kilpailuta urakka

Lumilinko vai lumityöpalvelun ostaminen?


Lumityökoneita, kuten linkoja ja auroja, löytyy kaikenkokoisiin pihoihin. Pienimmät lumilingot sopivat kerros- ja rivitalojen terassien ja pihojen sekä omakotitalojen pienten pihapolkujen lumenluontiin. Keskikokoiset lingot selviytyvät pihoista, joissa on jo enemmän urakkaa ja esimerkiksi pihatie aurattavana.

Suurimmat lumilingot on suunniteltu omakotitaloihin ja maatiloille, joissa on laaja tontti ja tiestöä puhdistettavana. Traktoriin kiinnitettävät lumilingot ja -aurat sopivat maatilojen lisäksi kiinteistönhuolto- ja talonmiesfirmoille sekä muille urakoitsijoille.

Kestäviä ja laadukkaita laitteita on helppo löytää, kunhan valitsee omaan käyttötarkoitukseen sopivan koneen. Esimerkiksi pikkupihan puhdistukseen ei kannata valita suurta lumilinkoa, jonka säilytys on vaikeaa. Kun linko tulee kovaan käyttöön, hankittavan koneen materiaaleihin, lumenheittotehoon ja muihin käyttöominaisuuksiin kannattaa kiinnittää enemmän huomiota.

Valmistajien listalta löytyy useita tuttuja tuotemerkkejä, kuten Honda, Husqvarna ja Yamaha. Myös kotimaisia valmistajia on useita, erityisesti traktorin perään kiinnitettävissä suurissa lumilingoissa. Jos oman lumityökoneen hankkiminen ei houkuta, aina on mahdollista myös vuokrata sopiva linko tai ostaa työvoimaa palveluna työvoimaa palveluna.

Valitse sopiva lumilinko:

Renkaat vai telaketjut? Jos lingolta kaivataan ketteryyttä ja helppoa liikuteltavuutta pienessä pihassa, renkaat ovat näppärämpi vaihtoehto kuin telat. Telat ovat hyvä valinta suuren pihan, pitkien tieosuuksien ja epätasaisen maaston linkoamiseen. Paksussa lumessa teloja on kevyempi työntää kuin pyöriä. Pyöriin on saatavilla lisävarusteita, kuten lumiketjuja ja jäänastoja.

Lingon koko ja työleveys. Jos säilytystilaa on kotona vähän, kannattaa valita pienikokoinen ja kevyt linko, jonka työleveys on suhteellisen kapea ja joka on helppo säilyttää terassin nurkassa tai häkkivarastossa ja kantaa kesäksi suojaan. Lingon materiaali voi olla osittain muovia, ja se kestää silti kevyttä käyttöä pitkään. Jos säilytystilaa on runsaasti ja lumesta puhdistettava alue suuri, lingon kuluvien osien pitäisi olla terästä, lumen heittoetäisyyden pitkä ja lingon toimintaperiaate kaksivaiheinen.

Yksi- ja kaksivaiheiset lingot. Kaksivaiheisessa lingossa lumi kulkee kumisen tai teräksisen syöttöruuvin (syöttökierukka, lumiruuvi) kautta syöttöpesään (linkopesä, lumipesä) ja sieltä puhaltimen kautta ulos puhallustorvesta (heittotorvi). Yksivaiheinen linko puhaltaa lumen suoraan linkopesästä torven kautta ulos.

Yksivaiheinen linko on kevyt, pieni ja helppo käsitellä eivätkä sen pyörät tai telat ole vetävät. Kaksivaiheinen linko on raskaampi ja tehokkaampi, ja sen pyörät tai telat ovat yleensä vetävät. Kaksivaiheinen linko on ehdoton silloin, jos lunta on runsaasti.

