kilpailuta urakka

Pintaremonttiin investoiminen kannattaa!


Pintaremontti ei ole remonteista suurimpia tai työläimpiä, ja silti sillä saavutetaan usein paljon. Yhdenkin huoneen pintaremontti voi vaikuttaa koko asunnon arvoon myönteisesti. Lisäksi pintaremontilla saadaan kotiin nopeasti uusi ilme, tuoksu ja tuntu.

Tavallisesti pintaremontissa uusitaan joko koko kodin tai yhden huoneen lattia-, seinä- ja kattopinnat tai vain jokin niistä. Kattopinnat kestävät usein pisimpään hyvässä kunnossa, kun taas lattiapintoja voi joutua uusimaan useammin. Seinäremonteissa taas uusi ilme on usein pienimmän työn takana.

Jotta pintaremontista saadaan kaikki irti, usein siihen kannattaa liittää laajempi sisustusremontti [linkki: Sisustusremontti-blogi]. Se voi pitää sisällään esimerkiksi kodin valaistuksen tai värimaailman suunnittelua. Pintaremonttiin ryhdytään eri syistä, ja yhtä hyviä kimmokkeita kodin pintaremontin aloitukseen ovat käytännölliset, esteettiset ja taloudelliset syyt. Joskus riittää, että kotiin halutaan vain uusi omaa tyyliä paremmin edustava yleisilme.

Pintaremontin hintaluokasta on vaikea antaa arviota, koska remontin laajuus vaihtelee suuresti. Pintaremontti on kepeimmillään sisäkaton maalausta, uusien tapettien vaihtoa tai parketin hiomista, mutta laajimmillaan pintaremonttiin voi kuulua uusia tilaratkaisuja, kuten portaikkoja, lämmitys- tai ilmanvaihtojärjestelmän muutostöitä, sähkötöitä tai kodinkonehankintoja.

Pintaremontin suunnittelun lähtökohdat

Pintaremontissa pääsee alkuun, kun ottaa reippaasti yhteyttä pinta- ja sisustusremontteja tekeviin urakoitsijoihin. Heidän edustajiensa kanssa voi sopia remonttikartoituksesta, joka on usein ilmainen. Kartoitus voidaan tehdä paikan päällä tai vaikkapa myyjän toimistossa koneen äärellä. Kartoitus toimii pohjana pintaremontin budjetoinnille ja tarkemmille suunnitelmille.

Suunnitteluvaiheessa asiantuntija arvioi, minkä laajuinen pintaremontti on järkevä toteuttaa. Hän auttaa myös valitsemaan kodin eri pinnoille sopivat materiaalit, värit ja pintakuvioinnit. Suunnitelmissa kannattaa ottaa huomioon, miksi kotia pintaremontoidaan. Jokainen remontti nostaa talon tai asunnon arvoa, joten kannattaa miettiä, tehdäänkö remontti itselle ja sitä kautta omien mieltymysten mukaan, vai onko tarkoitus nostaa asunnon arvoa myyntiä varten.

Jos asunto on tarkoitus kunnostaa myytäväksi tai vuokramarkkinoille, asiantunteva suunnittelija osaa neuvoa, millä materiaaleilla ja värisävyillä pintaremontista saadaan irti suurin mahdollinen hyöty. Esimerkiksi ensivaikutelma, tilojen valoisuus ja tietyt materiaalit, kuten parketti, nostavat asunnon arvoa enemmän kuin toiset. Usein asunnon omistajan persoonalliset mieltymykset ja voimakkaat värit karkottavat ostajat pikemminkin kuin kiehtovat heitä.

Pintaremontin tavoitteena ovat uudet pinnat, jotka kestävät aikaa, mutta henkivät myös oikeanlaista tunnelmaa. Pintaremontin lähtökohdat ovat yhtälailla esteettiset kuin käytännöllisetkin, ja koska kyse on suurista pinta-aloista, niiden on kestettävä kulutusta ja pysyttävä puhtaina helposti. Lisäksi kodin pintojen on kestettävä aikaa, mikä tarkoittaa kulutuksen keston lisäksi sitä, ettei pintamateriaali tai sen koristelu ole niin erikoinen, että siihen kyllästyy kuukaudessa.

Pintaremontin viimeistelytyöt mukaan sopimukseen!

Pintaremontin urakkasopimuksessa tai toimitussisällössä kannattaa mainita mahdollisimman yksityiskohtaisesti kaikki valitut materiaalit määrineen, hinnat, työn aloitusajankohta ja kesto sekä valittujen materiaalien takuut. Älä unohda myöskään asennustakuita, jos pintojen uusimisessa käytetään ammattiasentajia.

