Valitse Blogi

kilpailuta urakka

Saunaremontti


Saunaremontti tai uuden saunan rakentaminen on monella mielessä, vaikka nykyinen sauna olisi kylpykunnossa. Ajan kanssa lauteet ja muut puuosat kuluvat ja tummuvat, kiuas menettää puhtiaan ja eristeet haurastuvat. Ongelmia voi olla esimerkiksi lämmön säilymisen kanssa tai sauna ei kuivu kunnolla saunomisen jälkeen.

Vanhaa ja kulunutta saunaa voi ehostaa helposti pienillä korjauksilla. Perusteellinen pesu, uudet lattialaatat, valaistuksen uusiminen tai seinien panelointi tekevät saunan tunnelmalle ihmeitä. Myös tuliterät lauteet tai uusi kiuas nostaa saunomisen nautinnon uudelle tasolle.

Joskus pintapuolinen ryhtiliike ei riitä. Sisäsaunan perusteellinen remontti tarkoittaa työmäärältään ja hinnaltaan käytännössä uuden saunan rakentamista. Jos saunalla on jo ikää, vanhat laatat ja paneelit on järkevämpää vaihtaa uusiin kuin korjata. Samalla päästään tarkastamaan, että esimerkiksi tuuletusraot ja eristeet ovat pintarakenteiden alla kunnossa.

Yhä useammin saunaa korjataan puhtaasti esteettisistä syistä, onhan sauna suomalaisen kodin ylpeys. Usein saunaremonttiin yhdistetään myös laajempi kylpyhuoneremontti.

Mitä "tee-se-itse"-saunaremontti vaatii?

Uuden saunan rakentaminen alkaa suunnittelusta ja sitten vanhan purkamisesta. Uudet materiaalit voi valita helposti netistä tai alan myymälästä, ja myös purkutyöt voi tehdä itse. Toinen vaihtoehto on ottaa heti avuksi ammattisuunnittelija ja kutsua jo purkutöihin asiantuntijat, jotka osaavat arvioida perustusten kuntoa ja korjaustarvetta sekä ehdottaa toimivia ratkaisuja.

Koolaus ja muut pohjatyöt

Kun vanhat kalusteet ja eristeet on purettu, saunan seinät ja katto on koolattava eli kantaviin rakenteisiin kiinnitetään puulaidoitus, johon varsinaiset pintamateriaalit saadaan kiinnitettyä tukevasti. Samalla rakenteisiin jää tilaa eristeille, tuuletukselle ja johdoille. Eristeen paksuus riippuu koolauksesta ja on saunassa 50–100 millimetriä.

Eristystyöt kuuluvat ammattilaisille

Saunan lämmöneristyksen kannalta katon eristävyys on kaikkein tärkein asia. Koska lämmin ilma nousee ylöspäin, löylyt katoavat kaikkein tehokkaimmin katon kautta. Usein saunan kattoon tarvitaan kaksinkertainen eristys, kun seinissä ja lattiassa riittää yksinkertainen.

Toinen olennainen asia on vedeneristävyys. Saunatilojen kosteus on eristettävä muista rakenteista höyry- eli kosteussululla. Höyrysulku on tavallisesti tiiviisti lämpöeristeen päälle asennettava alumiinipaperi, jonka reunat menevät päällekkäin. Saumat teipataan alumiiniteipillä.

Huolellisen vesieristyksen kaipaa niin katto, lattia kuin seinätkin. Myös kaikki ulkonevat kohdat, kuten ilmaventtiilit, sähkörasia kiukaan alla ja vesiputket, on eristettävä huolella, mikä vaatii taitoa. Eristystyöt kannattaakin jättää ammattilaiselle, jolla on alan pätevyys.

Myös eristysmateriaalit on valittava huolella. Kaikilta saunan vesieristeiltä pitäisi löytyä sertifikaatti, joka takaa tuotteen laadun ja kestävyyden.

Johdot piiloon pintamateriaalien alle

Koolauksen, eristeiden ja alumiinipaperin päälle asennetaan rimat ja muut tuet lauteita ja kiuasta varten. Tukien taakse on jätettävä riittävät ilmaraot, jotta lopputulos toimii: rakenteet hengittävät ja lauteille ja muille kiinteille kalusteille jää riittävästi tilaa.