Sähkö- tai bensamoottori. Jos lunta puhdistetaan vain terassilta, pieneltä pihalta tai pihapolulta, linko voi olla sähkökäyttöinen. Jos lunta on puhdistettava suuremmalta piha-alueelta ja pihatieltä, parempi valinta on bensakäyttöinen nelitahtimoottori. Lisäksi kannattaa miettiä sopiva käynnistystapa: Haluatko käynnistää lingon sähköstartilla nappia painamalla, vai käsin vetämällä, kuten ruohonleikkureissa?

Automaatti- tai manuaalivaihteet. Vaihteisto eli lingon nopeudensäätö voi olla portaittain säädettävä tai portaaton (automaattinen). Jos lingossa on vaihteet, niitä on yleensä 4–6 eteen ja 1–2 taakse.

Lumen heittoetäisyys. Lumen heittoetäisyys kertoo, miten kauas linko pystyy siirtämään keräämänsä lumen. Pienellä pihalla lunta ei tarvitse siirtää viereistä penkkaa kauemmas, mutta laajalla piha-alueella pitkä heittoetäisyys on eduksi. Heittosuuntaa eli heittotorven asentoa voi muuttaa joko kauko-ohjauksella ohjauspaneelista tai manuaalisesti, jolloin linkous on välillä keskeytettävä. Jos piha on kovin pieni, heittotorven säädöillä ei ole väliä.

Syöttöruuvin puruvoima. Kaikissa lumilingoissa on syöttöruuvi, joka puree lumeen ja siirtää sen syöttöpesään. Syöttöruuvin on oltava vahvaa tekoa, jos lunta sataa kerralla runsaasti eikä sitä ehditä siivota heti pois. Kasaantunut lumi kovettuu varsinkin suojakelin ja pakkasen vaihdellessa nopeasti kovaksi kinokseksi. Kuminen syöttöruuvi sopii pehmeään lumeen, teräksinen myös kovaan ja korkeaan hankeen. Syöttöruuvi voi olla hammastettu.

Lue lisää erimerkkisten lumilinkojen ominaisuuksista. erimerkkisten lumilinkojen ominaisuuksista

Pikkupihalle sopii sähköinen kolan korvike

Pienimmät lumityökoneet korvaavat pääasiassa kolan ja lapion. Ne säästävät paljon aikaa ja ovat hyvä valinta esimerkiksi ikäihmisille, jotka haluavat asua omassa kodissa ja huolehtia itse talven lumitöistä. Pienimpien lumilinkojen työleveys on 30–50 senttiä, paino noin 10 kiloa ja heittoetäisyys 1–10 metriä.

Hinnat vaihtelevat paljon, ja edullisimman laitteen voi saada noin 200 eurolla. Laatulaite maksaa lähemmäs 1000 euroa. Pienimmät mahtuvat helposti häkkivarastoon ja saavat virtansa pistorasiasta. Markkinoilta löytyy myös pienikokoisia bensamoottorilinkoja. Monet keveimmistä laitteista ovat yksivaiheisia.

Lue lisää erimerkkisten lumilinkojen ominaisuuksista. 

Omakotitaloon tai mökille riittää keskikokoinen linko

Kaikkien keskikokoisten linkojen toimintaperiaate on kaksivaiheinen, ja lingoissa riittää tehoja omakotitalon pihan tai esimerkiksi mökkitien linkoamiseen. Heittotorven suuntaa voi säätää, ja heittoetäisyys on noin 10 metriä. Lingot painavat 40–60 kiloa, ja työskentelyleveys on 50–70 senttiä.

Keskikokoisten linkojen hinnat liikkuvat 500–2000 euron välillä. Sähkölingot ovat harvinaisia, ja suurimmassa osassa on nelitahtimoottori. Tankin koko on tavallisesti 3–6 litraa.

Lue lisää erimerkkisten lumilinkojen ominaisuuksista. erimerkkisten lumilinkojen ominaisuuksista

Maatilalle ja ammattimaiseen käyttöön voimakas lumilinko

Keskikokoa hieman suuremmat ja selvästi tehokkaammat mallit sopivat ammattimaiseen käyttöön ja esimerkiksi suuriin omakotitaloihin ja maatiloille, joissa on laaja tontti ja puhdistettavana myös ajoteitä.

