kilpailuta urakka

Lattiaremontti on pintaremonteista tärkeimpiä


Talon tai asunnon lattiaremontti voidaan tehdä yhteen huoneeseen kerrallaan tai saman tien koko kotiin. Lattiaremontteja suunnittelevat ja toteuttavat ammattilaiset auttavat valitsemaan jokaiseen huoneeseen lattiamateriaalin, joka sopii perheen elämäntapoihin ja budjettiin. Lisäksi asiantuntija neuvoo, millä materiaaleilla nostetaan asunnon arvoa pitkällä tähtäimellä.

Lattiaremontilla nostetaan talon arvoa

Lattiaremonttia suunniteltaessa on hyvä tutustua materiaalivaihtoehtoihin (ks. alempana) ja kysyä sitten lisätietoja lattiaremontteja tekeviltä yrityksiltä. Asiantuntijan voi kutsua tutustumaan remonttikohteeseen paikan päälle tai suunnitelmat voidaan tehdä piirustusten avulla remonttiliikkeessä. Asiantuntija neuvoo, mikä materiaali sopii perheen tarpeisiin parhaiten.

Sen lisäksi, että lattiamateriaalin pitää miellyttää silmää, sen on oltava riittävän kestävä ja helppohoitoinen. Lattiamateriaali voi olla huomiota herättävä tai huomaamaton, riippuen siitä, halutaanko lattiapintaa jättää runsaasti näkyviin, vai käytetäänkö kodissa paljon mattoja. Suunnitteluvaiheessa on hyvä pohtia kodin pintoja myös kokonaisuutena. Kaikissa huoneissa voidaan käyttää samaa materiaalia, mutta usein on kuitenkin järkevintä valita jokaiseen huoneeseen sopiva lattiamateriaali huoneen käyttötarkoituksen, kulutuksen ja perheen kokoonpanon mukaan.

Lattiaremontti nostaa aina talon tai asunnon arvoa, koska se on yksi tärkeimmistä pintaremonteista. Lattiaremontissa ei kannata tinkiä laadusta, koska parhaassa tapauksessa kestävä lattiamateriaali pysyy hyvänä vuosikymmeniä tai kauemminkin, kun taas huonon lattian voi joutua uusimaan vuoden tai parin kuluttua.

Lattioiden kunto vaikuttaa seinien lisäksi eniten talon yleisilmeeseen. Lattiapintojen materiaalivalinnoilla voi nostaa mielikuvaa koko asunnosta. Esimerkiksi kylpyhuone, jossa on vanha muovimatto, ja kylpyhuone, jossa on upouusi kaakelointi, ovat statusarvoltaan eri luokkaa. Sama pätee laminaatti- ja parkettilattioihin. Suomalaisten silmissä parketti on yhä arvokkain lattiamateriaali.

Jos asunto on tarkoitus remontoida myyntiä varten, kysy neuvoa lattiaremonttien asiantuntijalta. Hän tietää, millaiset materiaalit sopivat kodin eri huoneisiin parhaiten, kestävät kulutusta ja lisäävät asunnon houkuttelevuutta myös mielikuvien tasolla.

Lattiaremontin urakkasopimus ja hinta

Lattiaremontin tilaajan kannalta on usein järkevintä, että urakoitsija huolehtii kokonaisuudesta eikä urakkaa pilkota osiin. Lattiaremontin urakkasopimukseen on hyvä kirjata tarkasti valitut materiaalit värikoodeineen, määrineen ja valmistajineen sekä erikseen asennustöiden hinnat. Lisäksi sopimuksesta kuuluu käydä ilmi työn aloitusajankohta, kesto ja takuut.

Vain asennustöistä voi saada kotitalousvähennyksen, ja silloinkin lattiaremontin asennusfirman on kuuluttava ennakonperintärekisteriin. Kotitalousvähennys on 45 % asennustöiden arvonlisäverollisesta hinnasta. Materiaalien hintoja ja matkakuluja ei voi vähentää verotuksesta. Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä on 2400 € per henkilö per vuosi.