Lisäksi on huomioitava tuuletusraot esimerkiksi lattialaattojen ja seinäpaneelin välissä. Tuuletusraoilla on muitakin tehtäviä kuin pitää rakenteet terveinä. Sähköjohdot piilotetaan usein paneelien alle tuuletusväliin.

Vasta kun perustukset ovat viimeisen päälle kunnossa, saunaan asennetaan sopivat pintamateriaalit, kuten katto- ja seinäpaneelit, lattialaatat, lauteet ja kiuas.

Sähkö- ja putkityöt

Saunaremonttiin kuuluu usein putkitöitä, kuten lattiakaivon korjaaminen tai sen sijainnin muuttaminen. Koko remontti voi kaatua niinkin pieneen asiaan kuin lattian vääränlaiseen kallistuskulmaan. Jos kaato on suunnattu väärin, vesi ei virtaa lattiakaivoon. Saunaan kehittyy äkkiä ikävä haju, ja ajan kanssa riskinä ovat myös seinä- ja lattiarakenteiden kosteusvauriot.

Kiuasta ei saa asentaa itse, vaan paikalle on aina kutsuttava sähköalan ammattilainen. Myös sähkökiukaiden varaosien asennus kuuluu sähkömiehelle. Puukiukaiden takuu on voimassa yleensä vuoden, sähkökiukaiden ja niiden varaosien kaksi vuotta.

Pintamateriaalien asennus

Lauteet ja esimerkiksi seinäpaneelit voi asentaa itse, jos nikkarointitaitoja löytyy. Varsinkin laudepakettien asennukseen saa valmistajalta pätevät ohjeet. Lauteet voi hankkia valmiiksi mittaan sahattuina lautoina, runkolauteina, joissa on etu- ja takareunat mukana, tai valmiina laudepaketteina.

Jos lauteet on tehty erikoismitoin ja kauniita yksityiskohtia, kuten pyöristettyjä listoja, on paljon, ammattikirvesmiehen kädenjälki on usein viimeinen silaus, josta kannattaa maksaa.

Erillinen saunarakennus ja valmissaunat

Jos sauna on oma rakennuksensa, lämmön- ja vedeneristys voidaan jättää kevyeksi. Usein vain katto eristetään ja lattia on eristämätön. Saunarakennus on kuitenkin eristettävä maasta esimerkiksi riittävällä tuuletusraolla.

Yksi tärkeimmistä asioista on huolehtia jätevesien käsittelystä. Vedet johdetaan kylpytiloista saostuskaivoon ja edelleen maastoon. Jätevesien käsittelystä kannattaa kysyä aina neuvoa kunnan rakennusviranomaisilta.

Saunan puiset seinä- ja kattorakenteet kestävät usein hyvin ihan sellaisinaan, koska ulkosaunassa tuuletus on yleensä kunnossa. Tervaaminen tai muu luonnonmukainen suojakäsittely on mahdollinen, mutta saunan puuosissa ei saa käyttää käsittelyaineita, jotka muodostavat höyrystyessään kemikaaleja.

Markkinoilla on useita valmissaunoja, joista osa on pihaan tullessaan lähes löylyvalmiita. Asentajat viimeistelevät saunan käyttökuntoon yleensä noin päivässä. Sopivia malleja löytyy sekä moderniin että perinteiseen pihapiiriin. Yleisin rakennusmateriaali on höylähirsi, ja mukana tulevat niin lauteet, valot kuin kiuaskin.

Saunaan liittyviä suosituksia, ohjeita ja määräyksiä

Saunaremonttiin ja saunan rakentamiseen liittyy lakeja ja suosituksia. Taloyhtiössä tai vuokra-asunnossa saunaremontista kannattaa aina keskustella taloyhtiön hallituksen kanssa. Pienet remontit eivät yleensä vaadi taloyhtiön lupaa.

Saunaremontti voi joskus tarvita rakennusluvan, mutta erot ovat kuntien välillä niin suuret, että lainsäädäntö kannattaa tarkistaa oman kunnan rakennusviranomaisilta. Jos muu kuin kosteatila muutetaan saunaksi, rakennuslupa on ehdoton.

Saunan on oltava aina turvallinen saunojille. Perusasioita ovat riittävä ja oikein kohdistettu valaistus, tukeva laudejakkara sekä kunnollinen kiuas- ja jalkakaide. Laudejakkaran rinnalle voi hankkia myös nousukaiteen. Leveä ja matala porrasjakkara on parempi kuin kapea ja kiikkerä. Jos alalaude on yli metrin korkeudella, saunajakkaran on hyvä olla kaksiportainen.

