin sisustussuunnittelun.

Sisustusremontista kannattaa tehdä kirjallinen sopimus, vaikka remontti olisi pienikin. Yhteinen sopimus antaa raamit, joiden mukaan edetään. Sopimuksesta käyvät ilmi esimerkiksi hinnat, työnjako, remontin laajuus, valitut materiaalit ja tavarat määrineen, takuuajat, taikataulut sekä materiaalien toimitus- ja asennusajankohdat. Jos sisustusremontissa tarvitaan asennuspalveluja, ne ovat kotitalousvähennyskelpoisia: materiaalikulut eivät.

Valaistussuunnittelu luo yhtenäisen sisustuksen

Valaisinten sijaintia ja määrää sekä lamppujen tyyliä kannattaa miettiä samalla, kun suunnitellaan kodin muuta sisustusta. Valaistus vaikuttaa kodin värimaailmaan ja siihen, miten erilaiset materiaalit, kuosit ja esineet pääsevät esiin tai hukkuvat taustaan.

Valaistussuunnittelu kannattaa uudisrakennuksessa ottaa huomioon jo seinä- ja kattorakenteiden sekä laajemmin sähkötöiden suunnittelussa. Jos mahdollista, sähköpisteitä on hyvä sijoittaa mieluummin liikaa kuin liian vähän. Erilaiset valaistuksen säätötavat taas lisäävät huoneiden muunneltavuutta. Valaisinten paikkaa on pystyttävä vaihtamaan myöhemmin myös huonekalujen siirtyessä tai kodin sisustusta muutettaessa.

Suosi epäsuoraa valoa ja vältä lamppujen valokeilojen yhdistymistä kiiltäviin pintoihin. Valaistus toimii parhaiten silloin, kun valo hajoaa ja heijastuu kodin materiaaleista. Parhaimmillaan kokonaisuus on tasapainoinen: valo saa kodin esineet, huonekalut ja kuosit kuulumaan yhteen. Valon värisävyn valintaan kannattaa kysyä neuvoja asiantuntevilta valaistussuunnittelijoilta ja valaisimia myyvistä erikoisliikkeistä.

Lue lisää valaistussuunnittelusta. [linkki: Valaistussuunnittelu-blogi]

Nosta kiinteät kalusteet rohkeasti esiin

Kiinteillä kalusteilla tarkoitetaan esimerkiksi keittiön astiakaappeja ja suuria kodinkoneita, makuuhuoneessa vaatekaappeja ja saunassa lauteita. Vaikka kodin kaapistot ja hyllyt ovat käytännöllisiä ja siksi välttämättömiä, mikään ei estä leikittelemästä erilaisilla väreillä ja materiaaleilla.

Kaapit ja kodinkoneet muodostavat monessa huoneessa niin suuria kokonaisuuksia ja seinäpintoja, että ne ovat huonetta hallitsevia elementtejä. Sisustusremontissa kiinteiden kalusteiden roolia voidaan häivyttää tai korostaa. Huoneen värimaailma, valaistus ja sisustuselementit voivat houkutella katseen pois huoneen käytännöllisistä osista.

Toinen vaihtoehto on nostaa kodin arkiset elementit rohkeasti esiin. Silloin niiden design, värit tai pintakuviot vaikuttavat koko huoneen tunnelmaan ja tuovat kodin sisustukseen oman lisänsä.

Sisustusremontissa etsitään omaa tyyliä

Sisustusremontilla voidaan muokata kodin ilmettä muillakin tavoin kuin muuttamalla värimaailmaa tai vaihtamalla tapettia. Seiniin on saatavilla erikoistapetteja ja sisustusmaalauksia, tai seinään voidaan hankkia jopa yksilöllisesti suunniteltu seinämaalaus. Erilaisilla efektipinnoilla myös lattiaan ja kattoon luodaan tietyn materiaalin tuntua.

Kysy lisätietoja vaihtoehdoista sisustussuunnittelijoilta ja sisustusarkkitehdeiltä sekä erikoismaalareilta. Uusia ideoita voi etsiä myös rautakauppojen, sisustusliikkeiden ja sisustusmateriaaleja myyvien yritysten nettisivujen kuvapankeista ja blogeista.

