kilpailuta urakka

Onko haaveena uusi keittiö? Onko mietinnässä valmiskeittiö vai perinteinen keittiöremontti?


Valmiskeittiöpaketti voi tarkoittaa joko kuvastosta valittua määrämittaista keittiötä tai erikoismitoilla tehtyä mittatilauskeittiötä. Keittiökalusteet voi tilata kotiin materiaalitoimituksena tai valmiiksi asennettuna. Keittiöfirmat auttavat usein myös vanhan keittiön purkamisessa, sopivien materiaalien valinnassa ja sisustussuunnittelussa. Osa keittiöfirmoista toimii maanlaajuisesti, jolloin käytännönasiat hoidetaan jälleenmyyjän tai edustajan kanssa.

Edullisin vaihtoehto on keittiön kasvojen kohotus

Valmiskeittiön ostaminen käy vähiten kukkarolle, kun tehdään pelkkä pintaremontti. Silloin uusitaan keittiön näkyvät osat, kuten työtasot, kaapinovet ja vetimet. Säilytystilojen runkoihin ei kosketa eikä niiden tai kodinkoneiden mittoja tai sijaintia muuteta. Edullisin valinta ovat moduulirunkoiset eli tiettyjen mittojen mukaan tehdyt keittiökalusteet.

Kokonaishinnassa säästetään, jos keittiö tilataan materiaali- eli tarviketoimituksena ilman asennuspalvelua. Materiaalitoimitus sisältää yleensä ilmaisen suunnittelun ja mittauksen. Edullisin vaihtoehto on tilata kalusteet pihamaalle eikä sisälle asti.

Vaikka monet keittiöfirmat tarjoavat asennusta lisäpalveluna, osa firmoista on erikoistunut valmiskeittiöihin, jotka on mahdollisimman helppoa koota omin voimin. Tarviketilauksen mukana tulee yleensä asennusohje, tai sen voi ladata netistä. Jos kalusteet aiotaan asentaa itse, on hyvä muistaa, että keittiössä tarvitaan nikkarointitaitojen lisäksi sähkö- ja LVI-osaamista, mikä kuuluu ammattilaisille osittain jo lain puolesta. Lisäksi vastuu asennuksen onnistumisesta jää sinulle. Siksipä kannattaa harkita, olisiko viisaampaa maksaa asennuspalvelusta joko keittiökalustefirmalle tai ulkopuolisille asentajille.

Keittiön ulkopintojen remontointi onnistuu usein 1000–2000 eurolla. Lopullinen hinta riippuu kuitenkin yksityiskohtien ja ostetun työn määrästä sekä materiaalivalinnoista määrästä sekä materiaalivalinnoista. Joskus rahansäästö on harhaa, koska kattava kertaostos tulee usein pitkällä aikavälillä edullisemmaksi kuin erilliset tilaukset. Esimerkiksi putkiremontti tai lattioiden uusiminen myöhemmin voi vaatia keittiön upouusien alakaappien irrottamisen.

Jos haluat säästää…

• uusi vain keittiön näkyvät osat

• valitse moduulirunkoinen (määrämittainen) valmiskeittiö

• valitse edullisimmat materiaalit, kuten laminaattitasot ja melamiinikaapinovet

• osta vain materiaalitoimitus pihalle

• osta keittiökalusteet lähellä sijaitsevalta firmalta ja säästä rahtikuluissa

• asenna kalusteet itse

• pyydä tarjoukset LVIS-töistä paikallisilta urakoitsijoilta.

Kalliimpi vaihtoehto on pistää koko keittiö uusiksi

Uudisrakennuksissa ainoa vaihtoehto on koko keittiön suunnittelu alusta lähtien. Myös silloin, kun kaapistojen runko-osat ovat kuluneet, homeiset tai mittasuhteiltaan epäkäytännölliset tai vanhentuneet, ne kannattaa vaihtaa samalla kertaa kuin näkyvät osat. Valmiskeittiöpaketti tarkoittaa silloin "avaimet käteen" -periaatteella ostettua keittiökokonaisuutta.

Keittiöön hankitaan tuliterät työtasot ja säilytystilat runkoineen. Lisäksi ostoslistalla ovat usein uudet kodinkoneet, keittiön lattia- ja seinämateriaalit, välitilamateriaalit (esim. kaakelointi tasojen ja hyllyjen välissä), seinät, altaat ja vesihanat. Kaappien, kodinkoneiden ja työtasojen mitat, lukumäärä ja sijoittelu on vapaata.