Saunan ikkuna, lasiovi tai lasiseinä tehdään aina 8 millimetrin paksuisesta karkaistusta turvalasista eli lämpölasista.

Saunan oviaukko voi olla miten leveä tahansa, mutta sen on oltava lain mukaan vähintään 80 senttimetriä. Muiden saunan kulkuväylien olisi hyvä olla vähintään 60 senttimetriä.

Saunan valaisimien on oltava vähintään kosteussuojattuja eli suojausluokkaa IP44. Sopivia valaisimia ovat esimerkiksi halogeenit tai ledvalokuidut.

Paloturvallisuudessa tärkeintä on, että nuohooja puhdistaa ja tarkastaa tulipesän ja hormin säännöllisesti. Ympäri vuoden lämmitettävän saunan hormi tarkistetaan vuosittain, loma-asunnon sauna noin kolmen vuoden välein. Puusaunassa täytyy myös huolehtia tuhkien jäähdyttämisestä ja turvallisesta säilytyksestä. Tulipesän, hormin ja kattorakenteiden pitää sopia yhteen: hormin ja sen eristeiden on kestettävä tulipesän tehot ja suojattava ympäröiviä rakenteita.

Ylälauteen ja katon väliin pitäisi jäädä reilun metrin verran tilaa. Ylä- ja alalaiteen sopiva väli on sama kuin ihmiselle mukava askelkorkeus: noin 40 senttimetriä. Laudepuun perusleveys on 90 millimetriä, mutta leveimmät mallit ovat noin 200 millimetriä ja kapeimmat noin 45 millimetriä. Lapsiperheessä ylä- ja alalauteen väliin voi lisätä väliritilän. Lapsiperheessä tai ikäihmisten kodissa matalat lauteet helpottavat löylyihin pääsyä ja pitävät lämpötilan ylälauteellakin mukavana.

Kiukaalle on aina määritelty suojaetäisyys. Se löytyy kiukaan käyttöohjeesta, esitteestä tai valmistajan nettisivuilta. Jos kiukaaseen kuuluu ohjauskeskus, se on vaihdettava samalla kun kiuaskin. Uusi kiuas ja vanha ohjauskeskus eivät ole yhteensopivia. Puulämmitteisten kiukaiden ja niiden suojaseinien kuuluu olla CE-testattuja.

Sähkökiuas saa olla yhtäjaksoisesti päällä enintään 12 tuntia, ja sen jälkeen kiukaan on saatava levätä ainakin 6 tuntia. Kiukaan päällä tai yläpuolella ei pitäisi koskaan säilyttää tavaroita tai kuivata pyykkiä.

Ilmanvaihtoventtiilien paikat määräytyvät sen mukaan, onko kiuas puu- vai sähkölämmitteinen. Sähkösaunassa viileää korvausilmaa ei saisi tulla termostaatin läheltä, koska se voi häiritä termostaatin toimintaa. Korvausilmaventtiilin paikka on kiukaan päällä. Poistoilmaventtiilille paras paikka on lauteiden alla vastakkaisella puolella saunaa. Puusaunassa korvausilmaventtiilin pitäisi olla kiukaan luona lattian rajassa ja poistoilmaventtiilin kiukaan yläpuolella.

Huom! Lauteiden on oltava helposti irrotettavia ja pestäviä. Kaikkien osien on joko siirryttävä saranoiden avulla syrjään tai irrottava kannattimistaan. Saranoidut lauteet ovat hyvä valinta silloin, jos lauteet ovat erittäin suuret ja painavat. Jos lauteet on tarkoitus nostaa pesun ajaksi syrjään, niiden on oltava niin kevyet, että nostaminen onnistuu myös yksin.

Saunaremontin ostaminen ja teettäminen

Useimmat sauna-alan yritykset tarjoavat monipuolisia palveluja. Voit ostaa esimerkiksi vain pelkät lauteet tai kiukaan tai tilata koko saunan suunnittelu- ja asennustyöt "avaimet käteen" -periaatteella. Monessa tapauksessa kaikki ammattilaiset voi tilata samasta paikasta, ja palveleva yritys huolehtii alihankkijoista.