Olennaista on muistaa myös kodin yksityiskohdat, kuten taide-esineet, pöytäkoristeet, taulut ja astiastot. Sisustussuunnittelijalle voi esitellä omia lempivärejään, -tavaroitaan ja -harrastuksiaan, joista muotoutuu ammattilaisen käsissä yhtenäinen sisustus ja kodin tyylin suunta. Materiaalien, valaistuksen ja esineiden avulla kodin tyyli voi muotoutua vaikkapa japanilaishenkisen minimalistiseksi, romanttisen rönsyileväksi, iloisen retroksi tai luonnollisen rustiikkiseksi.

Huonekalujen, verhojen ja mattojen kuosit luovat kodin viimeisen silauksen. Kankaat vähentävät huoneiden kaikua ja parantavat äänieristystä. Materiaalit luovat myös yleistä tunnelmaa, ja siksi on väliä, ovatko sohvatyynyt lampaanvillaa, silkkiä tai puuvillaa. Materiaali vaikuttaa myös kodin käytännöllisyyteen, kuten miten matot pysyvät paikoillaan, miten sähköisiä huonekalut ovat tai miten verhot laskeutuvat.

Kysy asiantuntijalta neuvoja, millaiset kankaat ja kuosit sopivat esimerkiksi pikkulasten talouteen, koiraperheeseen tai kotiin, jossa asuu vain aikuisia.

Materiaalivalinnoilla sisustukseen tunnetta

Materiaalien valinta on tärkeä osa sisustusremonttia. Materiaalit vaikuttavat kodin äänimaailmaan ja siihen, miltä huonekalut ja tasot tuntuvat. Vaikka sisustussuunnittelun trendit vaihtelevat, tietyt materiaalit, kuten kivi ja puu, säilyvät suomalaisten suosikkeina. Sisustussuunnittelijat tuntevat tämän hetkiset ja tulevat sisustustrendit ja auttavat mielellään yhdistämään ne talon asukkaiden omaan tyyliin ja lempimateriaaleihin.

Puu on joustava, lämmin ja maanläheinen sisustuselementti

Puu on materiaalina helposti työstettävä, ja siksi puukalusteisiin ja -elementteihin voidaan tehdä pienelläkin vaivalla uniikkeja yksityiskohtia. Puutakalusteita tai -pintoja voi esimerkiksi kuvioida ja värjätä lukuisilla eri tekniikoilla. Myös puuhuonekalujen entisöinnistä kannattaa kysyä asiantuntijoilta.

Puu ei ole helppohoitoisin kodin materiaaleista, koska se ei kestä kosteutta ja kuumuutta yhtä hyvin kuin keinotekoiset materiaalit. Se on kuitenkin kestävä ja oikein hoidettuna erittäin pitkäikäinen materiaali. Lisäksi puu on luonnonläheinen, joten se myös vanhenee tyylikkäästi ja on usein helppo uudelleen käsitellä tai hioa.

Puisia pintoja, kalusteita ja sisustuselementtejä löytyy Suomesta runsaasti valmiina, mutta on hyvä pitää mielessä, että kädentaidot ovat meillä yhä valttia. Ammattitaitoinen kirvesmies, puuartesaani tai puuseppä loihtii puusta esiin muotoja, jotka hivelevät silmää vuosiksi eteenpäin.

Kivipohjaiset materiaalit tuovat sisustukseen juurevuutta

Kivi on ajaton ja helppohoitoinen, huoleton materiaali, johon ei helposti kyllästy. Erilaisia kivisiä esineitä sekä sisustuselementtejä esimerkiksi seinäpintojen verhoiluun löytyy runsaasti. Kiviseinät sopivat moderniin tai maalaisromanttiseen kotiin, johon kaivataan kodikkuutta ja luonnonläheisyyttä. Kivi ei ole kylmä materiaali, vaan esimerkiksi kivi- tai laattalattia on talvellakin miellyttävä, kunhan lämmitysjärjestelmä on sopiva.

Kivilaatat ovat suosittu seinä- ja lattiaelementti. Sisustusremontissa laatoilla voi kuitenkin myös leikitellä. Laatat voivat olla mielenkiintoinen yksityiskohta muuallakin kuin keittiössä tai kylpyhuoneessa. Suuret kivi- tai klinkkerilaatat sopivat melkein minkä tahansa huoneen lattiamateriaaliksi luomaan vanhan ajan maanläheistä tunnelmaa.