Pro-mallisten lumilinkojen työskentelyleveys on 70–80 senttimetriä, ja koneet heittävät lumen noin 15 metrin päähän. Linko painaa vähintään 100 kiloa, joten sen liikuttelu ei ole aina kevyttä puuhaa, vaikka useimmissa lingoissa pyörät tai telat vetävät eikä kone vaadi yleensä paljoa työntövoimaa.

Jos lunta sataa runsaasti vuosittain ja lumettomana pidettävä alue on suuri, kannattaa kiinnittää huomiota käyttömukavuutta parantaviin lisävarusteisiin. Esimerkiksi ajovalot, kahvanlämmittimet, ohjaustehostin, sähköstartti, vetävät pyörät ja heittotorven kauko-ohjaus helpottavat urakkaa. Hinnat alkavat 1000–2000 eurosta ja ovat helposti 4000–5000 euroa.

Kaikkein suurimmat ja tehokkaimmat lumilingot ja lumiaurat kiinnitetään traktoriin tai muuhun järeään kulkupeliin. Työskentelyleveys on selvästi suurempi kuin työnnettävissä lumilingoissa, noin 2 metriä tai enemmän. Traktoriin kiinnitettävät lumilingot ovat kalliimpia kuin aurat, ja usein lopullinen hinta selviää tarjouspyynnön avulla.

Lue lisää erimerkkisten lumilinkojen ominaisuuksista. 

Mönkijän lumiaurat ja puskulevyt


Mönkijällä voi puhdistaa kätevästi isonkin omakotitalon pihan ja pihatien, kunhan mönkijässä on neliveto. Mönkijään voi kiinnittää sille suunnitellun lumilevyn, joka on käytännössä kevytrakenteinen lumiaura. Tuotemerkkejä on esimerkiksi Bronco, Cycle Country, Eagle Plow, Iron Baltic, Meyer, TheBoss ja Warn.Mönkijän puskulevyn työleveys on 120–198 senttiä, ja pelkän auran hinta liikkuu 500 euron molemmin puolin. Lisäksi on hankittava työvälinerunko, jos sellaista ei ole mönkijän pohjassa valmiina, asennussarja (merkkikohtainen) ja vinssi, jolla auraa liikutellaan, mikä lisää hintaa 100–200 euroa. Koko paketin voi ostaa myös kerralla. Lumilevyllä voi tehdä kesäisin kevyitä maansiirtotöitä, kuten hiekansiirtoa, kunhan aura on riittävän vankka.

Lumityökoneita voi vuokrata!

Jos oman lumilingon tai lumiauran hankkiminen arveluttaa, kannattaa kokeilla vuokrausta. Silloin saat lumikoneen käyttöösi aina, kun tarvitset, mutta sinun ei tarvitse huolehtia sen huollosta, käyttökunnossa pidosta tai säilytyksestä kesällä.

Lumitöitä ja aurausta palveluna

Lumityöt ja pihan talvikunnossapidon voi aina ostaa talonmies- tai kiinteistönhuoltopalveluna. Lumenluontia, pihateiden aurausta, lumenpudotuksia, hiekoituksia ja lumen poiskuljetusta tarjoavat useat firmat ympäri Suomen. Yksi tärkeimmistä palveluista on lumenpudotus katoilta.

Lumenpudotuspalvelut

Lumien tiputtaminen katolta on aina riskialtista puuhaa, ja siksi on onni, että monet kattoja huoltavat, korjaavat ja rakentavat firmat huolehtivat myös lumenpudotuksista talvisin. Ammattilaisen valinta on turvallisin vaihtoehto niin kiipeäjälle, talon asukkaille kuin ohikulkijoillekin.

Ammattilaisilla on tarkat työturvallisuusmääräykset ja turvavarusteet. Lisäksi he osaavat varoa kattorakenteita ja tiedottaa asukkaita mahdollisista puutteista tai vaurioista. Onhan tavallista, että runsas lumikuorma rasittaa katon rakenteita. Suojakeleillä lumen alle voi myös tulla jäätä, joka sulaessaan altistaa katon vesivahingoille.