Huolellinen lattiapintojen materiaalien valinta ja viimeistelty asennustyö antavat kuvan hyvin hoidetusta asunnosta. Lattiaremontissa kannattaakin aina huolehtia siitä, että se myös viimeistellään ammattimaisesti. Lattialistat, kiinteiden kalusteiden sokkelit ja kynnyslaudat on hyvä asennuttaa paikoilleen valmiiksi maalattuina tai muulla tavoin pintakäsiteltyinä. Varmista, että sopimukseen kuuluvat myös viimeistelymateriaalit, vanhojen rakenteiden purkutyöt ja purkujätteiden poiskuljetus sekä mahdollisesti loppusiivous.

Lattiaremontissa kannattaa aina miettiä suurempaa kokonaisuutta. Kun lattiapinnat joudutaan joka tapauksessa avaamaan, samalla voidaan tarkistaa alapohjan eristeet, lattialämmityksen tai LV-putkien kunto sekä sähkötöiden reititykset. Jos lämmitys- tai ilmanvaihtoremontti on kodissa ajankohtainen, se kannattaa usein ajoittaa samaan hetkeen lattiaremontin kanssa.

Lattiaremontin yhteydessä on usein hyvä tehdä myös kosteusmittauksia, jotta mahdolliset vesivahingot ja kosteusvauriot löytyvät ennen uuden lattiapinnan asennusta. Muista myös, että kosteiden tilojen vesieristyksen uusiminen, esimerkiksi kaakelilattian alle, kuuluu ammattilaisille. Vesiesityksiä saa tehdä vain VTT:n sertifioima märkätilojen ammattilainen. Sertifikaatti vaaditaan urakoitsijalta myös aina taloyhtiöiden kosteiden tilojen huoneistoremonteissa [linkki: Huoneistoremontit-blogi].

Lattiaremontin materiaalien ominaisuuksia ja hintoja

Lattiaremontilla vaikutetaan talon tyyliin ja tunnelmaan. Esimerkiksi keittiön värikäs vinyylilattia korostaa trendikkään retroa sisustusta, kun taas olohuoneen parketti tai leveä lankkulattia antaa perinteisemmän yleisvaikutelman. Asiantunteva lattiaremonttien tekijä tai sisustussuunnittelija osaa kertoa, minkälainen vaikutus eri materiaaleilla, pintakäsittelyillä ja väreillä on kotiin – unohtamatta käytännöllisyyttä.

Ylellinen ja luonnollinen parketti

Parketti on suomalaisten kestosuosikki, ja siksi parkettilattia nostaa asunnon tai talon arvoa sekä myynti- että vuokramarkkinoilla. Kun olet suunnittelemassa lattiaremonttia, valitse aina parketti, joka on tehty suomalaisiin olosuhteisiin. Parketteja on paljon erilaisia, joten pyydä asiantuntijalta vinkkejä myös siitä, minkä tyyppinen parketti sopii juuri sinun perheesi elämänmenoon parhaiten.

Parketti ei ole lattiamateriaalina niin kestävä kuin laminaatti, joten lapsi- tai lemmikkiperheessä parketti ei ole paras tai ainakaan helppohoitoisin vaihtoehto. Hyvinkin pidettynä parkettilattia vaatii hionnan ja lakkauksen noin kymmenen vuoden välein. Viikoittaisessa puhdistuksessa ei saisi käyttää voimakkaita puhdistusaineita, koska parkettilattiassa on tärkeää säilyttää lakkauksen pintajännitys. Se estää vettä pääsemästä saumoista parketin sisään.

Parkettilattia on puulattia, joten se elää ja hengittää. Ilmankosteus sekä ulkoilman ja huoneiden lämpötila vaikuttavat parkettiin siinä missä perinteiseen lautalattiaankin, vaikka parketti elää puulattiaa vähemmän. Syynä ovat parketin materiaalikerrokset. Parketin pinta on yleensä kovapuuta, keskiosa kuusta tai mäntyä ja pohja vaneria.

Ota selvää eri vaihtoehtojen ekologisuudesta. Siinä missä parketin laadusta kertoo kansainvälinen ISO 9001 -sertifikaatti, valmistustapojen ympäristöystävällisyyden varmistaa ISO 14001 -sertifikaatti. Voit hyvin selvittää myös myös parketissa käytetyn puun valmistusmaan ja tuotantotapojen eettisyyden. FSC-standardi kertoo, että puu on saatu vastuullisesti hoidetusta metsästä. Luonnonvaroja kuluu sitä enemmän, mitä enemmän parketissa on käytetty kovapuuta. Ekologisissa parkettivaihtoehdoissa on käytetty kovapuuta vain kulutuskerroksessa.