Asennustyöt ovat kotitalousvähennyskelpoisia, mutta urakoitsija on kuuluttava ennakonperintärekisteriin. Kotitalousvähennys on 45 % asennustöiden arvonlisäverollisesta hinnasta. Sen sijaan pintamateriaalien hintoja ei voi vähentää verotuksesta. Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä on 2400 € per henkilö per vuosi.

Varmista urakkasopimuksessa, että kyse on kokonaisurakasta, joka sisältää vanhojen pintojen purkutyöt, purkujätteiden poiskuljetuksen ja loppusiivouksen. Asennuspalveluissa kannattaa varmistaa, että urakka sisältää myös tarvittavat sähkö-, ilmanvaihto- ja LV-työt sekä välttämättömät viimeistelyt. Lopputulos jää amatöörimäiseksi, jos listojen, kynnysten ja muiden yksityiskohtien kanssa oikaistaan ja päätetään tehdä homma itse sitten, kun ehditään. Ammattilaisilta viimeistelytyöt käyvät kätevästi, ja materiaaleja käytetään vain sen verran kuin on tarpeen.

Muista, että kylpyhuoneen, WC-tilojen, keittiön ja muiden kosteiden tilojen pintaremonttien vesieristys, esimerkiksi kaakelointeja uusittaessa, ei onnistu jokaiselta eikä ole lain mukaan myöskään sallittua tehdä itse. Vesiesityksiä saa tehdä vain VTT:n sertifioima märkätilojen ammattilainen. Sama sertifikaatti vaaditaan urakoitsijalta myös aina taloyhtiöiden huoneistoremonteissa, kun uusitaan tai korjataan kosteita tiloja. Lue lisää. [linkki: Huoneistoremontit]

Lattiaremontilla vaikutetaan kodin arvoon

Suomalaisten kestosuosikkeja ovat laminaatti- ja parkettilattiat. Luonnonmukainen ja hyvin arvonsa säilyttävä parketti nostaa asunnon arvoa kerta heitolla. Myös laminaatilla voidaan luoda kestäviä ja helppohoitoisia lattiapintoja, jotka muistuttavat erehdyttävästi aitoa kaakeli- tai puulattiaa. Laminaatin huonoin puoli on herkkyys kosteudelle.

Parketteja on hyvin erilaisia, joten pyydä asiantuntijalta vinkkejä siitä, minkä tyyppinen parketti sopii teidän perheenne elämänmenoon parhaiten. Joskus toimivampi vaihtoehto löytyy jostain muusta materiaalista. Parketti ei ole niin kovaa kuin laminaatti, joten lapsi- tai lemmikkiperheessä laminaatti- tai kaakelilattia voi olla parkettia sopivampi ratkaisu.

Kaikkein perinteisin lattiapinnoite on puu. Puulattia voidaan tehdä joko lankuista tai laudoista ja pintakäsitellä maalaamalla, vahaamalla, öljyämällä, lakkaamalla, petsaamalla tai kaikkein perinteisimmin – ei millään.

Muovimatto on kokemassa uutta tulemista, ja se koetaan retroksi ja siksi trendikkääksi vaihtoehdoksi. Tänä päivänä puhutaan usein vinyyli- tai joustovinyylilattiasta, ei muovimatosta. Se on edullinen materiaalina, nopea asentaa ja kestää elämän jälkiä. Vinyyli ei ole myöskään herkkä kosteudelle. Vinyylilattia sopii kovaan kulutukseen, kuten eteiseen tai lastenhuoneeseen. Vinyylilattian hyviä puolia on myös hiljaisuus.

Luonnonkivi on komea, paljaaseenkin jalkaan miellyttävän tuntuinen ja kestävä lattiamateriaali. Kivilattia on kuitenkin kalleimpia vaihtoehtoja, ja se on muistettava puhdistaa luuttuamalla säännöllisesti. Muuten hiekka ja muu lika voivat kuluttaa lattian epätasaiseksi. Koska luonnonkivi on huokoisempaa kuin komposiittikivet, likatahrat kannattaa poistaa heti, etteivät ne imeydy kiveen. Myös pesuaineiden on oltava hellävaraisia ja kivilattialle sopivia.

