Valitse Blogi

kilpailuta urakka

Kylpyhuoneremontti


Märkätilojen, kuten kylpyhuoneen ja wc:n, remontti on yhtä aikaa houkutteleva ja hirvittävä ajatus. Mielessä siintää tyylikäs ja helppokäyttöinen lopputulos, mutta takaraivossa myrskyää samaan aikaan miljoona asiaa, jotka voivat mennä kosteiden tilojen remontissa pieleen.

Kylpyhuoneremontti on putkiremontti pienessä koossa. Valmista tulee toki yleensä linjasaneerausta nopeammin, mutta kodin wc- ja kylpytiloja ei aina voi käyttää remontin aikana. Kylpyhuoneremontin kesto riippuu laajuudesta. On eri asia uusia vain märkätilojen pintarakenteet, kuten seinä- ja lattialaatat, kuin lisätä vesipisteitä, purkaa kantavia rakenteita tai uusia viemäröintejä.

Kylpyhuoneremontti sisältää kaiken tai osan seuraavista:

 • vanhojen kalusteiden ja pintojen purkutyöt
 • kosteusmittaukset, pohjarakenteiden tarkistus ja vesieristys
 • asbestipitoisuuden selvitys (purkutöissä)
 • seinien ja lattian tasoitus ja laatoitus tai peittäminen muovimatolla ja tapetilla
 • pintojen kaakelointi, saumaus ja tiivistys
 • katon puupanelointi tai maalaus
 • kalusteiden asennus (WC-istuin, allas, allas- ja peilikaappi)
 • pesukoneiden asennus (esim. pesukone ja kuivausrumpu)
 • kylpyhuonetarvikkeiden asennus (naulakot, komerot, pesuvälinekorit ja kuivaustelineet)
 • suihkuseinät, -kaapit tai -kulmat
 • kylpyamme ja muut vesialtaat
 • putkityöt, kuten vesi- ja viemärijohdot sekä hanat
 • sähkötyöt, kuten valaisinpisteet, pistorasiat ja vikavirtasuojat
 • lämmitys, kuten patterit tai lattialämmitys
 • ilmastointi
 • jätteiden poiskuljetus ja siivous.
 • Kylpyhuoneremontti ei valmistu omin voimin

  Kylpyhuoneremontissa on käännyttävä ammattilaisten puoleen, ellet ole itse pätevä LVI- tai sähköasentaja. Suuri osa putki- ja sähkötöistä on lain mukaan teetettävä asiantuntijoilla, ja vain osan remontista, kuten vanhojen pintamateriaalien purkutyöt, saa tehdä itse.

  Vuoden 2016 alusta lähtien laki on määrännyt, että kaikissa ennen vuotta 1994 rakennetuissa taloissa on mitattava rakenteiden asbestipitoisuus ennen rakenteiden purkamista. Usein asbestipölylle altistutaankin juuri kylpyhuoneremontin purkutöissä.

  Laajoissa kylpyhuoneremonteissa asbestipurkutöitä tai -mittausta ei voi tehdä muu kuin rekisteröitynyt ja luvan saanut yritys. Pienissä märkätilaremonteissa voi riittää, että asukas toimittaa tarvittavat näytteet analysoitavaksi ja liittää raportin rakennuttajan turvallisuusasiakirjaan. Purkutyön tekijän täytyy kuitenkin aina olla perillä asbestipitoisuusmittausten tuloksista: toisin sanoen kylpyhuoneremontissa purkutyö vaatii lähes aina turvallisuussuunnitelman.

  Vesieristykset ja sähköpisteiden suojaetäisyydet kaipaavat erikoisosaamista, ja syystäkin vesieristykset voi tehdä vain vedeneristäjän sertifikaatin saanut henkilö. Rakenteiden, kosteiden tilojen kalusteiden ja LVI-järjestelmien on kaikkien oltava vesitiiviitä ja usein myös höyrytiiviitä.

  Usein unohtuu, että kylpyhuoneremonteissa myös patterien irrotus tai siirto vaatii ammattiosaamista. Ammattilaisten kokemuksesta on hyötyä myös kulkureittien ja kodin kalusteiden suojaamisessa purkupölyltä.

  Erityisesti ammattilaisiin kannattaa luottaa silloin, kun on kyse vanhan kiinteistön, asunnon tai omakotitalon kylpyhuoneremontista. Seinien avaaminen voi paljastaa yllätyksiä, joiden korjaaminen vaatii pintaremonttia laajempaa rakenteiden uusimista, vesiputki- ja viemäritöitä, uusia vesieristyksiä ja sähkötöitä.