Lumi voidaan pudottaa nosturin avulla tai katolle kiipeämällä. Osa firmoista käyttää kattojen sulatukseen mekaanisten konstien ja erityistyökalujen lisäksi lämmintä höyryä. Höyry sopii erityisen hyvin syöksytorvien ja rännien puhdistamiseen lumesta ja jäästä.

Jos haluat pudottaa lumet katolta itse, tarjolla on Suomessa suunniteltuja apuvälineitä:

Lumenpudottaja Tarmo: pieneen tilaan menevä, kevyt ja alumiininen 6-metrinen apukäsi, jolla lumet voi pudottaa joko maan tasalta tai katon harjalta. Lunta voi työntää tai vetää, eikä Tarmon teräosa vahingoita katon rakenteita tai takerru esimerkiksi lumiesteisiin.

KARE Kaappari: kevyt, lasikuituvartinen ja 6-metrinen lumen sieppaaja, jolla lumet pudotetaan työntämällä katon harjalta tai vetämällä maasta käsin. Mukana on itsekelautuva PVC-matto, jota pitkin lumi valuu nopeasti katolta alas vahingoittamatta kattorakenteita.

LumiTapio: kevyt, muovivartinen apukäsi, jonka päässä on metallinen haavi ja perässä roikkuu pitkä, muovinen sukka. Lumenpudottaja seisoo katon harjalla, ja lumi valuu muovisukan läpi omalla painollaan alas katolta. Tapio toimii myös tasakatolla eikä vahingoita kattoa.

Alumi (lumenvedin ja -työnnin): alumiinivartinen vedin ja siihen kiinnitetty lapa toimii maasta käsin. Työstösyvyyttä voi säätää (10–100 mm), ja terä on hellävarainen katolle. Lumentyöntimellä katto puhdistetaan harjalta käsin. Varsi on pituudeltaan 2–6 metriä. Grafipro valmistaa myös muita työkaluja kattojen lumenpudotukseen.

LumiMatti: alumiinivartinen apuväline, jolla lumi vedetään maasta käsin alas katolta. 6-metrinen varsi työnnetään lumeen, joka leikkautuu varressa olevan ruuvin ansiosta pienemmiksi paloiksi ja liukuu muovipintaa pitkin maahan. Katon harjalta pudotukseen on saatavilla erillinen veitsiterä.

LUMIVUO (A&O Steel): pitkävartinen lumenvedin, jolla lumi tiputetaan työntämällä vedin lumen alle. Lumi valuu muovimattoa pitkin alas katolta. Saatavilla on erikseen ammattilaisversio korkeisiin rakennuksiin.

Esimerkkejä lumilingoista

työnnettävät lumilingot

• traktoriin kiinnitettävät lumilingot traktoriin kiinnitettävät lumilingot

Työnnettävät lumilingot

Snapper on amerikkalainen lumilinkomerkki, joka kuuluu tunnetulle moottorivalmistajalle Briggs & Strattonille. Pienin linko (SN822E) painaa noin 40 kiloa ja sopii hyvin ahtaisiin pihoihin ja pienten pihapolkujen auraamiseen. Lingossa on työvalo, laadukas B&S-talvimoottori, sähköstartti ja kuminen heittokierukka. Heittoputkea säädetään ohjauspaneelista, ja työleveys on 55 senttiä. Isommissa malleissa on kuusi vaihdetta eteen ja kaksi taakse, ohjaustehostin ja sahalaitainen syöttökierukka. Työleveys on 61–76 senttiä ja paino 70–90 kiloa. Lingot kulkevat renkailla.

Ammattikäyttöön sopivimmassa mallissa on Briggs & Strattonin tehokkain talvimoottori, ja linko puhdistaa 81-senttisen alueen. Heittoruuvi on vankka ja kahvanlämmittimet vakiovaruste.