Parketti voidaan pintakäsitellä esimerkiksi kiilto- tai mattalakalla tai vahaamalla luonnonöljyllä tai uv-öljyllä, jolloin öljy on kovetettu parketin pintaan uv-valon avulla. Öljykäsitellyt pinnat ja erityisesti luonnonöljytyt parketit kestävät kulutusta paremmin kuin lakatut. Se sopivat parhaiten lapsi- ja lemmikkiperheisiin. Toisaalta öljytyllä pinnalla kosteat tahrat näkyvät enemmän kuin lakatulla. Myös parketin väri ja matta tai kiiltävä pinta vaikuttavat vaurioiden näkymiseen.

Parketin kulutuksenkestävyys riippuu puulajin kovuudesta. Kovuutta kuvataan Brinell-arvolla. Mitä suurempi arvo, sitä kovempaa parketti on. Parketin kovuus ei pärjää esimerkiksi laminaatille, koska parketin Brinell-arvo on enimmillään 2,5–3. Nykyaikaiset pintakäsittelyt ovat kuitenkin lisänneet parkettien kestävyyttä.

Parketti on laminaattia lämpimämpi ja hiljaisempi materiaali. Parketti on myös helppo asentaa. Parkettia on hyvä säilyttää noin viikko ennen asennusta kotona siinä tilassa, johon se aiotaan asentaa. Parketin takuu kestää jopa eliniän.

Parketin hinnat vaihtelevat muutamasta kymmenestä eurosta yli sataan euroon per neliö. Usein parketin hinta riippuu sauvaluvusta. 1-sauvainen parketti valmistetaan yhdestä leveästä laudasta, kun taas 2-sauvaisissa parketeissa käytetään kahta ja 3-sauvaisissa kolmea kapeampaa lautaa yhdessä parkettilevyssä. Yleistäen voi sanoa, että leveä 1-sauvainen parketti on laadukkain, ja mitä enemmän on sauvoja, sitä edullisempi on hinta.

Kokopuulattia on perinteinen vaihtoehto

Perinteisin lattiapinnoite on puu. Puulattia voidaan tehdä lankuista tai laudoista ja pintakäsitellä maalaamalla, vahaamalla, öljyämällä, lakkaamalla, petsaamalla tai kaikkein perinteisimmin – ei millään. Tällöin lattiaa käsitellään vain säännöllisesti juuriharjalla pesemällä, jolloin puun pinta patinoituu ajan kanssa harmaaksi.

Puulattia muuttaa väriään ajan kanssa, koska puun väri patinoituu valon ja ilman vaikutuksesta. Puulattian väriä voi tietoisesti muuttaa öljyämällä, lakkaamalla tai muilla pintakäsittelyillä. Jos puulattian haluaa kuluvan ja muuttavan väriä tasaisesti, huonekalujen paikkoja kannattaa vaihdella säännöllisesti.

Kovapuulattioissa vain osa lattiasta on tehty puusta. Kovapuulattian keskimmäinen kerros on yleensä kovaa puukuitulevyä, joka lisää lattiapinnan kestävyyttä. Kovapuulattian pintakerroksen Brinell-arvo voi olla jopa 5. Kovapuulattia on materiaalina erittäin ohut, joten se voidaan asentaa vanhan lattian päälle lähes yhtä helposti kuin laminaatti.

Puuverhoilun hinta liikkuu parketin hinnoissa tai jää hieman alle. Kovapuulattian hinta riippuu siitä, mitä puuta on käytetty sen pinnassa ja kuinka paljon.

Laminaattilattiat ovat edullisia ja kestäviä

Laminaatissa on se erinomainen piirre, että laminaatissa voi olla monenlaisia pintakuvioita ja vaihtoehtoja löytyy niin kaakeli- kuin puulattiankin ihailijoille. Kyse on valokuvista, jotka näkyvät laminaatin kovan melamiinihartsipinnan läpi. Erikoispitkät, jopa 2-metriset, laminaatit muistuttavat parkettilattiaa erehdyttävästi.