  Vastuu on aina tekijällä

  Jos haluat tehdä kaikki lain sallimat asennus- ja purkutyöt itse, säästät kylpyhuoneremontissa rahaa. Samalla vastuu lopputuloksesta jää sinulle. Asennustöiden ostaminen ammattilaisilta on monessa mielessä huolettomampi ratkaisu, koska silloin vastuu remontin onnistumisesta siirtyy kylpyhuoneurakoitsijalle ja hänen alihankkijoilleen.

  Laatutyön ostaminen maksaa, mutta pitkällä tähtäimellä syntyy mitä todennäköisimmin säästöjä. Hutiloiden tehdyt pohjatyöt tai lainvastainen vesieristys voivat tulla kalliiksi. Seurauksena on jatkuvia pintaremontteja, kun saumaukset ja eristykset pettävät yksi kerrallaan. Vakavimpia jälkiseurauksia ovat rakenteiden alla muhivat kosteus-, home- ja lahovauriot.

  Kylpyhuoneremontti kokonaisurakkana vai alihankintana?

  Kylpyhuoneremontti on mahdollista ostaa kokonaisuutena yhdeltä firmalta. Silloin saat kerralla kaiken aina remontin suunnittelusta purkutöihin sekä uusien materiaalien ja kalusteiden hankintaan ja asennukseen. Etuna on, että sinun tarvitsee löytää vain yksi luotettava toimija.

  Vaikka ostaisit koko remontin yhdestä firmasta, todennäköisesti osa töistä teetetään alihankintana. Siksi huomiota kannattaa kiinnittää jo suunnittelu- ja sopimusvaiheessa siihen, mainitaanko alihankkijat avoimesti nimeltä. Moni yritys kertoo mielellään yhteistyökumppaneistaan.

  Jos haluat, voit ostaa kaikki kylpyhuoneremontin osatekijät, kuten LVI- ja sähkötöiden ammattilaiset, valvonnan tai kalusteiden asennuksen, eri firmoista. Kun urakka jaetaan pienempiin osiin, kokonaislasku voi olla edullisempi. Joudut kuitenkin näkemään enemmän vaivaa pätevien tekijöiden löytämisessä ja osaurakoiden yhteensovittamisessa, kuten aikataulutuksessa.

  Yksi riski kylpyhuoneremontin pilkkomisessa osaurakoihin on, että varsinaisten töiden väliin jää kaikenlaisia pikkuhommia, jotka eivät kuulu kenellekään. Urakoiden tilkitseminen voi hidastaa töitä ja kasvattaa loppulaskua.

  Panosta yksityiskohtaiseen remonttisuunnitelmaan

  Kun etsit sopivaa kylpyhuonemyyjää tai -remontoijaa, ota aivan ensimmäisenä selvää muutaman firman aikaisemmista töistä ja referensseistä. Valitse yritys, joka on arvonlisäverovelvollinen ja ennakonperintärekisterissä. Kylpyhuoneremonttifirmalta pitäisi löytyä myös voimassaoleva vastuuvakuutus.

  Ilmainen suunnittelupalvelu.  Suunnittelu ei maksa yleensä mitään, jos kylpyhuoneremontti on suhteellisen pieni. Remontista kuuluu saada kustannusarvio, ennen kuin mistään on lyöty kättä päälle. Tavallisesti kylpyhuonefirman asiantuntija tulee kotiisi kartoittamaan kylpyhuoneen tilanteen, kuulemaan toiveesi ja antamaan kustannusarvion.

  Laajemmassa kylpyhuoneremontissa voidaan tarvita useita eri suunnitelmia, kuten arkkitehti-, LVIS- ja rakennesuunnitelmat. Niistä maksetaan myös asiaankuuluva hinta. Jos märkätilaa laajennetaan, puretaan kantavia rakenteita tai uusitaan vesieristys, tarvitaan kaikista muutoksista ammattilaisten tekemät suunnitelmat.

  Mittaaminen kuuluu ammattilaisille. Vaikka suunnittelupalaveri käytäisiin kylpyhuonefirman toimipisteessä, tarjousta varten tarvitaan huoneen pohjapiirros mittoineen. Mittojen ottaminen kannattaa jättää ammattilaisille, mikä vaatii kotikäynnin. Tarjouksessa olisi hyvä luetella mittojen lisäksi muut kylpyhuoneen yksityiskohdat, kuten LVI- ja sähköpisteet sekä purettavat kalusteet.