AL-KO Snow -lumilinkojen pienin malli (Snow Line 46) on sähkömoottorilla toimiva yksivaiheinen linko, jolla puhdistaa lumesta esimerkiksi terassin tai pienen pihan. Työskentelyleveys on 36–46 senttiä ja heittoetäisyys erittäin suuri: 10–15 metriä. Pikkulinko painaa vain 15 kiloa ja vaihteisto on portaaton.

Keskikokoiset mallit ovat kaksivaiheisia, nelitahtimoottorilla toimivia koneita, jotka puhdistavat 56–62 senttiä leveän alueen ja painavat 75–83 kiloa. Heittotorvea säädetään manuaalisesti ja vaihteita on viisi eteen ja kaksi taakse.

Suurimmat mallit puhdistavat 70–76-senttisen alueen ja heittävät lumen 15 metrin päähän. Moottoreissa on sähköstartti, heittotorvea voi säätää ohjauspaneelista ja ajovalo on vakiovaruste. Painoa suurilla malleilla on 118–126 kiloa.

Stiga Snow -lumilingoista pienin on käsin työnnettävää ruohonleikkuria muistuttava Snow Electric 31. Se puhdistaa 31 senttiä leveän alueen ja on hyvä apuväline kerros- ja rivitalojen terassien tai pienten pihapolkujen puhdistamiseen. Linko heittää lumen 1–4 metrin päähän. Electric 31 on nimensä mukaisesti sähkökäyttöinen, yksivaiheinen ja vain 6-kiloinen. Monet osat ovat muovisia.

Stigan keskikokoiset mallit kantavat nimeä Snow Patrol ja selviytyvät isommistakin urakoista. Kaikissa nelitahtimoottorilla toimivissa Stigoissa on Briggs & Strattonin moottorit. Lumiruuvi on teräksinen ja hammastettu, vaihteita on kaksi eteen ja yksi taakse, työleveys on 55 senttiä ja heittoetäisyys 8 metriä. Painoa on 68 kiloa.

Suurimmat Stiga-lingot ovat noin 100-kiloisia, ja teräsosia on paljon. Ne sopivat vaativaan lumiurakointiin tai maatiloille. Vaihteita on kuusi eteen ja kaksi taakse. Vakiovarusteena on myös sähköstartti ja ajovalot. Heittoputkea säädetään ohjauspaneelista, ja lumiruuvi selviytyy kovasta hangesta. Työleveys on 71–81 senttiä ja heittoetäisyys jopa 15 metriä.

Toro-lumilingot on amerikkalaisia ja pienin linko (Power Lite) painaa 25 kiloa. Sen työleveys on 46 senttiä ja heittoetäisyys 7,6 metriä. Pienimmässäkin mallissa on käsikäynnisteinen nelitahtimoottori, Briggs & Strattonin laatua. Seuraavaksi pienin 27-kiloinen malli sisältää lisävarusteena sähköstartin.

Keskikokoiset lingot (Quick Clear) painavat noin 40 kiloa, työleveys on 53 senttiä ja heittoetäisyys 11 metriä. Lingoissa on sähköstartti, ja heittotorven asentoa voi säätää ohjauspaneelista.

Vasta suurimmissa malleissa (Max) on vaihteet eteen ja taakse sekä syöttökierukka, jossa on metalliset jyrsinhampaat. Työleveys on 66 senttiä, heittoetäisyys 13,5 metriä ja painoa noin 100 kiloa. Kone käynnistyy käsin tai sähköstartilla.

Espina-lumilingoista löytyy kolme pientä linkoa, jotka sopivat esimerkiksi rivitalon terassin tai pienen omakotitalon pihan puhdistukseen. Pienimmän mallin (4HP) työskentelyleveys on 51 senttiä ja heittoetäisyys 6 metriä. Paino on vain 34 kiloa, ja nelitahtimoottori käynnistyy vetämällä.