Sisustustiilet on värisävyiltään lämpimiä ja murrettuja sekä rakenteeltaan keveitä. Niillä voi helposti verhoilla vaikkapa yhden seinän, tilanjakajan tai muun rajatun alueen. Sisustustiilissä on runsaasti erilaisia pinta- ja värivaihtoehtoja. Sisustuksessa voi käyttää myös perinteisiä tiiliä, jotka ovat sisustustiiliä suurempia ja painavampia.

Helppo tapa tuoda kotiin kiviseinäelementti ovat erityyppiset polyuretaanisisustuslevyt. Verhoilukivet ovat valmiita elementtejä, joita ostetaan neliöhinnalla. Asennuskin on usein suhteellisen helppoa, koska levyjen kiinnitys onnistuu esimerkiksi erityisliimalla tai ruuveilla vaikka tapetin päälle. Levyn pohja on usein polyuretaania ja pinta aitoa kiveä.

Liuskekivet, kuten kotimainen vuolukivi, ovat perinteinen mutta nykyään jälleen trendikäs ja aina käyttökelpoinen pintamateriaali. Liuskekivellä seinä- tai lattiapintaan saadaan elävyyttä. Sisustusremonttia nopeuttaa, jos valitaan valmiiksi verkkoon kiinnitetty liuskekivielementti.

Komposiittikivet ovat hyvin lähellä aitoa kiveä. Komposiitista suurin osa on luonnonkvartsia ja muut osat muun muassa hartsia ja väriaineita. Komposiittikivet sopivat kodin kaikkiin huoneisiin, myös kosteisiin tiloihin. Kuumuutta komposiittikivi ei kestä yhtä hyvin kuin luonnonkivi, mikä on otettava huomioon keittiötasojen valinnassa.

Aidoista kivistä sisustuselementteinä käytetään eniten graniittia ja marmoria, jotka ovat molemmat kestäviä vaihtoehtoja. Marmorin värisävy kuitenkin patinoituu ajan kanssa. Graniittikivistä kannattaa pyytää asiantuntijaa valitsemaan sisustuskiviksi sopivat vaihtoehdot.

On hyvä muistaa, että kivi on huokoisempaa kuin keinotekoisesti tuotetut materiaalit. Keittiön ja muiden tilojen kivitasot on usein viisasta käsitellä suoja-aineella vähintään muutaman vuoden välein. Lika ja erityisesti rasva- ja kahvitahrat pitää poistaa, ennen kuin ne ehtivät imeytyä kiveen. Kivi myös naarmuuntuu ja halkeaa monia muita materiaaleja herkemmin.

Ryhdikäs sisustus teräksellä ja lasilla

Teräs, metallinhohtoiset värisävyt ja lasi ovat maskuliinisia sisustuselementtejä. Ne sopivat luomaan kotiin modernia, minimalistista tai teollista tunnelmaa. Metallilla sisustaminen sopii myös kotiin, jossa sisustuksen halutaan olevan suhteellisen huomaamatonta, hillittyä ja laadukasta.

Lasi ja metalli ovat erittäin kestäviä ja huoltovapaita materiaaleja, jotka eivät ime itseensä likaa tai pölyä. Ylläpidoksi riittää normaali siivous.

Terästä käytetään sisustuksessa useimmiten keittiössä. Teräs sopii kuitenkin myös muihin huoneisiin, ja tiskipöydän tai työtasojen lisäksi teräksestä valmistetaan nykyään myös sohva- ja kirjoituspöytiä sekä tuoleja. Teräksestä tehdään runsaasti myös erilaisia astioita ja sisustusesineitä. Ruostumaton tai maalattu teräs on kylmempi ja tyyliltään modernimpi vaihtoehto kuin ruostunut, kulunut tai muuten rustiikkinen metallielementti.

Lasi on sisustuksessa erittäin monikäyttöinen materiaali, varsinkin yhdistettynä alumiinirakenteisiin. Saatavilla on lasipintaisten kalusteiden lisäksi valmiita lasielementtejä esimerkiksi seiniksi ja tilanjakajiksi. Värivaihtoehtoja on nykyään runsaasti, ja lasin pinta voi olla esimerkiksi himmeä, kirkas, läpinäkymätön, kuvioitu tai sileä. Lasiseiniä tehdään nykyään myös kosteisiin tiloihin aikaisempaa enemmän. Lasiseinä tai suuri lasiovi lisää pienenkin kylpyhuoneen tilantuntua.