  Panosta laatumateriaaleihin. Kylpyhuoneen materiaalit ja kalusteet kannattaa valita huolella, koska kylpyhuoneen pitäisi kestää jopa 20 vuotta. Varmin ratkaisu on huolehtia siitä, että kaikki kosteiden tilojen kalusteet, materiaalit ja laitteet – sekä käytetyt työmenetelmät – ovat tyyppihyväksyttyjä. Silloin ne ovat ympäristöministeriön tutkimia tai VTT:n sertifioimia.

  Tyyppihyväksyttyjen tuotteitten ja työmenetelmien laatua valvotaan, ja siksi niiden käyttö nopeuttaa kylpyhuoneremontin tarkastusvaihetta. Jos kosteissa tiloissa ei ole jostain syystä käytetty tyyppihyväksyttyjä tuotteita, asiasta on sovittava erikseen rakennustarkastusviranomaisten kanssa.

  Kirjallinen urakkasopimus. Kun tarjous hyväksytään, tehdään kirjallinen urakkasopimus. Kirjauta materiaalivalinnat urakkasopimukseen väreineen ja tuotekoodeineen. Huolehdi, että sopimuksessa kerrotaan, miten työ toteutetaan ja mitä vastuita kuuluu työn ostajalle ja mitä tekijälle. Kuuluvatko esimerkiksi matkakulut hintaan? Myös työtavoista pitää olla erillinen maininta (työtapaselostus) tai yleisluontoinen teksti, jossa luvataan noudattaa voimassa olevia määräyksiä.

  Aikatauluta työvaiheet . Sopimuksessa kuuluu mainita remontin aikataulu aloitusviikkoineen. Kylpyhuoneremontti kestää tavallisesti 2–5 viikkoa. Etukäteen on tärkeää tietää, kauanko remontin eri vaiheet kestävät. Muuten et pysty tekemään suunnitelmia esimerkiksi peseytymisen järjestämiseksi. Moni firma antaa valmistumistakuun tai maksaa viivästymissakon, jos aikataulut pettävät.

  Urakan valvonta. Jos kosteatilojen remontti on kaakelointia laajempi urakka, mukaan kannattaa palkata asiantunteva työnjohto. Urakan valvojalla pitäisi olla kokemusta nimenomaan kosteatilojen rakentamisesta. Lisäksi urakassa voidaan tarvita erillinen työnjohtaja viemäröinti- ja ilmanvaihtotöille. Olennaista valvojan mukana olossa on, että hän dokumentoi myös ne työvaiheet, jotka jäävät lopullisessa remontissa piiloon, esimerkiksi seinäpintojen taa.

  Huolehdi takuuasioista . Kylpyhuoneremontin kuuluu sisältää 12 kuukauden takuun, joka kattaa asennusvirheet sekä kalusteiden ja materiaalien valmistusvirheet. Vesieristyksillä pitää olla 10 vuoden vastuutakuu ja asennustöillä jopa 2 vuoden takuu.

  Muista lupa-asiat!

  Onpa kyse sitten omakotitalon tai asunto-osakkeen kylpyhuoneremontista, siitä on tiedotettava usein kunnan rakennusvalvontaviranomaisia ja lisäksi taloyhtiön hallitusta ja isännöitsijää. Asunto-osakeyhtiössä kylpyhuoneremontin myös tarkastaa ja hyväksyy rakennusvalvojan lisäksi taloyhtiön edustaja, kuten isännöitsijä. Kylpyhuoneremonttia sitovat tiukat rakennusmääräykset ja viranomaisohjeet. Taloyhtiössä tietyt osat remontista kuuluvat taloyhtiölle, toiset osakkaalle. Lista vastuualueista löytyy täältä. [l inkki: http://www.kylpyhuoneremontit.info/kylpyhuoneremontin-vastuut] Tutustu myös taloyhtiölakiin. [ linkki: http://www.taloyhtio.net/lakitieto/uusiasuntoosakeyhtiolaki/lakitekstit/]

  Monet kylpyhuonemyyjät ja -remontoijat auttavat lupahakemuksissa ja tekevät kaikki tarvittavat laskelmat, ilmoitukset ja raportit asiakkaan puolesta. Esimerkiksi rakenteiden vesitiiviys ja höyrynsulku, lattian kaltevuus ja vaatimus veden ohjaamisesta pois rakenteista on määritelty rakennuslaissa. Paperitöihin kuuluvat myös mahdolliset asbesti- ja kosteusmittaukset, kylpyhuoneen kuntoarviot, vedeneristysraportit, turvallisuussuunnitelmat ja tuotekortit.