Lopulliseen hintaan vaikuttaa se, paljonko työtä ostetaan – ja vastuuta siirretään samalla pois itseltä ammattilaisille. Valmiskeittiöpaketti voi sisältää kalusteiden lisäksi vanhan keittiön purkutyöt ja uuden keittiön asennus-, sähkö- ja LVI-työt sekä sisustussuunnittelun. Yksityiskohdat nostavat aina hintaa, mutta keittiön toimivuuden kannalta tärkeitä asioita ovat esimerkiksi sähköpistokkeiden määrä ja sijoittelu, ilmanvaihto (liesikupu vai aktiivihiilisuodatin), ruokailutilat, työskentelytasojen korkeus, valaistus ja muu sisustussuunnittelu.

Ammattilaisten palkkaaminen esimerkiksi asennustyöhön on huoleton ratkaisu monestakin syystä. Kun asennus ostetaan keittiökalustemyyjältä tai muulta yritykseltä, mukana tulee asennustakuu. Se on merkittävä etu verrattuna siihen, että hoidat asennuksen itse ja jokin menee pieleen. Keittiökalusteiden asennus sekä putki- ja sähkötyöt oikeuttavat myös kotitalousvähennykseen [linkki: http://www.vero.fi/fi-FI/Henkiloasiakkaat/Kotitalousvahennys], joka voi olla jopa 4000 euroa.

Kattavan valmiskeittiöpaketin hinta liikkuu 5 000–30 000 euron välillä, joskin oikein hyvällä tuurilla ja edullisilla materiaalivalinnoilla voi päästä alle 5 000 euron. Käytännössä 10 000–20 000 euroa on keskihinta. Rahalla keittiöön saa käyttömukavuutta, älykkäitä tilaratkaisuja, nykyaikaiset ja energiaa säästävät kodinkoneet ja kestävät materiaalit. Parhaimmillaan keittiö istuu juuri sinun perheesi käyttötottumuksiin ja on ergonominen: sopivan korkuinen, kokoinen ja levyinen.

Suuremmalla budjetilla saat…

kestävimmät ja helppohoitoisimmat materiaalit

• asennustakuun

• tasapainoisen kokonaisuuden (valaistus, verhot, kaakelit, lattiat jne.)

• yksilöllisesti mitoitetut kaapit ja tasot

• ergonomisen ja turvallisen keittiön

• keittiön, joka toimii juuri sinun käytössäsi

• muokata kaappien sijaintia ja mittoja

• ostaa minkä tahansa kokoiset kodinkoneet.

Luvat, rahoitus ja vakuutukset

Keittiöremontti ei aina ole vain sinun oma asiasi. Jos huoneen käyttötarkoitus muuttuu, esimerkiksi keittiötä laajennetaan olohuoneen puolelle, tai kantavia rakenteita puretaan, lupa muutoksiin on saatava kunnan rakennusvalvojalta. Taloyhtiöissä lupa keittiöremonttiin on usein pyydettävä taloyhtiön hallitukselta tai isännöitsijältä. Asunto-osakeyhtiölaki määrää esittämään remonttisuunnitelmat taloyhtiön hallitukselle.

Kotikäynti on iso etu

Valmiskeittiön hankinta alkaa suunnittelusta. Voit mennä keittiöfirman toimipisteeseen kotisi pohjapiirroksen tai keittiöstä otettujen mittojen kanssa. Jos tuotteet tilataan ja valmistetaan sinun ottamiesi mittojen perusteella, vastuu mittavirheistä jää tavallisesti sinulle. Ota siis etukäteen selvää, voiko tilatun kalusteen vaihtaa tarvittaessa toiseen, jos se ei sovi kohteeseen.

Usein paras vaihtoehto on edustajan kotikäynti. Edustaja ottaa kotikäynnillä kaikki tarvittavat mitat, auttaa valitsemaan materiaalit, antaa sisustusvinkkejä ja luovuttaa lopuksi kustannusarvion ja remontin aikataulun. Samalla vastuu mittojen oikeellisuudesta ja tilattujen tavaroiden sopivuudesta siirtyy myyjälle.

Väljä budjetti mutta tarkka aikataulu

Keittiökalustefirman pitäisi pystyä antamaan sinulle tarkka hinta tai ainakin selkeä kustannusarvio, ennen kun kalusteet tilataan. Budjetissa on kuitenkin oltava liikkumavaraa, jotta voit ostajana halutessasi vaihtaa materiaaleja tai tehdä muita viilauksia.

