kilpailuta urakka

Kattoremontti onnistuu kesällä ja talvella


Katon kunto on hyvä tarkastaa pari kertaa vuodessa, keväisin ja syksyisin, ja asiantuntijan tekemä kattavampi kuntokartoitus on paikallaan muutaman vuoden välein. Katon puhdistaminen on aiheellista katon materiaalista riippuen vähintään kerran vuodessa. Mitä paremmin kattoa huoltaa, sitä pidempään se kestää. Paraskin katto on kattoremontin tai uuden vesikatteen tarpeessa noin 100-vuotiaana.

Ilmainen katon kuntokartoitus

Moni kattoremonttifirma tekee kattojen kuntokartoituksia. Osa niistä on ilmaisia, osasta annetaan tarjous. On luonnollisesti eri asia tarkistuttaa omakotitalon katon kunto kuin pyytää selonteko useita kiinteistöjä sisältävän taloyhtiön vesikatteista. Myös kohteen rakennushistoriallinen arvo voi tehdä kuntotarkastuksesta normaalia vaativamman, jolloin työstä on saatava asiallinen korvaus.

Omakotitalon katon kuntotarkastuksen saa usein veloituksetta. Raportin laatiminen vie tunnin tai pari. Tärkeintä on, että kattofirman kuntoarvion tekijä tuntee riittävällä tarkkuudella kattoremonttien teknisen puolen ja asennustöiden yleiset raamit. Yksityiskohdat jäävät sitten ammattiasentajien huoleksi ja vastuulle.

Katon kuntokartoituksen avulla selviää, missä kunnossa talon vesikate ja muut katon rakenteet, kuten läpiviennit ja kattoturvatuotteet, ovat. Kuntotarkastuksen voi teettää mihin vuodenaikaan tahansa, joskin yksi hyvä ajankohta on kevät heti lumien sulettua.

Kuntokartoitus antaa pohjan kattoremontin suunnittelulle, ja arviota varten kattoa joudutaan purkamaan vain harvoin. Katon tarkastuksen ideana on, että kattoa korjataan ajoissa, ennen kuin siihen on ehtinyt tulla vakavampia vaurioita, jotka leviävät ajan kanssa muualle rakennukseen. Katon kuntoarvio voi johtaa kattoremonttiin tai muihin katon huolto- ja kunnostustoimiin, mutta yhtä hyvin lopputulos voi kertoa, että katto on erinomaisessa kunnossa.

Katon huolto, kattoremontti vai kokonaan uusi vesikate?

Jos katto on niin huonossa kunnossa, että se vuotaa, ratkaisu voi olla peltikaton yksittäisten peltien tai tiilikaton tiilien uusiminen tai kokonaan uuden katteen vaihtaminen. Kattoremontti voi sisältää yksittäisiä huoltotoimia, kuten katon puisten tukirakenteiden uusimista, sadevesijärjestelmien päivityksen tai katon maalauksen.

Joskus kattoremontti tarkoittaa katon mallin muuttamista, suoristamista tai korottamista. Vanha katto voi menettää ryhtiään esimerkiksi rakennusvirheen tai katon rakenteiden luonnollisen elämisen takia. Vanhan tasakaton korottaminen harjakatoksi on myös usein fiksu veto, koska harjakatto on helpompi pitää puhtaana. Lumi ja vesi poistuvat katolta tehokkaammin, ja siksi myös katon rakenteet kestävät kauemmin.

Jos vesikate on uusittava kokonaan, kattomateriaalia voi halutessaan vaihtaa. Vanhoissa taloissa on turvallisinta vaihtaa materiaalia aina painavammasta kevyempään – ei toisin päin. Uusissa taloissa kattorakenteet kestävät tavallisesti ongelmitta kaikenlaiset vaihtoehdot. Jos talon huopakatto halutaan muuttaa peltikatoksi, ehyt ja hyvässä kunnossa oleva huopa voidaan usein jättää pellin alle.

Kysy kattoremontteja tekeviltä firmoilta kodin katon energiaremontista. Varsinkin vanhemmissa omakotitaloissa, joissa on kylmä vintti tai avonaisia varastoja vesikatteen alla, energiaremontti voi pienentää lämmityskuluja. Katon energiaremontin tarpeen voi varmistaa lämpökameroilla, mutta myös tunnustelemalla itse sisäseinän lämpötilaa katon yläosassa ja lattian tasossa. Jos lämpötilaero on suuri, välikatto voi kaivata lisäeristystä.