Seuraavan mallin (5,5HP) paino on 72 kiloa, työskentelyleveys on 56 senttiä ja heittoetäisyys 7 metriä. Myös polttoainesäiliö on selvästi tilavampi kuin pienimmässä mallissa. Vaihteita on neljä eteen ja kaksi taakse. Kolmas malli on 70-kiloinen 6,5HP, ja vaihteita löytyy kuusi eteen ja kaksi taakse, työskentelyleveys on 57 senttiä ja heittoetäisyys 7 metriä. Pieninkin linko toimii nelitahtimoottorilla, ja kaikissa malleissa on alla pyörät.

Keskikokoisista Espina-lingoista löytyy malleja sekä teloilla että renkailla. Ajovalo ja sähköstartti ovat vakiovarusteita. Työleveys on 71–72 senttiä ja heittoetäisyys 10 metriä. Vaihteita on kuusi eteen ja kaksi taakse. Keskikokoiset lingot painavat 100–117 kiloa.

Ariens-lumilingot ovat amerikkalaisia ja niiden joukosta löytyy harvinainen akkukäyttöinen, kaksivaiheinen lumilinko Ariens AMP24. Jos lunta on vähän, akku kestää tunnin ajon: raskaammalla kelillä noin puoli tuntia. Moottori voi olla ajon aikana latauksessa. Moottorissa on sähköstartti ja vaihteita kuusi eteen ja kaksi taakse. 105-kiloinen linko heittää lumen 12 metrin päähän.

Ariensin SNO-TEK-lingot ovat kaksivaiheisia, keskikokoisia linkoja, joiden työleveys on 44–71 senttiä ja paino 59–86 kiloa. Vaihteita on kuusi eteen ja kaksi taakse. Osa käynnistyy sähköstartilla, ja kaikissa on telojen sijaan renkaat.

Vasta Deluxe- ja Pro-malleissa on Briggs & Strattonin nelitahtimoottorit, ajovalot ja heittotorven kauko-ohjaus. Työskentelyleveys on 61–81 senttiä.

Jonseredin lumilingot sopivat suuriin omakotitaloihin ja maatiloille. Työleveys on 61–76 senttiä ja painoa 94–118 kiloa. Alla on renkaat. Kaikissa malleissa on Briggs & Strattonin voimakkaat ja talvikäyttöön suunnitellut nelitahtimoottorit, työvalo ja vankka syöttöruuvi, jota kauko-ohjataan ohjauspaneelista. Kahdessa suurimmassa mallissa on ohjaustehostin ja sähköstartti. Suurimmassa mallissa on vaihteita kuusi eteen ja kaksi taakse.

McCulloch-lumilingot kuuluvat Husqvarna-konserniin ja ovat käytännössä korvanneet Partner-lingot. McCullochit sopivat isoihin omakotitaloihin, erityisesti taajamassa. Kaikissa malleissa on telojen sijaan renkaat, ja siksi lingot toimivat parhaiten suhteellisen tasaisilla pihoilla. Kaikki lingot ovat kaksivaiheisia, ja niissä on ohjaustehostin ja Briggs & Strattonin moottorit.

Kovin pieniä koneita ei löydy, ja pienimmän mallin (PM55) työleveys on hieman yli 60 senttiä. Vaihteita on kuusi eteen ja kaksi taakse. Kone käynnistetään vetämällä, ja painoa on lähes 100-kiloa. Jo seuraavassa mallissa (PM85) on sähköstartti, ajovalot, ohjaustehostin ja heittotorven kauko-ohjaus. Suurin linko (PM105) puhdistaa 76-senttisen alueen ja painaa 107 kiloa.

Glans Snow Power -lumilingot ovat voimakkaita linkoja, joiden pienimmissäkin malleissa on talvimoottori ja teräksinen, hammastettu syöttökierukka. Pro-mallissa ja muissa järeimmissä koneissa on sähköstartti, ajovalo ja 56–71 sentin työleveys sekä mahdollisuus lisävarusteisiin, kuten lämpökahvat ja ohjaustehostin. Tuotteet sopivat isompienkin omakotitalojen pihojen lumitöihin.