Laminaatti kestää iskuja ja kovaa käyttöä paremmin kuin puu. Laminaatit ovat nykyään erittäin laadukkaita ja huolella viimeisteltyjä. Laminaatti on helppohoitoinen materiaali, jota puhdistetaan vain imuroimalla ja nihkeällä liinalla luuttuamalla. Sitä ei tarvitse hioa, lakata tai vahata.

Laminaatti on usein kylmempi materiaali kuin vinyyli tai puu. Siksi laminaatti sopii hyvin koteihin, joissa on lattialämmitys. Huonona puolena voi pitää laminaatin liukkautta, jota voi kuitenkin vähentää valitsemalla karkeapintaisen laminaatin. Se on hyvä valinta lemmikkitalouksiin. Laminaatti ei tahraannu helposti, joskin sen kosteuden kestokyky on huonompi kuin muiden lattiamateriaalien. Saumat pullistuvat herkästi joutuessaan kosketuksiin veden kanssa.

Laminaatti on erittäin kova materiaali, ja mitä kovempi laminaatti, sitä äänekkäämpi lattia. Laminaatit on jaoteltu kulutusluokkiin, joissa kaksinumeroisen luvun ensimmäinen numero kertoo, onko laminaatti suunniteltu kotikäyttöön vai julkisiin tiloihin. Toinen numero kertoo laminaatin kulutuksen kestävyydestä. Vahvimmat laminaatit ovat luokkaa 32–33, jolloin laminaatti on suunniteltu julkisten tilojen erittäin kovaa kulutusta ajatellen. Esimerkiksi 23 sopii kovaan kulutukseen kotikäytössä.

Hinnaltaan paras laminaatti on edullisimman parketin luokkaa, mutta harvemmin yli 50 euroa per neliö. Laminaatin asennus on helppoa, koska sitä ei kiinnitetä lattiaan mitenkään (niin sanottu uiva lattia). Saumoissa ei käytetä liimaa. Jotta jäljestä tulee siisti, asennusta ei kannata kuitenkaan tehdä itse, varsinkaan jos viimeistelytyöt eivät suju huolella. Tärkeää on käyttää asiantuntijaa myös sopivan laminaattilaadun valinnassa.

Vinyylilattiat ovat uuden sukupolven muovilattioita

Muovimattolattioiden manttelinperijä on moderni vinyylilattia: nykypäivän tekniikoilla valmistettu muovimatto. Saatavilla on myös joustovinyyli- ja korkkivinyylimattoja. Vinyyli on materiaalina edullinen, nostalginen ja trendikäs vaihtoehto, koska saatavilla on useita hauskoja kuvioita ja rohkeita värejä. Vinyylilattia sopii hyvin kuiviin tiloihin ja kestää kosteutta kohtuullisen hyvin.

Vinyyliin ei jää herkästi jälkiä tai tahroja, mutta se voi painautua esimerkiksi huonekalujen jalkojen alla. Vinyylilattian hyviä puolia ovat sen pehmeys, lämmin tuntu ja hiljaisuus, mikä on suuri etu esimerkiksi kerrostaloasunnoissa. Vinyylilattia ei ole myöskään liukas. Se sopii erittäin hyvin lapsi- ja lemmikkiperheisiin.

Koska vinyylilattia tehdään suuresta muovirullasta, lattiaan ei tule saumoja ja asennus on nopeaa ja helppoa. Vinyylilattian voi asentaa myös epätasaiselle pinnalle. Monet lattiaremonttifirmat antavat muovilattian asennukseen selkeät ohjeet, joten asennus onnistuu myös itse, varsinkin jos muovin alle jätetään vanha muovimatto eikä liimaa tarvita. Liiman kanssa asennukseen kannattaa hankkia ammattilainen.

Jos haluat olla ympäristötietoinen, huolehdi siitä, että ostamasi vinyyli on tuotettu ekologisesti. Muovimattojen tuotannossa käytetään usein ftalaatteja, jotka pehmentävät muovin mutta ovat myös haitallisia ympäristölle. Osa muovi- ja vinyylilattioista valmistetaan pehmitinaineilla, joissa ei ole ftalaatteja.

Vinyylilattioiden hinnat liikkuvat muutamissa kympeissä per neliö.