Kattava kattoremontti voi sisältää monia muitakin töitä kuin vesikatteen uusimisen. Samalla kertaa voidaan vaihtaa tai huoltaa esimerkiksi:

 • puiset tukirakenteet, kuten kattoristikot ja otsalaudat
 • välikaton lämmöneristys
 • tuuletus ja höyrynsulkumuovit
 • läpiviennit alempiin kerroksiin
 • sadevesijärjestelmät, kuten räystäät, vesikourut ja syöksytorvet
 • piipun pellit eli manttelit saumauksineen
 • kattoturvatuotteet, kuten kulkusillat, lumiesteet ja tikkaat.
 • Pyydä kattoremontin hinta urakkana

  Kattoremontista kannattaa pyytää urakkahinta, jolloin loppulasku ei sisällä yllättäviä ylimääräisiä kuluja. Jos kaikki kattoremontin osa-alueet, kuten matkakulut ja mahdollisten lahovaurioiden korjaukset, eivät sisälly urakkahintaan, siitä on oltava erikseen maininta toimitusselosteessa tai kauppasopimuksessa.

  Urakkahinnoittelu ei ole järkevää silloin, jos katon kunto ei selviä silmämääräisesti, vaan on syytä olettaa, että kattorakenteiden avaaminen paljastaa laajempia laho- ja kosteusvaurioita. Kattoremontti voi sisältää yllätyksiä myös silloin, jos rakennus on poikkeuksellisen monimuotoinen ja katolla on runsaasti arkkitehtonisia yksityiskohtia, mikä vaatii räätälöityjä ratkaisuja ja käsityötä.

  Varmista, että tarjouksessa on määritelty kohtuullinen päätöksenteon takaraja, jotta ehdit tutustua rauhassa kaikkiin vaihtoehtoihin tarjouksen voimassaolon aikana. Tarjous, urakka- tai kauppasopimus, työsuunnitelma ja toimitusseloste kannattaa pyytää aina kirjallisena. Kun pyydät kattoremontista tarjouksen, pyydä se kaikilta firmoilta samoilla perusteilla, jotta vertailu onnistuu.

  Tarjouksesta pitäisi käydä aina ilmi työn hinta tai ainakin hinnoittelun perusteet sekä erikseen hinnoiteltavat työt. Urakkasopimukseen on syytä kirjata mustaa valkoisella työn kesto, aloitusviikko ja käytettävät materiaalit takuineen. Esimerkiksi peltikaton materiaalitakuu voi olla useita vuosikymmeniä, maalipinnan takuu on 5–20 vuotta ja erilaisten pinnoitteiden 15–30 vuotta. Tiilikaton takuu on usein 30 vuoden tietämillä.

  Kattoremonttiin kannattaa sisällyttää aina vanhan katon purkutyöt. Ne käyvät ammattilaisilta nopeasti, eikä kattorakenteisiin tule vahingossa lisävaurioita. Urakoitsija myös kuljettaa rakennusjätteet pois ja kierrättää ne asianmukaisesti. Kattoremonttifirma huolehtii tavallisesti loppusiivouksesta, ja myös lopputarkastus kuuluu asiaan.

  Kattoremontin hinta

  Tarjouspyynnön kanssa on hyvä olla liikkeellä ajoissa, koska remontin voi saada edullisemmin ja nopeammin, kun sen teettää kesäsesongin ulkopuolella. Kattoremontti ja muut katon huoltotyöt onnistuvat kaikkina vuodenaikoina.

  Kattoremontin hintaan vaikuttaa aina työn ja varsinkin käsityön määrä: käytettävät työmenetelmät ja materiaalien valmiusaste. Esimerkiksi peltisepän taitoja vaativan konesaumakaton (rivipeltikaton) tekeminen on tavallisesti hieman kalliimpaa kuin profiilipeltikaton (lukkosaumakaton). Työn määrä riippuu myös katon muodosta, korkeudesta ja kaltevuudesta. Lisäksi hintaan vaikuttavat käytetyt materiaalit pintakäsittelyineen, työn aikataulu ja pohjarakenteiden korjausten määrä.

  Kokenut kattofirma osaa antaa hinnoittelulle selkeät raamit sekä auttaa kattoremontin rahoituksessa ja lupa-asioissa. Jos talon kattoon tehdään muutoksia, rakennusvalvontaviranomaisilta on yleensä pyydettävä lupa. Kysy kattoremonttifirmalta myös erilaisista rahoitusmalleista.