Kustannusarvion lisäksi on tärkeää sopia toimitusaikataulusta tai asennustyön valmistumisen takarajasta. Jos kyse on uudisrakennuksesta, esimerkiksi keittiön LVI-työt pitäisi tehdä hyvissä ajoin valmiiksi ennen kalusteiden saapumista. Laajan keittiöremontin aikataulutuksessa keittiöfirman apu ja asiantuntemus tulevat usein tarpeeseen.

Rahoitukseen löytyy vaihtoehtoja

Monelta valmiskeittiötoimittajalta on mahdollista saada apua remontin rahoitukseen, mikä on hyvä vaihtoehto suoralle pankkilainalle. Keittiöfirman rahoitus tarkoittaa yleensä sitä, että firma on tehnyt yhteistyösopimuksen jonkin pankin kanssa.

Keittiöfirman tarjoaman rahoituksen etuina on se, ettei laina vaadi takaajia, vakuuksia tai käsirahaa. Summat vaihtelevat tonnista tai parista aina noin 25 000 euroon. Takaisinmaksuaikaa on parhaimmillaan jopa seitsemän vuotta. Jokaisesta lainasta maksetaan korkoa, mutta kannattaa kysyä, kuuluuko lainaan korotonta maksuaikaa tai lyhennysvapaita kuukausia.

Takuut ja vakuutukset

Yksi tärkeä asia valmiskeittiön hankinnassa ovat materiaalitakuut. Tavallisesti keittiömyyjät antavat tuotteille vähintään valmistusvirhetakuun, ja lisäksi moni keittiövalmistaja antaa omille kalusteilleen jopa 5–10 vuoden takuun. Lisäksi kannattaa selvittää, kuka vastaa kuljetuksen aikana tapahtuneista vahingoista.

Asennustakuu on mahdollista saada vain silloin, kun materiaalitoimituksen mukana ostetaan kalusteiden asennus. Lisäksi jotkut firmat antavat ostoturvavakuutuksen, joka korvaa keittiökalusteiden kärsimät vahingot muutaman ensimmäisen kuukauden ajan.

Kodinkoneilla ja esimerkiksi hanoilla on omat takuunsa, jotka riippuvat valmistajasta. Tavallinen takuuaika on kaksi vuotta.

Selvitä, kuka vastaa…

• Pakkaamisen ja kuljetuksen aikana tulleista vioista

• Mittavirheistä

• Asennuksen aikana tulleista vahingoista

• Kuljetus- tai rahtikuluista

• Jälkitoimituksista

• Loppusiivouksesta purku- tai asennustyön yhteydessä

• Väärien kalusteiden tai materiaalien valmistus- ja kuljetuskuluista.

Ilmainen suunnittelu ja maksullinen sisustussuunnittelu

Lähes jokainen valmiskeittiöpaketti sisältää ilmaisen suunnittelun ja mitoituksen joko myymälässä tai kotikäynnillä. Asiantuntija onnistuu loihtimaan halutulla budjetilla usein toimivan kokonaisuuden, joka on kompromissi unelmien ja käytössä olevan rahasumman välillä. Suunnittelija osaa nostaa esiin myös yksityiskohtia, joilla on merkitystä keittiön käytettävyyden kannalta. Säilytystilaa voi lisätä esimerkiksi kekseliäillä hyllyratkaisuilla.

Varsinainen sisustussuunnittelu hinnoitellaan usein erikseen, esimerkiksi keittiön neliöiden mukaan. Kannattaakin kysyä jo aluksi, mitä kuuluu ilmaiseen suunnittelupalveluun ja mitä voi ostaa erikseen. Yleensä sisustussuunnittelija osaa neuvoa keittiön värimaailman, tunnelman ja tekstiilien valinnassa.

Suunnittelijalta kannattaa kysyä neuvoa myös keittiön valaistuksen ja kodinkoneiden valinnassa. Työ- ja tunnelmavalojen tarve tai lieden mekanismit riippuvat keittiön käyttötavasta. Esimerkiksi lapsiperheessä tai kissataloudessa induktioliesi on turvallinen vaihtoehto, mutta retrokeittiöön emaliastioineen istuu paremmin perinteinen tai keraaminen liesi. Himoleipurille taas ehdoton vaihtoehto on kiertoilmauuni.

Ammattisuunnittelija on hyvä apu silloin, kun keittiön on palveltava erityisryhmiä, kuten ikäihmisiä tai pyörätuolilla liikkuvia. Esteettömyys kannattaa ottaa huomioon esimerkiksi kulkuväylien leveyden ja työtasojen korkeuden suunnittelussa. Ammattilaisen ideat ovat tarpeen myös silloin, kun vanhaa halutaan säilyttää ja sovittaa saumattomasti uusiin keittiökalusteisiin. Myös uudisrakennuksissa itse suunniteltu kokonaisuus jää usein kauas sisustuslehtien ihanteista.