Kaakelilaatat ja klinkkerit sopivat monenlaisten tilojen, kuten keittiön, kylpyhuoneen ja eteisen, lattiamateriaaliksi. Laatoista voi luoda myös näyttäviä seinäpintoja, koska laattojen kokoskaala on laaja. Pintakuviointeja ja värejä löytyy runsaasti. Pintaremontin suunnittelija auttaa loihtimaan seinä- lattiapintoihin laatoilla myös kuviointeja, joilla pohjaväriin saadaan vaihtelua. Yksityiskohtien toteutus vaatii kokemusta ja silmää, jotta lopputulos olisi tyylikäs.

Kaakeli- ja klinkkerilaatat menevät usein arkikielessä sekaisin, eikä termeillä usein olekaan mitään eroa. On kuitenkin aina syytä tarkistaa, että valittu laattatyyppi sopii tarkoitettuun tilaan. Ulko- ja sisälaatoissa on eroja, samoin lattia- ja seinälaattojen kestävyydessä. Laatoissa voi olla eroa myös painossa, huokoisuudessa ja kosteudenkestossa.

Keittiössä lattiaremontti kannattaa yhdistää kiinteiden kalusteiden ja kodinkoneiden remonttiin. Lattiapintojen uusiminen vaatii kiinteiden kalusteiden purkamista, joten kun keittiö- ja lattiaremontti [linkki: Valmiskeittiö-blogi] yhdistetään, säästetään lopulta rahaa ja vaivaa. Myös muissa huoneissa kiinteän kalustuksen uusiminen kannattaa ajoittaa yhteen pintaremontin kanssa. Lopputulos on näin yhtenäisempi.

Sekin on hyvä muistaa, että aina ei tarvitse tehdä laajaa pintaremonttia, vaan huoltotoimenpide voi riittää parantamaan lattiamateriaalin kuntoa. Kysy pintaremontteja tekeviltä yrityksiltä tarjousta esimerkiksi parketin hionnasta tai lattian tasoituksesta ennen uuden pinnoitteen asennusta. Lattiaremontin yhteydessä kannattaa pohtia myös kodin lämmitysjärjestelmää, koska lattiaremontin aikana esimerkiksi lattialämmityksen asennus on järkevä ja aikaa säästävä lisäinvestointi.

Lue lisää lattiaremonteista. [linkki: Lattiaremontit-blogi]

Sisäkaton remontti on pitkäkestoinen sijoitus

Katon pinnat pysyvät siistin näköisinä paljon kauemmin kuin kulutuspinnat, varsinkin lattia. Siksipä katossa on helpompi käyttää materiaaleja ja värejä, jotka eivät kestä hankausta tai kolhuja. Vaaleat pinnat antavat huoneisiin tilan tuntua ja lisäävät valoisuutta, kun taas tumma katto voi tuoda tilaan lisää korkeutta.

Puupanelointi on suosituimpia kattomateriaaleja, ja esimerkiksi maalaus, valkolakkaus tai sävytys lisää paneloinnin elinikää ja pitää pinnan pitkään kauniina. Kaikki orgaaniset materiaalit elävät, ja se on hyvä ottaa huomioon puupaneloinnin valinnassa. Esimerkiksi mäntypanelointi tummuu nopeammin kuin kuusipanelointi.

Eriväriset kipsi- ja valmislevyt ovat pitkäkestoisia kattoratkaisuja. Lisäksi saatavilla on perinteisiä tai uusilla kuoseilla ja väreillä pinnoitettuja puukuitu- eli MDF-kattolaattoja ja -paneeleita. Ne sopivat esimerkiksi rintamamiestalojen tai 1980-luvulla rakennettujen kotien laattakattojen peruskorjaukseen. Kokovaihtoehtoja on paljon. Kattolevyistä osa muistuttaa erehdyttävästi kapealautaista puupanelointia.

Alakaton levyt ovat varsin edullisia, kestäviä ja paloturvallisia vaihtoehtoja. Asennuskin on paneelikaton tekoon verrattuna nopeaa, joskin kipsilevyjen asennuksessa pinnan tasoitus voi olla kokemattomalle vaativa homma. Ammattilaisen apuun ja työvälineisiin kannattaa luottaa, jos kodin kunnostustyöt eivät ole itselle tuttuja. Kipsilevyn pinnan voi toki käsitellä myös epätasaiseksi, jolloin lopputulos muistuttaa rappausta.

Katon voi pinnoittaa ruiskumaalaamalla röpelöpintaiseksi roiskakatoksi. Se on hyvin yleinen ja kestävä kattopinnoite, joka sopii myös kosteisiin tiloihin. Eläväpintainen roiskakatto on paras ratkaisu ontelolaattakatoille. Pinnoitteen ruiskuttaminen käy nopeasti, mutta vaatii ammattilaisen taidot ja välineet. Roiskakaton huonoja puolia on, että sitä on vaikeahko korjata tai paikata, jos kattoon tulee jostain syystä vaurio. Katon puhdistaminenkin on epätasaisen pinnan takia vaikeaa.