  Kattoremontin asennustyön osuus on kotitalousvähennyskelpoista työtä. Työn tilaaja voi vähentää verotuksessa asennustöiden loppusummasta 45 %, enintään 2400 € per henkilö per vuosi. Lisäksi kattoremontin lainan korot voidaan vähentää verotuksesta, jos kyse on kodin perusparannustöistä.

  Omakotitalon kattoremontin hinta liikkuu noin 10 000 euron molemmin puolin. Kattava kattoremontti kannattaa, jos se pidentää katon käyttöikää viisikin vuotta. Jos taas remontilla ei viivytetä katonvaihtoa paria vuotta pidempään, kannattaa harkita vesikatteen kokonaan uusimista alusrakenteita myöten.

  Varmista kattoremonttifirman ammattitaito

  Tarkista, että yritys on arvonlisäverovelvollinen ja ennakkoperintärekisterissä. Hyvä on myös katsoa, mikä on yrityksen luottoluokitus, ja onko yrityksellä RALA-pätevyys (Rakentamisen Laatu ry).

  Kiinnitä huomiota asennusporukan kokemukseen, kokoon ja tekniseen osaamiseen, koska sen kuuluu näkyä loppusummassa. Jos voit jo aluksi varmistua siitä, että yritys hoitaa mahdolliset reklamaatiot mukisematta, olet tekemisissä luotettavan toimijan kanssa. Varmista kuitenkin, että tarjouksesta käy ilmi, minkälaisen asennustakuun yritys antaa.

  Kiinnitä huomiota työturvallisuuteen. Turvavaljaiden ja -köysien lisäksi katolla kiipeävän asentajan on oltava asianmukaisesti pukeutunut. Kun kattoremonttia tulee tekemään kokenut ja ammattitaitoinen firma, asentajilta löytyvät kypärät, turvakengät ja selkeästi pimeässäkin erottuvat työvaatteet. He tietävät, mitä ovat tekemässä, joten työaikaa ei kulu arpomiseen. He osaavat myös huolehtia talon asukkaiden turvallisuudesta remontin aikana.

  Pyydä urakoitsijalta aina referenssejä. Pitkällä tähtäimellä toimiva yritys on enemmän kuin halukas esittelemään sinulle aikaisempia töitään, esimerkiksi omalla asuinalueellasi. Kokemuksia ja suosituksia kannattaa kysyä myös omasta lähipiiristä, kuten komean katon rakentaneelta naapurilta.

  Mieti lopuksi, mikä on sinulle itsellesi tärkeää. Jos haluat homman valmiiksi mahdollisimman nopeasti, kannattaa valita kenties kalliimpikin tarjous, kunhan urakoitsija on kykenevä tekemään työn sovitussa ajassa. Jos taas aika ei ole sinulle merkittävä kriteeri, saatat löytää pätevän ja kokeneen firman, joka tekee työn edullisemmin, mutta hieman hitaammin.

  Katon puhdistuksen voi ostaa

  Katon käyttöikä pitenee, kun katto pidetään puhtaana. Seisova vesi, syksyn lehdet ja talvisin lumi kuluttavat vesikatetta, onpa sen materiaali mikä tahansa. Katon voi puhdistaa itsekin helposti irtoliasta ja lehdistä, mutta silloin turvallisuudesta on huolehdittava aina viimeisen päälle.

  Jos katon lika on ehtinyt piintyä tai katolle kiipeäminen arveluttaa, kannattaa ostaa ammattilaisten tekemä katon pesu, jolloin myös puhdistustuotteet saadaan edullisempaan tukkuhintaan. Joskus kuumavesikorkeapainepesu riittää. Pesun lisäksi katto voi tarvita ruosteen tai homeen puhdistusta tai niiden estosuojausta. Puhdistus on usein ensimmäinen askel ennen katon muita huoltotoimenpiteitä, kuten maalaamista.

  Peltikaton maalaaminen on edullista

  Maalipinta suojaa pellistä tehdyn katon sinkkipinnoitusta, joka on yksi yleisimmistä peltikaton pinnoituksista. Pinnoitteen idea on suojata kattoa ruostumiselta. Useimmiten katto maalataan paikan päällä vain silloin, kun kyse on vanhan katon huollosta. Uusi peltinen vesikate asennetaan tavallisesti värivalmiina, ja värivaihtoehtoja on käytännössä rajattomasti.