Joillakin keittiöfirmoilla on netissä käytettäviä suunnitteluohjelmia, joiden avulla voi hahmotella omaa makuaan värien ja materiaalien suhteen jo ennen edustajan kotikäyntiä tai varsinaisen suunnittelutyön aloitusta. Ohjelmistoilla voi kokeilla esimerkiksi erilaisia pohjaratkaisuja, kaapistojen värejä sekä välitila-, lattia- ja työtasomateriaaleja.

Materiaalit valitaan käytön mukaan

Kotimaisia ja ulkomaisia keittiömateriaaleja löytyy nykyään valtava valikoima. Huomiota kannattaa kiinnittää myös listojen, vetimien ja helojen, kuten saranoiden, materiaaliin, toimivuuteen ja ulkonäköön. Sievät koukerot tai erikoinen vetimen muoto voi olla arjessa ärsyttävä yksityiskohta, jos kaapin käyttö on hankalaa.

Keittiökaappien ovimateriaalit

Kaapinovet voivat olla massiivipuuta tai puuviilua, melamiinilla tai muulla materiaalilla päällystettyä kalustelevyä, puukuitua (MDF), lasia tai laminaattia. Useimmiten keittiökaappien rungot on tehty melamiinista.

Puuovet. Puulajeista käytetään useimmiten koivua, mäntyä, tammea ja pyökkiä. Puuovia voi pintakuvioida, maalata, lakata tai petsata. Puu sietää varsin hyvin kosteutta kupristelematta ja halkeilematta, mutta silloin on tärkeää hankkia vain korkealaatuista puuta. Jos puuta ei ole käsitelty, se on öljyttävä pari kertaa vuodessa. Puuovet on kosteussuojattava kodinkoneiden läheisyydessä ja kuivauskaapin materiaalina.

Kalustelevy- ja melamiiniovet. Kalustelevyt (tavallisesti lastulevyä) on tapana pinnoittaa esimerkiksi kyllästetyllä kalvolla eli melamiinilla (matalapainelaminaattia). Se lisää kalustelevyn kestävyyttä. Tavallisessa käytössä kalustelevy- ja melamiiniovet ovat varsin kestäviä ja lisäksi hyvin edullisia. Melamiiniovia saa eri väreissä, mutta vain sileällä pinnalla, jossa voi olla kuvioita. Kalustelevy- ja melamiiniovien kosteuden kestokyky ei ole paras mahdollinen, koska kosteus voi päästä levyn ja pinnoitteen väliin.

MDF-ovet. MDF-puukuitulevyovet ovat usein kestävämpi vaihtoehto kuin kalustelevy- tai melamiiniovet. MDF-levy on tavallisesti maalattu tai päällystetty kalvolla, kuten PVC-muovilla, jolloin puhutaan kalvo-ovista. MDF-ovet kestävät kosteutta parhaiten silloin, kun ovessa on reunanauhoitus, joka estää kosteuden pääsyn levyn ja pinnoitteen väliin. MDF-ovet ovat kalliimpia kuin kalustelevy- ja melamiiniovet.

Laminaattiovet. Laminaattiovet (korkeapainelaminaattia) ovat pinnaltaan kiiltäviä muoviovia. Käytössä laminaattiovet ovat helppohoitoisia ja erittäin kestäviä verrattuna kaluste-, melamiini- ja MDF-oviin. Joskus laminaattia sanotaankin ikilevyksi. Laminaattioven runko on MDF- tai lastulevyä. Hinnaltaan ne ovat verrattain edullisia, joskin parhaat ovet lähestyvät puuoven hintoja. Ovissa on listat, mikä estää kosteuden pääsyn laminaattipinnoitteen läpi runkoon.

Lasiovet. Lasiovissa on tavallisesti alumiinikehys. Lasivaihtoehtoja on paljon, kuten kirkas-, matta-, himmeä- tai peililasi tai koristekuvioitu lasi. Lasi voi olla yhtenäinen tai ristikkokuvioitu. Hinnaltaan lasiovet ovat usein kohtuullisia.

Keittiötasojen materiaalit

Keittiötasot voivat olla puuta, kiveä, kvartsia (komposiittia), lasia, laminaattia, terästä tai betonia, joka käyttäytyy kiven lailla, joskaan ei kestä lämpöä yhtä hyvin. Eri materiaaleja voi myös yhdistellä. Materiaalin valinta riippuu ennen kaikkea siitä, mitä keittiössä tehdään, esimerkiksi runsaasti leipovassa perheessä käytännöllisin vaihtoehto on kestävä graniittitaso.