Honda-lumilingot ovat japanilaisia ja sopivat erittäin hyvin suomalaisiin talviolosuhteisiin. Pienimmässäkin mallissa (HS550) on nelitahtimoottori, teräksiset syöttökierukat ja mahdollisuus valita joko pyörällinen tai telaketjumalli, sähkö- tai käsistartti. Pienissä malleissa on kaksi vaihdetta eteen ja yksi taakse, suuremmissa portaaton vaihteisto. Pienin malli heittää lumen noin 8 metrin päähän, suuremmat 14–15 metrin. Keskikokoisissa ja suurissa malleissa on ajovalo, telaketjut ja sähköinen startti vakiona. Työleveys on 50–81 senttiä.

Murray-lumilingot valmistetaan Yhdysvalloissa, ja ne kuuluvat Briggs & Stratton -konserniin. Pienin malli (MS55800E) on yksivaiheinen linko, jonka syöttökierukka on kumia ja työleveys 55 senttiä. Heittoputkea säädetään käsin. Linko sopii pieniin, kovaksi päällystettyihin pihoihin.

Kaikki muut mallit ovat kaksivaiheisia, ja niissä on Briggs & Strattonin moottorit, työvalot ja hammastettu syöttökierukka. Useimmissa malleissa on sekä sähkö- että käsistartti. Työleveys on 61–74 senttiä, ja vaihteita on kuusi eteen ja kaksi taakse. Kaikissa malleissa on alla renkaat.

Yamaha-lumilingoista löytyy sopivia laitteita vaativaan käyttöön. Kaikki mallit ovat kaksivaiheisia, teräsrunkoisia ja varustettu nelitahtimoottorilla. Kaikista löytyy alta telat, vaihteisto on portaaton ja puhallustorvea kauko-ohjataan ohjauspaneelista. Lingoista löytyy sekä sähkö- että käsistartti.

Perusmallit (YT 660 E ja 660 EDJ) kuuluvat vähintään keskikokoisten linkojen joukkoon. Työleveys on 61 senttiä ja heittoetäisyys 15 metriä. Painoa on 120 kiloa. Suurille maatiloille tai lumiurakoitsijoiden käyttöön sopii tehokkain malli (YS 1070), jonka työskentelyleveys on 71 senttiä, heittoetäisyys 17 metriä ja paino 191 kiloa.

Husqvarna-lumilinkojen pienin malli (ST 121E) on yksivaiheinen. Sen työleveys on 53 senttiä, paino 42 kiloa, syöttökierukka on kuminen eikä saatavilla ole heittotorven kauko-ohjausta. Kaikki muut lingot ovat kaksivaiheisia, ja niissä on Briggs & Strattonin moottorit. Ajonopeuden säätö on portaaton (automaattivaihteet), ja ajovalot ovat vakiovaruste.

Monissa malleissa on ohjaustehostin, lämpökahvat ja vetävät pyörät tai telat. Lähes kaikissa on sähköstartti. Linkojen kuluvat osat ovat terästä, ja heittotorven säätäminen onnistuu ohjauspaneelista. Keskikokoisten ja suurten mallien työleveys on 61–76 senttiä ja paino 103–155 kiloa. Suurimmassa lingossa on alla telat, muissa renkaat.

MTD-lumilingot on valmistettu Euroopassa, vaikka firma on yhdysvaltalainen. Kaikki MTD-lingot ovat järeitä kaksivaiheisia koneita, jotka sopivat suuremmankin omakotitalon käyttöön. Alla on telat tai pyörät mallista riippuen. Moottori on MTD:n oma SnowThorX ja työleveys 61–76 senttiä. Käynnistykseen on saatavilla käsi- tai sähköstartti, ja vaihteita on kuusi eteen ja kaksi taakse. Heittotorven asentoa säädetään ohjauspaneelista. Ajovalot ovat vakiovaruste. Paino on 79–111 kiloa.