Mitä kattavampi saunaremontti on, sitä enemmän ammattilaisten apua tarvitaan. Kun sauna remontoidaan perustojaan myöten uusiksi, remontissa tarvitaan päteviä kirvesmiehiä sekä LVI- ja sähköalan asiantuntijoita. Jonkun on myös huolehdittava purku- ja rakennusjätteiden poiskuljetuksesta.

Kun suunnitellaan viihtyisää kylpyhuonesaunaa tai kotikylpylää, sisustussuunnittelija on korvaamaton neuvonantaja. Häneltä saa vinkkejä aina lauteiden sijoittelusta materiaalien ja värimaailman valintaan. Kun saunassa käytetään taitavasti erilaisia materiaaleja, kuten puun lisäksi lasia ja kiveä, saunaan saadaan yksilöllistä ilmettä ja tunnelmaa, joka vie kauas arjesta.

Tutustu vaihtoehtoihin ja ota yhteyttä myyjään

Ennen asiantuntijan kanssa keskustelua omaa tyyliä ja toiveita voi kartoittaa tietokoneen äärellä. Useilla saunojen ja kiukaiden valmistajilla on kattavat nettisivut, joista löytyy niin upeita kuvia kuin tiukkaa faktaa eri vaihtoehdoista. Samalla voi miettiä, monenko henkilön käyttöön sauna tulee, mitkä ovat itselle tärkeimmät asiat ja löytyykö unelmien saunasta puu- vai sähkökiuas.

Monet valmistajat tarjoavat nettisivuillaan mahdollisuuden kokeilla ja vertailla saunamateriaaleja ja esimerkiksi värimaailmaa suunnitteluohjelman avulla. Ohjelmalla voi kokeilla esimerkiksi tietyn kokoiseen saunaan sopivia valaistusvaihtoehtoja, eri paneelien värejä tai erimuotoisia lauteita.

Varsinainen saunaremontin suunnittelu alkaa menemällä alan myymälään tai kutsumalla asiantuntija kotikäynnille.

Saunaremontti valmistuu nopeasti

Jos haluaa valmista mahdollisimman nopeasti, kannattaa ostaa materiaalien lisäksi kaikki purku- ja asennustyöt. Työhön kuluva aika riippuu saunan koosta ja siitä, uusitaanko vain lauteet vai koko kylpyhuonekokonaisuus. Aina kannattaa huomioida etukäteen myös materiaalien odotukseen menevä aika. Esimerkiksi valmiin laudepaketin toimitus vie helposti 2–4 viikkoa.

Kiukaan tai laudepaketin asennus onnistuu 1–3 tunnissa, mutta lauteiden kasaus mittaan sahatuista laudoista tai seinäpaneelien asennus vie helposti yhden työpäivän. Vähintään saman verran aikaa on varattava purku- ja pohjatöihin. Viidessä arkipäivässä valmistuu kuitenkin laajempikin saunaremontti.

Saunaremontin hinta

Hinnaltaan saunaremontti on muihin kodin remontteihin verrattuna hyvin kohtuullinen. Saunaremontin teettäminen oikeuttaa myös kotitalousvähennykseen. Valmiit laudepaketit tulevat usein kokonaishinnaltaan edullisemmiksi kuin mittatilaustyönä sahatut laudelaudat, jotka vaativat kirvesmiehen asennuksen. Normaali asennustyön tuntihinta on 45–60 euroa. Pienen saunan remontti, jossa uusitaan vain kiuas ja lauteet, onnistuu noin 500 eurolla.

Hinta nousee, jos pintamateriaalien lisäksi uusitaan myös perustukset, eli eristeet, koolaukset ja höyrynsulku. Myös yksityiskohdat, kuten pyöristetyt lauteiden reunat, koristelistat tai upotetut valaisimet, näkyvät hinnassa. Näyttävään lopputulokseen pääsee pienen saunan remontissa jo 1000–2000 eurolla, kun suuremman saunan remontti maksaa noin 5 000 euroa. Saunan ja kylpyhuoneen yhteisremonttiin kannattaa varata vähintään 10 000–15 000 euroa.