Puutasot. Puu on ekologinen ja suhteellisen edullinen vaihtoehto. Eniten puutasoja tehdään koivusta, tammesta ja pyökistä, mutta myös mänty-, pähkinäpuu- ja kirsikkapuutasoja löytyy. Massiivipuinen taso on luonnollinen valinta, mutta värivaihtoehtoja on aika vähän. Elämän jäljet näkyvät puussa nopeasti, eikä puutaso kestä kuumia astioita. Pinnan saa kuitenkin uuden veroiseksi hiomalla, vahaamalla ja öljyämällä. Tason voi ostaa käsiteltynä, käsittelemättömänä (puuvalmiina) tai öljyttynä. Säännöllinen öljyäminen lisää tason käyttöikää, koska öljytty taso hylkii vettä, ei halkeile ja kestää paremmin kolhut. Puu elää jonkin verran, mikä on otettava huomioon, kun puutason ja kaappien tai kodinkoneiden välille jätetään tilaa.

Lasitasot. Lasista tehdyt tasot ovat erittäin kestäviä, helppohoitoisia ja hygieenisiä. Ne kestävät erinomaisesti kuumuutta ja kosteutta eivätkä tahriinnu. Värivaihtoehtoja on runsaasti saatavilla, ja pinta voi olla kirkas, matta, himmeä, koristekuvioitu tai peililasi. Useimmiten lasitaso kestää hyvin iskuja eikä säry vaarallisesti, koska tasot tehdään karkaistusta lasista. Lasi on kierrätettävä ja siksi ekologinen materiaali. Sen ongelmana on vain herkkä naarmuuntuminen.

Kivitasot. Kivitasot ovat pinnaltaan kiiltäviä tai mattoja ja väreiltään vaihtelevia. Yleisimmät kivilajit ovat kestävä graniitti tai huokoisempi marmori, kalkkikivi tai vuolukivi. Kivi on käytännössä ikuista ja kestävin ja parhaiten arvonsa säilyttävä keittiötasomateriaali. Tason reunat voi työstää useilla tavoilla. Kivitaso kestää kuumuutta, kosteutta ja leikkaamista, ja hoidoksi riittää kostealla liinalla pyyhkäisy. Huokoiset kivipöydät kaipaavat kuitenkin enemmän huoltoa kuin kovat eivätkä kestä hankaamista ja voimakkaita pesuaineita. Huokoisiin kiviin tulee helposti myös tahroja, esimerkiksi kahvista ja sitrushedelmistä. Kivitasot ovat kallein vaihtoehto.

Komposiitti- eli kvartsitasot. Kvartsitasot valmistetaan luonnonkivestä ja luonnon- tai akryylihartsista. Ne ovat kivimäisiä ja kestäviä, joskaan kuumuutta ne eivät kestä yhtä hyvin kuin kivitasot. Komposiittitasot hylkivät likaa ja bakteereja eivätkä tahraannu helposti. Liitokset pystytään tekemään ilman saumoja, ja tiskiallas voidaan valmistaa samasta materiaalista. Pinta ei ime kosteutta tai värejä. Lisäksi korjaaminen jälkikäteen on mahdollista, ja värivaihtoehtoja on paljon. Hinta on kivitasoja edullisempi.

Laminaattitasot. Laminaattitasot ovat nykyään erittäin kestäviä. Lisäksi ne ovat helppohoitoisia ja edullisia. Pinta-, väri- ja reunanauhavaihtoehtoja on paljon. Pinta on mahdollista myös kuvioida. Laminaatti kestää hyvin kuumuutta eikä tahraannu juuri mistään. Laminaattitason kosteudensuojaan kannattaa kiinnittää huomiota, eli listojen kiinnitykset, laatu ja kestävyys ovat tärkeitä.

Terästasot. Keittiötasot voidaan tehdä ruostumattomasta teräksestä eli rosterista siinä missä keittiöaltaatkin. Materiaalina teräs on erittäin helppohoitoinen, hygieeninen ja kestävä, eikä se tahraannu. Värisävyissä on paljon valinnanvaraa. Altaisiin voi yhdistää lisäosina esimerkiksi leikkuualustoja, valutusastioita ja kuivauskoreja. Teräs on myös varsin ekologinen materiaali, koska se voidaan kierrättää. Hinnaltaan terästasot kuuluvat edullisimpiin.Kuinka hyvä artikkeli oli?Palaute

kilpailuta urakka