Sisustusremontissa hyödynnetään värien symboliikkaa

Materiaalien lisäksi jokaisella värillä on oma viestinsä, joka vaikuttaa kodin yleisilmeeseen. Sisustusremontissa kannattaa miettiä asukkaiden toiveita kodin yleistunnelmalle tai erikseen kullekin huoneelle. Värimaailma voi olla yhtenäinen, tai sitten jokaisen huoneen värimaailma suunnitellaan sen käyttäjän tai käyttötavan mukaan. Asiantuntijat tietävät, mitkä värit täydentävät toisiaan tai korostavat eri sävyjä.

Punainen ja oranssi ovat energisiä ja dynaamisia värejä, joilla kotiin saa elinvoimaa, tunnetta ja lämpöä. Punainen väri sopii erityisen hyvin vaikkapa työhuoneeseen tai harrastustilaan, koska se inspiroi ja antaa energiaa. Punaisella voi lisätä huoneissa viihtyvien ihmisten tavoitteellisuutta, määrätietoisuutta ja valppautta.

Makuuhuoneeseen punainen voi olla liiankin levoton ja turhan aktivoiva valinta, mutta punaista voi toki käyttää rauhallisissakin tiloissa innostavana yksityiskohtana. Oranssi on vielä punaistakin rohkeampi, leikkisämpi ja seurallisempi värivalinta. Se tuo auringonpaistetta esimerkiksi muuten valkoiseen keittiöön. Oranssi myös tunnetusti lisää ruokahalua.

Ruskea on maanläheinen väri, varsinkin murrettuna. Se muistuttaa luonnosta ja tuo taloon rauhallisuutta, kodikkuutta, maalaisromantiikkaa ja lämpöä. Ruskeat sävyt sopivat parhaiten rustiikkisesti sisustettuun kotiin tai retroväreillä kyllästettyihin huoneisiin, joista löytyy myös muita lämpimiä värejä, kuten keltaista ja punaista.

Modernissa ja urbaanissa sisustuksessa ruskea voi vaikuttaa liian maanläheiseltä tai jopa vanhanaikaiselta. Jos ruskeaa käytetään liikaa, kodin yleisilme voi olla vaisu eivätkä yksityiskohdat erotu. Ruskean käytössä on hyvä muistaa ruskeiden värisävyjen valtava skaala ja hyödyntää niitä rohkeasti. Ruskean eri sävyjen yhdistely luo parhaimmillaan luonnonmukaisen kokonaisuuden.

Musta on mystinen väri, joka sisältää käytännössä kaikki maailman värit. Sisustuksessa musta on hallitseva, kapinallinen ja toisaalta myös turvallinen ratkaisu. Se on käytännöllinen, koska melkein mikä tahansa muu väri sopii mustaan raikkaana yksityiskohtana. Musta toimii sisustuksessa parhaiten harkittuna tehokeinona.

Suurissa pinta-aloissa käytettynä musta vie tilasta avaruuden tuntua. Se antaa helposti myös talon asukkaista näköalattoman, sisäänpäin kääntyneen ja kapeakatseisen yleisvaikutelman. Musta imee itseensä valoa, ja kesäisin suuret mustat pinnat voivat vaikuttaa tunkkaisilta ja epäsiisteiltä. Pöly näkyy mustassa herkästi.

Sen sijaan harkituissa yksityiskohdissa ja tehokeinona musta tuo huoneeseen voimaa, persoonallisuutta ja juurevuutta.

Violetti on voimakas väri, jota kuninkaalliset ja kirkolliset johtavat ovat kautta aikain suosineet. Violetti yhdistetäänkin usein vallan tunteeseen, mikä voi olla myönteinen tai kielteinen asia. Violetti luo huoneisiin intensiivisyyttä ja voi vahvistaa asukkaiden keskittymiskykyä ja henkistä vireyttä.

Violetin käytössä pätevät samat ohjeet kuin mustan. Violetti on vahva tehokeino sisustuksen yksityiskohtana, mutta liian runsain mitoin käytettynä se voi luoda huoneisiin räikeän, epätodellisen ja karnevalistisen tunnelman. Vaalea lila on romanttinen ja violettia kevyempi väri, jolla violettia sisustusta voi pehmentää ja rauhoittaa.