Perinteinen linoleumilattia muistuttaa hieman muovimattolattiaa. Linoleumi valmistetaan kuitenkin täysin luonnonaineista, kuten hartsista, sahajauhosta ja kalkkikivijauheesta. Linoleumi on kova ja kestävä materiaali, joka sopii esimerkiksi eteisiin hyvin. Se kestää mainiosti kosteutta, mutta ei kuitenkaan sovi märkiin tiloihin. Linoleumi on hiljainen materiaali kovuudestaan huolimatta ja erittäin helppohoitoinen. Hinta on 50 euron molemmin puolin per neliö.

Korkkilattia on hiljainen, lämmin ja joustava

Korkki ei ole Suomessa uusi lattiamateriaali, mutta se ei ole koskaan noussut parketin kaltaiseksi suosikiksi. Hinta ei ole tähän ainoa syy, koska korkkilattian saa jo muutamalla kymmenellä eurolla per neliö, laadukkaimman alle satasella. Korkki on ympäristöystävällinen vaihtoehto, kuten puulattiakin, koska se on valmistettu uusiutuvasta luonnonmateriaalista.

Korkkilattia on jalkaa vasten lämmin, pehmyt ja hiljainen. Se on myös helppohoitoinen materiaali, jolla on tunnetusti hyvät akustiset ominaisuudet. Se on myös antistaattinen materiaali, ja siksi erinomainen valinta työhuoneeseen tai vaikkapa kotiteatterin lattiaksi.

Korkkilattioista löytyy useita väri- ja kuosivaihtoehtoja. Korkkilattia voidaan pintakäsitellä vahaamalla, värjäämällä, öljyämällä, lakkaamalla tai PVC-pinnoitteella. Korkkilattia on mahdollista asentaa itse, koska se vain lyödään paikalleen. Ammattilaisilta kannattaa kuitenkin kysyä yksityiskohtaiset ohjeet, ettei pehmyt lattiapinta vaurioidu asennuksen aikana. Korkkilattia sopii vain kuiviin tiloihin eikä se kestä hyvin kosteutta.

Laattalattia sopii keittiöön ja eteiseen

Laattalattia sopii periaatteessa kodin jokaiseen huoneeseen, koska se on erittäin kestävä ja helppohoitoinen. Myös pintakuviointeja, värejä ja kokoja löytyy runsaasti. Pienten laattojen lisäksi markkinoilla on myös yli metrin kokoisia laattoja. Parhaimmillaan laattalattia on kuitenkin kosteissa tiloissa, kuten kylpyhuoneessa, sekä paljon puhdistamista vaativissa tiloissa, kuten keittiössä, eteisessä ja takkahuoneessa.

Laatan huonoja puolia on sen viileys. Kylmä pinta ei kuitenkaan ole ongelma, jos huoneessa on lattialämmitys tai muu tehokas lämmitysmuoto. Tummat sauma-aineet ovat puhdistuksen kannalta helpoin ratkaisu, koska lika ei niissä näy, ja vaaleat sauma-aineet voi halutessaan käsitellä suoja-aineilla.

Yksi laattalattian huono puoli on kovuus. Lattia ei anna periksi, joten sille tippuvat tavarat vaikkapa keittiössä särkyvät helposti. Jos laattalattialle putoaa jokin kova ja terävä esine, laatta voi haljeta. Lisäksi kova laattalattia väsyttää jalkoja pitkään seistessä. Laattalattia ei ole kuitenkaan lainkaan liukas, joten se on toimiva ja turvallinen materiaali lapsi- ja lemmikkiperheessä.

Laattoja valmistetaan eri materiaaleista, myös luonnonkivestä. Voit halutessasi valita myös ekologisen vaihtoehdon, jolloin osa laatan materiaalista on kierrätetty.

Luonnonkivilattia on kalliimpi kuin keraamisista laatoista tehty lattia. Siinä missä keraamisen laattalattian saa alle sadalla eurolla per neliö, luonnonkivilattian hinta voi kivuta jopa kahteensataan euroon. Huomioi laattalattiaremontissa se, että asennus on työläämpää kuin muissa vaihtoehdoissa. Asennukseen on syytä varata hieman enemmän rahaa ja ottaa työhön ammattilainen.



Kuinka hyvä artikkeli oli?



Palaute

kilpailuta urakka