  Paikan päällä katto maalataan joko siveltimellä tai harvemmin korkeapaineruiskulla. Siveltimellä jälki on pitävämpi, ja parhaimmillaan kattomaalien takuu on 10–20 vuotta. Maalaustyön pitäisi sisältää vanhan maalin poisto joko käsin tai mekaanisesti. Likaista tai vuotavaa kattoa ei ole järkevä maalata, ja siksi katolle on aina ensin tehtävä kuntotarkastus.

  Maalaus on edullisempi vaihtoehto kuin katon uusiminen. Jos katon rakenteet ovat kunnossa, uusi maalipinta saa vanhankin katon näyttämään nopeasti tuliterältä.

  Tiilikaton pinnoitus pidentää käyttöikää

  Vaikka sammal voi näyttää silmään luonnontilaiselta ja kauniilta, sammal on aina merkki hoitamattomasta katosta. Sammal saa tiilen haurastumaan, jolloin se alkaa imeä vettä, joka taas jäätyy joka talvi. Ajan kanssa yhä uudelleen jäätyvä ja sulava tiili rapautuu.

  Tiilikatteen voi puhdistaa teräsharjalla, joka kuitenkin kuluttaa tiilen pintaa ja mahdollista pinnoitetta. Tiilikaton voi pestä myös painepesurilla tai tiilikatolle tarkoitetuilla puhdistusaineilla. Pelkkä vesipesu ei poista katolta sammalitiöitä, joten puhdas ulkonäkö voi jäädä lyhytaikaiseksi ilman ammattilaisten käyntiä.

  Puhdas tiilikatto on aina parasta suojata pinnoitteella, joka asennetaan tiilipinnan päälle. Pinnoitteen ansiosta tiili ei ime vettä. Pinnoite estää myös sammaloitumista ja suojaa kattoa niin UV-säteiltä kuin ilmansaasteiltakin.

  Huopakatto kaipaa säännöllistä homeenpoistoa

  Huopakaton bitumipinta kannattaa tarkistaa kaksi kertaa vuodessa. Jos vesikatteeseen on tullut pinnallisia vaurioita, ne on syytä korjata saman tien. Huopakatto voidaan maalata mutta vain siihen tarkoitetuilla pinnoitteilla. Huopakaton pinnoite on seosta, joka peittää huopakatteen saumat.

  Huopakatoille on saatavilla myös erillistä paikkausmassaa, jota levitetään vauriokohtiin. Paikkausmassaa voi ostaa rautakaupasta, mutta ennen korjausta katto on puhdistettava perusteellisesti. Ammattilaiset osaavat pestä ja pinnoittaa huopakaton niin, ettei se vaurioidu. Lisäksi katolle valitaan varmasti parhaiten sopivat paikkaustuotteet.

  Usein suurempia vaurioita tai pitkään likaisena ollutta huopakattoa kannattaakin kutsua puhdistamaan ja korjaamaan ammattilainen. Silloin pesuaineet ja korjausmenetelmät valitaan katon mukaan ja lopputulos kestää pidempään. On hyvä muistaa, että jos sammalkaton pesuaine sisältää homeenpoistoainetta, ympäristö on suojattava huolellisesti.

  Erilaisten kattomateriaalien hintoja

  Useimmat katot tehdään nykyään teräspellistä. Peltikattoja tehdään jonkin verran myös alumiinista tai kuparista. Vaikka peltikatto on Suomen suosituin kate, paljon tehdään yhä myös tiili- ja huopakattoja. Tärkeintä on hankkia kodin uusi vesikate yritykseltä, jonka asentajat ovat ammattitaitoisia ja käyttävät laadukkaita ja testattuja materiaaleja.

  Huopa- eli kermikatto tarkoittaa nykyään aivan eri asiaa kuin vaikkapa 1970-luvulla. Nykyiset huopakatot tehdään bitumista, ja siksipä nykyaikainen huopakatto eli kumibitumikermikatto on käyttökelpoinen vaihtoehto. Piestä ja hiekasta tehtyjä huopakattoja ei enää juurikaan tapaa.

  Kermikatto on käyttöiältään muita materiaaleja lyhyempi ja hieman työläämpi myös pitää puhtaana, mutta toisaalta se on käytössä hiljainen ja edullinen huoltaa. Myös lumi pysyy huopakatolla paremmin kuin peltikatolla, mikä lisää ohikulkijoiden turvallisuutta.