Harmaa on talvinen, arkinen ja kylmä väri, jolla voi luoda kotiin rauhallista ja pesämäistä tunnelmaa. Liikaa käytettynä harmaa väri syö kodin energiaa, mutta tehokeinona ja muihin luonnonläheisiin, murrettuihin väreihin yhdistettynä harmaa on väri, joka herättää muistot, luo sillan ympäröivään luontoon ja viittaa perinteisiin. Harmaa luo turvaa ja auttaa hiljentymään.

Usein riippuu esineestä ja materiaalista, minkälainen vaikutus harmaalla on huoneen tunnelmaan. Kiiltävillä pinnoilla harmaa luo helposti teollisen, kliinisen ja ilottoman yleisilmeen. Harmailla villakuoseilla tai muilla pehmeillä materiaaleilla voi olla päinvastainen viesti. Harmailla kankailla voi esimerkiksi luoda tunnelmaa kirjastoon, työhuoneeseen tai makuuhuoneeseen, erityisesti talviaikaan.

Sininen kertoo hallinnasta, sisäisestä rauhasta ja jopa vallasta. Eiväthän poliisit ja monet muut viranomaiset pukeudu siniseen syyttä. Sininen luo kotiin tyyneyttä, älyllistä voimaa ja tasapainoisuutta. Parhaimmillaan siniset sävyt toimivat kuin rentouttava hetki järven rannalla.

Sininen yhdistetään usein kliinisyyteen ja puhtauteen, joten sopivasti käytettynä se on erinomainen väri keittiöön, kylpyhuoneeseen ja WC-tiloihin. Vaarana on, että huoneista tulee kylmiä ja viluisia, joten sininen kaipaa rinnalleen lämpimiä, maanläheisiä värisävyjä.

Sinisen rinnalle sopii esimerkiksi musta ja lila erilaisina värisävyinä. Tummansininen on erinomaisen rauhoittava väri makuuhuoneeseen. Muistuttaahan se yötaivasta.

Valkoinen on puhtauden ja hallinnan symboli. Valkoinen yhdistetään myös avaruuteen ja tilantuntuun. Usein valkoista käytetään eniten keittiössä, mutta se on helppo pääväri mihin tahansa huoneeseen. Valkoiselle pohjalle on helppo ”maalata” aina uusia tunnelmia ja tyylejä.

Valkoinen väri on yksinään turvallinen ja persoonaton valinta. Se kaipaakin rinnalleen muita värejä, joita voi tuoda huoneisiin vaikkapa matoissa, huonekaluissa tai tauluissa. Liika valkoisuus rasittaa ihmistä, joten puhtaanvalkeiden värisävyjen sijaan kannattaa harkita luonnonvalkoista ja valkean muita sävyjä.

Keltainen on ilon, pirteyden, kevään ja myönteisyyden väri. Se kuvaa uudistumista ja valoa. Yksityiskohtana keltainen sopii melkein mihin tahansa huoneeseen, jossa kaivataan piristystä. Keltaisella voi luoda keittiön, joka herättää aamulla uuteen päivään, suloisen pikkulasten huoneen tai työhuoneen, jossa luovuus kukkii. Liika keltaisuus voi lisätä kiireen ja stressin tuntua, joten keltaisen kanssa ei kannata liioitella. Keltainen voi olla hyvä väri tuoda mukaan kodin sisustukseen myös vain tiettynä vuodenaikana, kuten keväällä tai kesällä.

Vihreä luo kotiin rauhallista, vapautunutta ja harmonista tunnelmaa sekä palauttaa perusasioihin. Vihreät sävyt kuvastavat uuden syntymistä, kevättä, yhteenkuuluvuutta ja tasapainoa. Siksi vihreä sopii hyvin vaikkapa olohuoneeseen tai vilkkaiden tenavien lastenhuoneeseen.

Vihreällä on helppo tasapainottaa kodin muita värejä tai keskenään taistelevia värimaailmoja. Tummanvihreä on miehisempi väri, josta tulee usein mieleen raha, kun taas vaaleanvihreä on feminiinisempi ja kepeämpi. Tummanvihreillä sävyillä kotiin saadaan pisara ylellisyyttä.Kuinka hyvä artikkeli oli?Palaute

kilpailuta urakka