Erilaisia kiukaita

Kiukaan valinta on kiinni kodin saunomisperinteistä. Ensin on valittava sähkö- tai puukiuas. Sähkökiuasvaihtoehtoja on perinteinen sähkökiuas, ainavalmiskiuas (hetivalmis, löylyvalmis) ja infrapunakiuas. Puukiukaista on valittava jatkuvalämmitteinen, kertalämmitteinen tai savusaunan kiuas, ja tietyt mallit lämmitetään seinän toiselta puolelta. Saatavilla on myös yhdistelmäkiukaita, joissa on sekä sähkövastukset että tulipesä.

Perinteiset sähkökiukaat

Perinteinen sähkökiuas on metallikuorinen. Värejä on lukemattomia. Markkinoilla on myös avoimia malleja, joissa kivet lepäävät ruostumattomasta teräksestä valmistetun ristikon suojassa. Kivitorneissa on paljon enemmän kiviä kuin tavallisessa kiukaassa, mikä pidentää lämmitysaikaa, mutta antaa hyvät löylyt jo matalissa 50–70 °C:een lämpötiloissa.

Uusimpia vaihtoehtoja ovat erilaiset tasokiukaat, joissa löylyä heitetään graniitti- tai vuolukivilaatoille. Sähkövastukset ovat piilossa laatan takana. Sähkökiukaat voidaan kiinnittää seinään tai lauteisiin, tai ne voivat seisoa lattialla.

Aina valmiit kiukaat eli varaavat sähkökiukaat

Aina-, löyly- tai hetivalmiit kiukaat ovat umpinaisia ja kertalämmitteisiä. Kyse on varaavasta sähkökiukaasta, jossa on aina peruslämpö päällä. Lämpöä vapautetaan löylyhuoneeseen kiukaan luukkua avaamalla. Kiukaan säätöjä muutetaan noin 15 minuuttia ennen saunomista, ja lämpötilaa on helppo säätää myös saunomisen aikana.

Kiukaan peruslämpö varastoidaan kiukaan kuoren alla oleviin kiuaskiviin. Kiviä on runsaasti enemmän kuin peruskiukaassa, ja ulkokuori on eristetty. Siksi kiuas ei ole pinnaltaan kuuma, mikä on hyvä asia esimerkiksi lapsiperheissä.

Ainavalmiit kiukaat sopivat kotiin, jossa saunotaan lähes päivittäin. Saunaan pääsee nopeasti, ja energiankulutus pysyy ainavalmiilla kiukaalla kohtuullisella tasolla. Varaavan sähkökiukaan energiankulutus vastaa vuodessa perinteisen sähkökiukaan kulutusta perheessä, jossa saunotaan 4–5 kertaa viikossa.

Infrapunakiukaat

Infrapunavalon lämpö muistuttaa auringon lämpöä, ja sen terveysvaikutuksia on tutkittu paljon. Infrapunasauna rentouttaa, vilkastuttaa verenkiertoa ja aineenvaihduntaa, lievittää stressiä ja erilaisia kipuja sekä alentaa verenpainetta. Infrapunasauna on aina käyttövalmis.

Infrapunasaunat ovat usein erillisiä saunanurkkauksia tai -huoneita, joiden rakentamiseen ei tarvita rakennuslupaa. Infrapunasauna ei kaipaa vesieristystä, eli sen voi sijoittaa vaikka makuuhuoneeseen. Infrapunakiukaan eli -laatan voi lisätä myös tavalliseen saunaan kiukaan kaveriksi.

Jatkuvalämmitteiset eli kestolämmitteiset puukiukaat

Jatkuvalämmitteinen kiuas lämmitetään sopivaksi ennen saunomista, mutta puita voidaan lisätä tulipesään koko saunomisen ajan. Kiuaskivet ladotaan suhteellisen harvaan, koska liekit eivät lämmitä kiviä, vaan kivet kuumentuvat kiukaan rakenteista johtuvan lämmön ja lämpimän ilman kautta.

Puukiukaat voivat olla teräskuorisia, muurattuja tai vaikka vuolukivisiä. Varsinkin vapaa-ajan asunnoissa puukiukaaseen kuuluu usein myös vesisäiliö. Jatkuvalämmitteinen kiuas sopii perheeseen, jossa saunotaan usein ja saunan halutaan olevan nopeasti löylyvalmis. Saunan lämpöä on myös helppo säätää saunojien maun mukaan: kiuas viilenee ja lämpenee nopeasti. Tärkeä lisä on myös saunassa palava elävä tuli, jonka antaa löylyhuoneeseen valoa ja tunnelmaa.