Fujii-lingot ovat japanilaisia ja suunniteltu olosuhteisiin, jotka vastaavat hyvin Suomen talvea. Lingoissa on niukasti muoviosia, ja rakenne on pääasiassa terästä. Keskikokoisten linkojen (SA706M ja SA708M) työleveys on 68 senttiä, heittoetäisyys 15 metriä ja tankki 6-litrainen. Vaihteita on viisi eteen ja yksi taakse, ja painoa 105 ja 129 kiloa.

Seuraavat mallit (sk708M ja sk810M) ovat työleveydeltään 71–80 senttiä. Heittoetäisyys on 15 metriä. Lingoissa on sähköstartti, portaaton nopeudensäätö, Mitsubishin moottorit ja painoa 169–173 kiloa.

Traktoriin kiinnitettävät lumilingot

Ala-Talkkari-lumilingot ovat Suomessa suunniteltuja ja valmistettuja lumityökoneita, jotka sopivat vaativaan lumiurakointiin, kiinteistönhuolto- ja talonmiesfirmoille sekä yksityishenkilöiden omakotitaloihin maaseudulla. Lingot kiinnitetään traktoriin. Ala-Talkkarilla on omat mallinsa pienille, keskikokoisille ja suurille traktoreille sekä hiekoitin (SL 1400). Kaikki kuluvat osat, kuten syöttökierukan jyrsinhampaat, ovat terästä.

Esko-lumilingot valmistaa kotimainen Nokka Oy. Lingot on suunniteltu pohjoismaalaisiin olosuhteisiin, ja ne siirtävät tehokkaasti myös nuoskalunta. Eskot kiinnitetään traktoriin. Ne sopivat parhaiten maatiloille ja omakotitaloihin taajaman ulkopuolella. Eskoista löytyy sopivia koneita myös lumiurakointiin, kuten taloyhtiöiden kiinteistönhuolto- ja talonmiesfirmoille, pieniin ja suuriin traktoreihin sekä tilaviin ja ahtaisiin paikkoihin. Lumitorvia on saatavilla kaksi, jolloin lunta voidaan puhaltaa yhtä aikaa kummallekin puolelle tai vain toiselle.

LumiHamsteri (Janmet) on Suomessa suunniteltu ja valmistettu traktorin perävaunuun kiinnitettävä lumilinko. Se linkoaa, kerää, kuormaa ja kuljettaa lunta. Hamsteri sopii parhaiten taajamien ja kaupunkiympäristön kerrostalo- ja rivitaloyhtiöiden pihojen ja teiden lumenluontiin. Lumi pakataan kyytiin tiiviisti ja kerralla mukaan mahtuu 25 m3 lunta. Hamsteri väistää helposti esteet ja sopii liikenteen sekaan.

OXSA Snow -lumilingot on suunniteltu lumiurakointiin ja ammattimaiseen käyttöön. Lingot kiinnitetään traktoriin. Kaikki OXSAt valmistetaan Suomessa ja on suunniteltu pohjoisiin olosuhteisiin. Lingot ovat erittäin kestäviä, koska runko ja kuluvat osat on tehty erikoisteräksestä. Lingot jaksavat siirtää myös raskasta nuoskalunta.

Leppä-lumilingot valmistaa kotimainen VAMA-Product Oy, ja ne on suunniteltu ammattilaisten käyttöön talonmies- ja kiinteistönhuoltofirmoille sekä maatiloille. Linko kiinnitetään traktoriin. Lumi puhalletaan aina traktorin oikealle puolelle. Sopivat lingot löytyvät niin ahtaisiin kaupunkiolosuhteisiin kuin pitkille tieosuuksille.

Siirry takaisin. [linkit blogin alkuun]

- Pieneen pihaan sopivat lingot

- Omakotitaloon tai mökille sopivat lingot

- Maatilalle tai urakointiin sopivat lingot

- Lumilinkojen vuokraus

- Lumityöpalvelujen ostaminen

- LumenpudotuspalvelutKuinka hyvä artikkeli oli?Palaute

kilpailuta urakka