Kattojen verhoiluun on nykypäivänä saatavilla helppohoitoisia PVC-muovista tehtyjä kattomateriaaleja, stretch-kattoja. Kyse on eräänlaisesta pölyä keräämättömästä kankaasta, joka asennetaan lämmön avulla kattolistojen väliin. Kangas ei tarvitse alleen levyjä, ja lopputulos on hyvin yhtenäinen, koska saumoja ei ole. Pintavaihtoehtoja on useita, esimerkiksi matta, kiiltävä tai kuvioitu, samoin värejä. Asennus sujuu nopeasti, vaikkakin vaatii ammattilaisen kuumennuslaitteineen.

Seinäverhoilumateriaaleja on runsaasti

Seinien verhoilumateriaaleiksi on saatavilla nykyään paljon edullisia vaihtoehtoja. Uuden verhoilun asentaminen on usein järkevä vaihtoehto vanhan korjaamiselle tai maalaamiselle. Seinät voidaan paneloida tai peittää tapetilla, kaakeli- ja klinkkerilaatoilla tai kiviseinäelementeillä. Seinien pintaremontissa kannattaa kysyä tarjousta myös sisäovien (väliovien) vaihdosta.

Luota tapetin valinnassa ammattilaiseen

Perinteisin tapettivaihtoehto on paperitapetti. Lisäksi tarjolla on kuitu- ja vinyylitapetteja. Tärkeintä tapetin valinnassa on miettiä, minkälainen on tapetin alla oleva seinäpinta tai alusmateriaali, mitä tapetin pitää kestää ja mitä peittää. Tapetin olisi hyvä olla myös helposti puhdistettava.

Paperitapetti on yhä suosituin tapettityyppi suomalaisissa kodeissa. Sen peittävyydessä on suuria eroja, joten kysy aina neuvoa myyjältä tai muulta asiantuntijalta, jotta valittu tapetti peittää valitun seinäpinnan. Paperitapetti on hengittävä, joten se on hyvä valinta rakenteiltaan hengittäviin, vanhempiin taloihin ja huoneisiin, joissa tapetti pysyy todennäköisesti varsin puhtaana. Paperitapetin peseminen on vaikeaa, koska se kestää huonosti kosteutta.

Polyesteri- ja selluloosakuitutapetteja kutsutaan myös non woven -tapeteiksi. Kuitutapetti ei veny eikä vanu, ja siksi se ei tarvitse asennusvaiheessa vettymisaikaa niin kuin paperitapetti. Kuitutapetointi onkin amatöörille helpompi asennusprojekti kuin paperitapetointi. Kysy kuitenkin aina ammattilaisen apua oikeanlaisen kiinnitysaineen valinnassa.

Vinyylitapetit kestävät vesipesua tapeteista kaikkein parhaiten, joten ne ovat hyvä valinta huoneisiin, joissa tapetilta vaaditaan kulutuksen kestoa. Vinyylitapetti sopiikin hyvin vaikkapa eteiseen tai lastenhuoneeseen. Vinyylitapetti on pinnaltaan eloisa, koska vinyylipintaa voidaan käsitellä ja muokata monin tavoin. Vinyylitapetti ei sovi kovin hyvin vanhoihin taloihin, koska se ei hengitä, jolloin myöskin sen alle jäävien rakenteiden hengittävyys huononee.

Nopea pintaremontti maalaamalla

Uusi ja valmiiksi tasainen seinäpinta on helppo ja nopea maalata peittävällä maalilla. Sen sijaan epätasaista seinäpintaa uudelleen maalattaessa apua kannattaa kysyä asiantuntijoilta. He saavat halutut värit ja sävyt toteutumaan suunnitelmien mukaan silloinkin, kun käytetään ei-peittäviä, läpikuultavia maaleja. Lisäksi he osaavat neuvoa kokonaisuuden suunnittelussa, kuten värisävyjen yhdistelyssä.

Mitä yhtenäisempää ja tasaisempaa pintaa tavoitellaan, sitä tärkeämpää on teettää työ ammattimaalarilla. Maalaaminen ei ole pelkästään tekniikkalaji, vaan viimeistelty työnjälki syntyy myös oikeista työvälineistä ja työmenetelmistä. Esimerkiksi helmiäismaalien käyttö ei välttämättä onnistu kauniisti kokemattomissa käsissä.