Kertalämmitteiset eli varaavat puukiukaat

Kertalämmitteinen kiuas on savusaunan kiukaan jälkeen vanhin suomalainen kiuasmalli. Se eroaa savusaunan kiukaasta siten, että savu ei siirry tulipesästä suoraan kivien läpi löylyhuoneeseen, vaan savupiipun kautta pihamaalle. Varaava kiuas on usein teräskuorinen sylinteri, ja markkinoilta löytyy vain muutamia tuotemerkkejä.

Kertalämmitteisen kiukaan kivet ovat suorassa yhteydessä tulipesään, ja savu lämmittää kivet matkallaan hormiin. Kivien määrä on moninkertainen jatkuvalämmitteisiin kiukaisiin verrattuna, ja siksi lämmittäminen vie useita tunteja. Kertalämmitteinen kiuas on eristetty, ja se pysyy lämpimänä pitkään lämmittämisen jälkeen. Siksi se sopii perheeseen, jossa on paljon saunojia tai saunassa halutaan käydä useita kertoja yhden illan aikana.

Savusaunan kiukaat

Kertalämmitteinen savusaunan kiuas on sisäänlämpiävä, eli kuuma ilma kiertää tulipesästä suoraan kiuaskiviröykkiöön (rauniokiuas) ja löylyhuoneeseen. Nykyään savusaunan kiukaan tulipesää ympäröi usein rei´itetty kivi- tai tiiliholvi, jonka ympärille ladotaan kiuaskiviä. Markkinoilla on myös vuolukivestä tehtyjä savusaunan kiukaita. Savu poistuu lämmityksen aikana avoimen oven tai räppänän kautta. Lämmitys kestää useita tunteja.

Saunan pintamateriaalivaihtoehtoja

Lauteet ovat suomalaisessa saunassa lähes poikkeuksetta puiset. Kaikkien aikojen suosikkeja ovat kuusi ja tervaleppä, mutta lauteet voidaan tehdä myös lämpökäsitellystä männystä tai haavasta sekä tuontipuista, kuten jättiläistuijasta ja montereynmännystä (radiatamänty). Puun huokoisuus on tärkeä asia, koska lauteiden pitää kuivua nopeasti. Lämpökäsitellyt laudepuut ovat turvallisia, koska lämpökäsittelyssä käytetään vain lämpöä ja vesihöyryä, ei kemikaaleja.

Kuusi on kestävä ja edullinen materiaali, mutta koska kuusi pihkaa, kannattaa valita mahdollisimman vähäoksaista ja valmiiksi höylättyä puuta. Tervaleppä on pihkaton, mutta sen pintaan kehittyy helposti sienikasvustoa, joten sauna on tuuletettava saunomisen jälkeen hyvin huolella. Lämpökäsittely estää sienien kasvua, mutta haurastaa hieman puun rakennetta. Lämpökäsitelty puu on pihkaton, lahonkestävä ja kuumassakin saunassa miellyttävän tuntuinen.

Haapa vaatii vaalean värinsä takia säännöllistä pesua pysyäkseen kauniina, mutta sen voi myös pintakäsitellä. Jättiläistuija on kevyttä puuta, joka pysyy saunassa viileänä ja sisältää lisäksi parkkihappoja, jotka estävät homesienien kasvua. Jättiläistuija on tyyris puulaatu, ja se kolhiintuu suhteellisen herkästi. Radiatamännyn oma väri on tyylikkään tumma.

Lauteiden rungot on tehty perinteisesti puusta, ja nykyäänkin on saatavilla kestäviä ja kotimaisia liimapuurunkoja esimerkiksi kuusesta ja männystä. Lisäksi lauderunkoja tehdään kevyestä alumiinista ja ruostumattomasta teräksestä. Usein alumiini on anodisoitua, eli se on käsitelty kestämään korroosiota.

Seinä- ja kattopaneelit tehdään samoista materiaaleista kuin lauteet, mutta eri puulajien käytöllä saunan värimaailmaan saadaan vaihtelua. On tärkeää, ettei seinämateriaali tunnu polttavan kuumalta siihen nojatessa. Tavallisimpia puulajeja ovat eri tavoin käsitelty kuusi, tervaleppä ja haapa. Paneelit voidaan asentaa joko vaaka- tai pystysuuntaan, mutta pystypanelointi kutistaa pientä saunaa entisestään ja sopii siksi paremmin suuriin saunoihin.