  Kylpyhuoneremontin taloudellinen puoli

  Kokonaisvaltainen kylpyhuoneremontti maksaa pienessä kerrostaloasunnossa 5 000 euron molemmin puolin. Jos vanhat kalusteet säilytetään ja pintamateriaaleiksi valitaan edullisimmat vaihtoehdot, kuten muovimatto, kylpyhuoneremontin hinta voi jäädä noin 2000 euroon. Omakotitalon kylpyhuoneremontti maksaa helposti 10 000–20 000 euroa.

  Remonttia varten on mahdollista hakea pankkilainaa tai kylpyhuonefirman järjestämää rahoitusta. Monen firman kanssa voi sopia rakennuslainasta, jota maksetaan pois kuukausittain. Lainaan ei yleensä tarvita käsirahaa tai vakuuksia, ja mahdollista on sopia myös korottomasta maksuajasta.

  Verotuksessa remontista saa kotitalousvähennyksen ja joissakin kunnissa myös veroapua. Lisätietoja kannattaa kysyä paikallisesta verotoimistosta. Omakotitalojen kylpyhuoneremontteihin on saatavilla myös korkotukilainoja, jolloin valtio maksaa osan pankkilainan koroista.

  Vanhuksille, nuorille ja vammaisille on olemassa erillisiä avustuksia ja remonttilainoja. Lisätietoja saa oman kunnan TE-keskuksista. Myös silloin, jos kylpyhuoneremontti on välttämätön esimerkiksi terveydellisistä syistä, remonttiin voi saada avustusta.

  Mitä valita, jos haluaa päästä helpolla ja halvalla?

  Edulliset materiaalit . Kylpyhuoneremontti sujuu nopeasti, helposti ja edullisesti, kun pitäydytään pinnallisessa siistimisessä ja valitaan halvat materiaalit. Käytännössä putkistot, lämmitys, sähkötyöt ja ilmastointi jätetään koskematta. Rakenteita puretaan mahdollisimman vähän ja lattiat ja seinät peitetään muovimatolla tai kaakeloidaan omin käsin.

  Kylpyhuonepaketti. Toinen huoleton vaihtoehto on ostaa valmis kylpyhuonepaketti, jossa oman työn määrä on vähäinen ja lopputulos ammattimainen. Materiaalipaketti sisältää esimerkiksi kaakelit, tuulettuvat seinä-, katto- ja lattiaelementit sekä kalusteet johdotuksineen ja putkineen.

  Käytännössä uudet kalusteet ja pinnat rakennetaan elementteinä vanhan kylpyhuoneen sisälle. Sopiva kylpyhuone valitaan mallivaihtoehdoista, ja materiaalit saapuvat kotiin asennusvalmiina. Asentajat huolehtivat kylpyhuoneen käyttövalmiiksi.

  Valmiin kylpyhuonepaketin etuja ovat edullisempi hinta, remontin nopeus ja vähäiset pöly- ja metelihaitat. Valmista tulee parissa viikossa. Huonoja puolia on, ettei valinnanvaraa ole yhtä paljon kuin silloin, kun vanhat rakenteet puretaan. Vaikka putkisto uusitaan, sähkö- tai vesipisteiden paikkoja ei yleensä voi vaihtaa. Kylpyhuoneen toiminnallisuus säilytetään ennallaan.

  Olennaisinta kylpyhuonepaketin valinnassa on keskittyä laatuun. Valmistajalta pitäisi löytyä asiakaskokemuksia ja esimerkiksi luotettava sertifikaatti. Uuden rakenteen on oltava ehdottomasti tuulettuva, koska ilman on kierrettävä uusien ja vanhojen rakenteiden välissä.

  Mitä valita, jos haluaa panostaa kylpyhuoneremonttiin aikaa ja rahaa?

  Jos tavoitteet kylpyhuoneen käytölle ovat korkealla, rahalla ja ammattilaisten avustuksella pienestäkin pesuhuoneesta muotoutuu viihtyisä hyvinvointikeidas. Mukaan kannattaa ottaa muutama ylimääräinen ammattilainen, kuten sisustussuunnittelija.