Maalattuun seinään saadaan tuoreutta ja yksilöllisyyttä seinämaalauksilla, sabloneilla ja seinäkuvilla. Seiniä voidaan käsitellä myös struktuuripinnoitteilla, jotka muistuttavat rappausta tai muuta verhoilumateriaalia. Ideoita ja neuvoja kannattaa kysyä maaleja myyvistä liikkeistä ja sisustussuunnittelijoilta.

Paneloinnilla voidaan parantaa kodin ilmanlaatua

Puupanelointi on lämpöä eristävä ja sisäilmanlaatua parantava seinäverhoilutapa. Puu pitää huoneilman luontojaan sopivan kosteana. Puupinnat eristävät hyvin myös ääntä ja vähentävät näin huoneiden kaikumista. Lisäksi puu tuntuu talvisin lämpimältä ja kesäisin miellyttävän viileältä.

Panelointi on nopea tapa uudistaa kodin ilmettä. Panelointi onnistuu usein myös itse, joskin ammattilainen kannattaa pyytää apuun, jos esimerkiksi viimeistelytöistä ei löydy kokemusta. Huoneita paneloidaan nykyään harvoin lattiasta kattoon, ja tyypillisesti panelointi rajataan yhteen seinään. Muihin seiniin, lattiaan ja kattoon valitaan jokin muu verhoilumateriaali. Koko huoneen panelointi on yhä toimiva tapa loma-asunnoissa ja vanhoissa taloissa, joissa halutaan säilyttää perinteinen henki. Paneelin maalaaminen antaa paneloiduille pinnoille vaihtelua.

Vaikka perinteinen paneeli tehdään kuusesta, saatavilla on myös MDF-levystä tehtyjä paneeleja. Maalattuja MDF-paneeleja on vaikea erottaa puupaneeleista, mutta saunassa ja muissa märkätiloissa niitä ei saa käyttää. Myös puu joutuu kestämään märkätiloissa sekä kosteutta että suuria lämpötilanvaihteluja, mikä vaatii paneelilta erikoispintakäsittelyn. Kysy siksi aina erikseen asiantuntijalta suositukset, mikä paneelityyppi sopii mihinkin tilaan.

Jos huone on kapea, vaakapanelointi antaa sille lisää leveyttä. Matalaan huoneeseen taas sopii pystypaneeli tai puolipaneeli. Puolipaneeli avartaa tilaa tehokkaammin kuin koko seinän korkuinen paneeli. Jos paneeli asennetaan kattoon, paneelin suunta kannattaa katsoa ikkunasta pois päin, jotta luonnonvalo kulkee paneelin myötäisesti huoneeseen. Jos seinässä halutaan käyttää viistoa panelointia tai paneelien suuntaa muuttaa kesken seinän, työ kannattaa teettää ammattilaisella. Hän tekee kerralla siistiä jälkeä.

Monikäyttöiset sisustuskivet ja -tiilet

Sisustustiilet ovat helppo ja nopea vaihtoehto perinteisille, painaville tiilille. Sisustustiilet voidaan asentaa nopeasti esimerkiksi vanhan maalipinnan päälle. Tiilet kiinnitetään kiinnityslaastilla kiviseiniin tai muihin tukeviin seinärakenteisiin. Asennus on usein fiksua teettää ammattilaisella, joka varmistaa, että seinän pohja on kunnossa ja tiilet kiinnittyvät hyvin.

Sisustustiilillä koristellaan näyttävästi myös tilanjakajia tai pieniä seinän osia, kuten takan ympäristö tai pianon tausta. Kaikki sisustustiilet eivät kestä kosteutta kovin hyvin, joten keittiössä ja muissa kosteissa tiloissa on käytettävä erityisesti märkätiloihin sopivia tiilielementtejä tai käsiteltävä tiilet vettä hylkivillä suoja-aineilla. Muuten vesi imeytyy huokoiseen materiaaliin ja muuttaa sen väriä. Vaarana ovat myös kosteusvauriot alla olevassa seinärakenteessa.

Markkinoilta löytyy tiilien lisäksi erityyppisiä sisustuskivielementtejä. Ne on valmistettu erilaisista komposiiteista ja sementtiseoksista, ja siksi niiden hinta on edullisempi kuin aidoissa kivi- ja tiiliseinissä, vaikka lopputulos on näyttävä, varsinkin kohdevalaistuksen kanssa [linkki: Valaistus-blogi] Rahaa säästyy myös sisustuskivien asennustöissä, koska ne ovat usein valmiita elementtejä, joita myydään neliöhinnalla.Kuinka hyvä artikkeli oli?Palaute

kilpailuta urakka