Saunan seinäpinnoissa voi käyttää katseenvangitsijana lasia, koriste- ja verhouskiveä tai luonnonkiveä, kuten liuske- ja vuolukiveä. Tavallisin paikka kivielementille on kiukaan takana ja lasille oviaukossa. Kun käytetään lasia tai kiveä, on muistettava lisätä kiukaan tehoja, koska lasi- ja kivipinnat johtavat lämpöä tehokkaammin kuin puu eli lämpöä siirtyy enemmän pois ilmasta rakenteisiin. Puu on eriomainen lämmöneriste.

Lasi-alumiini-elementit sopivat saunan ja pesutilojen väliin. Saunan oveksi voidaan valita perinteinen karmillinen lasiovi tai lasiseinä, jolloin saunan ja kylpyhuoneen välissä on yhtenäinen lasipinta. Lasielementit liittyvät toisiinsa siisteillä alumiiniosilla, ja lasiovi on saranallinen. Laajat lasipinnat lisäävät saunan avaruutta silloinkin, kun sauna on neliöiltään pieni.

Lasipinta voi olla kirkas tai sävytetty, esimerkiksi pronssiin tai harmaaseen vivahtava. Lasiovet ja -seinät valitaan valmiista mallistosta tai tilataan mittatilaustyönä. Lasit käsitellään esimerkiksi karkaisemalla ennen mittaan leikkaamista, ja karkaisun jälkeen lasia ei voi enää leikata uudelleen. Siksi mitat kannattaa otattaa aina ammattilaisella.

Lattiamateriaalina laatat ovat suosituimpia. Laatat eivät ole kuitenkaan ainoa ratkaisu, vaan saunan lattia voidaan tehdä myös luonnonkivestä tai laudoista, kunhan eristys ja tuuletus ovat kunnossa. Erityisen hyvin lautalattia sopii ulkosaunoihin, joissa rakenne hengittää tehokkaasti. Laattalattiaankin saa elävyyttä käyttämällä erikokoisia laattoja, värejä ja kuvioita sekä lisäämällä laattojen päälle puuritilöitä.

Kiuaskivissä tärkeintä on lämmönvarauskyky ja lämpötilan vaihtelujen kestävyys. Luonnonkivistä kiukaaseen sopivat muun muassa oliviini, diapaasi tai näiden yhdistelmä oliviinidiapaasi sekä vulkanit, peridotiitti ja vuolukivi. Luonnonkivet haurastuvat käytössä, ja usein ne on hyvä vaihtaa noin kerran vuodessa. Uudet kivet pestään ennen käyttöä, ettei kivipöly irtoa saunatilaan ensimmäistä kertaa saunottaessa.

Markkinoilla on myös teollisesti tehtyjä keraamisia kiuaskiviä, jotka on valmistettu yli 1300 ºC:n lämmössä. Ne eivät haurastu tai sotke saunatilaa, mutta niiden lämmönvarauskyky ei ole yhtä hyvä kuin luonnonkivillä. Monet kiuasvalmistajat eivät suosittele keraamisia kiviä sähkökiukaisiin, koska sähkövastukset vahingoittuvat, jos kivet ladotaan liian tiukkaan. Keraamiset kivet lämpenevät luonnonkiviä nopeammin, ja muotoilusta löytyy paljon vaihtoehtoja.

Valaistuksen pitää luoda saunaan rauhoittavaa tunnelmaa, mutta valaista riittävästi kiuas ja lauteet, jotta saunassa liikkuminen on helppoa ja turvallista. Perinteinen saunan valo asennetaan lauteiden alle ja suojataan puusäleiköllä.

Saunoissa käytetään yhä useammin kattoon upotettuja ledvaloja tai puupinnoista heijastuvia laudevaloja. Kiuas saa lisää huomiota, kun sen yläpuolelle asennetaan niin sanottu kiuaslinssi, joka valaisee kiuaskivet, muttei häikäise lauteilla istujia.

Jos saunaan halutaan kattovalaisin, neuvoa kannattaa kysyä ammattilaisilta. Vääränlainen valaisin häikäisee tai tuntuu kuumalta. Usein hyvä vaihtoehto on himmentimellä varustettu ledvalokuitu.Kuinka hyvä artikkeli oli?Palaute