  Huolella suunniteltu kylpyhuone on kaikkea muuta kuin arkinen peseytymispaikka. Sisustukseltaan, väreiltään ja kalusteiltaan harmoninen kokonaisuus luo tilan, jossa perheenjäsenet voivat rentoutua ja viettää aikaa yhdessä ja erikseen. Kylpyhuoneesta voi rajata erillisiä tiloja, kuten kylpy- tai poreallasnurkan, suihku- ja wc-tilat sekä saunan.

  Lisäksi tarjolla on höyrykylpyjä, -huoneita ja -kaappeja, joita sanotaan joskus jettikaapeiksi. Kyse on vedenkestävistä materiaaleista rakennetusta tilasta, jossa on höyrystimet, korkea ilmankosteus ja tasaisen pehmeä lämpötila. Vaihtoehtoja on paljon, ja sopivia löytyy myös kerrostaloihin. Saatavilla on myös lisävarusteita, kuten höyrytuoksuja, erivärisiä valaisimia ja sadesuihkuja.

  Laadukkaaseen kylpyhuoneeseen valitaan parhaat materiaalit. Katossa käytetään esimerkiksi puuta, kalusteissa puuta, puujäljitelmiä tai terästä ja seinissä kaakelia, tapettia tai luonnonkiveä, kuten vuolukiveä. Mukavuutta voidaan lisätä puuritilöillä ja -paneeleilla ja ylellisyyttä erikoismuotoilluilla pesualtailla, jotka ovat posliinia, terästä, lasia tai kiveä.

  Kun kylpyhuoneessa halutaan viihtyä, huomiota kiinnitetään valaistukseen. Tilaan valitaan erikseen yleisvalot ja kohdevalot, esimerkiksi peilikaapin luo. Myös tunnelmavalaistus on tärkeää esimerkiksi rentoutumishetkiä varten.

  Vaikka design maksaa ja kylpyhuoneremontti voi kestää aika tovin, huoneen esteettisyys ja monikäyttöisyys nousevat aivan uudelle tasolle.

  Muista huomioida kylpyhuoneremontissa myös nämä asiat:

 • Jos epäilet kosteusvauriota tai vesivuotoa, tilaa pintakosteusmittaus ennen seinien tai lattioiden avaamista.
 • Jokainen vesipiste pitää varustaa asiaan kuuluvalla viemärillä ja lattiakaivolla.
 • Märkätiloissa on kiinnitettävä erityistä huomiota turvallisuuteen ja käytännöllisyyteen, esim. liukuesteisiin, valaistukseen, WC-istuimen korkeuteen eri perheenjäsenien näkökulmasta, vikavirtasuojaukseen ja oven lukon avaamismahdollisuuteen myös ulkopuolelta (lapset).
 • Pintaremontissa, kuten laattojen vaihdossa, on aina muistettava erikseen vesieristys. Kaakelit eivät eristä vettä! Vesieristeiden on suojeltava märkätilojen rakenteiden lisäksi ympäröiviä huoneita.
 • Varmista, että mahdolliset vesivuodot havaitaan nopeasti ja korjaaminen onnistuu mahdollisimman helposti. Usein vesijohdot asennetaankin esille, kevyen suojakotelon taa tai seinän sisään suojaputkeen. Vuotoveden pitäisi päästä valumaan näkyville, ei piiloon rakenteisiin.
 • Kylpyhuoneessa ja muissa märkätiloissa – varsinkin kun samassa yhteydessä on sauna – on oltava riittävän tehokas ja oikein suunniteltu ilmanvaihto. Kosteus ei saisi jäädä huonetilaan tai rakenteisiin.
 • Lattiakaakeleita tai muuta pintamateriaalia vaihtaessa on tärkeää huolehtia oikeanlaisista kaltevuuksista, kuten lattiakaivojen kaadoista. Veden pitää virrata haluttuun suuntaan eikä jäädä seisomaan lattian ja seinän liitoskohtiin tai keskelle sauna- ja kylpyhuonetiloja.
 • Muista märkätilojen muutostöissä myös äänieristys, erityisesti kun muokataan viemäröintejä. Ääni kantaa kerros- ja rivitaloissa putkia pitkin helposti toisiin asuntoihin.


 • Kuinka hyvä artikkeli oli?  Palaute