  Huopakaton käyttöikä pitenee, kun sitä huolletaan säännöllisesti. Tärkeää on pestä ja korjata huopakattoa ammattimaisilla tekniikoilla, mikä suojaa katon herkkää pintaa. Huoltotoimet kannattaa tehdä muulloin kuin lämpiminä kuukausina, koska auringonpaiste voi pehmentää huovan pinnan. Valitse testattuja ja SBS-modifioituja bitumituotteita, joilla on valmistajan takuu.

  Huopakatto on parhaimpia materiaalivalintoja tasaisille tai hyvin loiville katoille. Pelti- ja tiilikatteet eivät kestä huopakaton veroisesti sitä, että vesi jää seisomaan katolle. Huopakaton voi saada edullisemmin kuin pelti- tai tiilikaton. Myös korjaus- ja uusimistöissä voi säästää, jos vanha huopa pystytään jättämään uuden alle.

  Peltikatot tehdään paikan päällä saumaamalla pellistä, joka voi olla teräspeltiä, ruostumatonta terästä tai jotakin muuta metallia. Peltikate on joko kuumasinkitty (galvanoitu) tai pinnoitettu kestävällä muovilla. Sinkitty peltikatto usein myös maalataan, koska maalipinta suojaa sinkkipinnoitetta. Peltikatto kestää tavallisesti 20–30 vuotta, mutta uudelleen maalattuna tai pinnoitettuna helposti jopa 100 vuotta.

  Peltikattoja remontoivalta firmalta kannattaa kysyä, ostetaanko peltiprofiilit valmiina vai onko heillä omaa tuotantoa. Oma tuotanto voi tulla edullisemmaksi. Tärkeää on asentaa peltikate oikein ja pitää siitä hyvää huolta, kuten maalata 10–15 vuoden välein. Pellin pinnoitteen takuu on kymmenisen vuotta.

  Alumiinikatto on yksi peltikaton vaihtoehdoista. Se asennetaan usein samalla tavalla kuin perinteinen peltikatto eli paikan päällä saumaamalla (konesaumakatto). Alumiinikate on helppo hoitaa, ja pinnoitteen värivaihtoehtoja on paljon. Alumiinikatteen pinnoituksen takuu on jopa 40 vuotta, jos katon on tehnyt sertifioitu yritys. Alumiinikate on kalliimpi kuin peltikate, mutta edullisempi kuin kuparikate.

  Kupari on peltikaton kalleimpia materiaalivaihtoehtoja. Se on kuitenkin erittäin kestävä materiaali, ja siksi kuparikate voi tulla ajan kanssa edullisemmaksi kuin muut katemateriaalit. Kuparikate saumataan usein käsin paikan päällä. Kuparikate on näyttävä yhä vuosien kuluttua, koska se patinoituu kauniisti. Kuparikaton ikä on satoja vuosia, ja se vaatii vain vähän huoltoa. Helposti muokattavana materiaalina kupari sopii kattoihin, joissa on paljon yksityiskohtia.

  Käsin saumatun, konesaumatun ja profiilipeltikaton hinnat vaihtelevat, koska lopulta hinta riippuu käsityön määrästä ja käytetyistä materiaaleista. Konesaumakatto tarkoittaa peltikattoa, jonka profiilien saumat on teollisesti valmiiksi muotoiltu. Puhutaan myös käsisaumakatosta ja rivipeltikatosta. Konesaumakatto saumataan käsin tai saumaustyökalulla paikan päällä.

  Jos peltikatto tehdään valmiista peltikattoprofiilista, profiilit polkaistaan paikoilleen ilman saumausta, ja silloin puhutaan lukkosaumakatosta eli profiilipeltikatosta. Se on nopeampi asentaa kuin konesaumakatto. Pitkällä tähtäimellä profiilipeltikaton käyttöikä on usein lyhyempi kuin konesaumakaton, koska konesaumakaton vedenpitävyys on parempi.

  Tiilikatto on perinteinen vaihtoehto. Tiilikatteen suurimpia etuja on hiljaisuus ja esteettisyys. Myös lumi pysyy tiilikatolla paremmin kuin peltikatolla myös ilman lumiesteitä. Tiilikaton käyttöikä riippuu pätevästä asennuksesta ja pinnoituksesta, mutta se on tavallisesti noin 40 vuotta ja korjattuna jopa 70–100 vuotta. Tiilikattoa ei kannata asentaa jyrkille kattopinnoille, koska asennustyö on silloin hidasta ja siksi kallista: tiiliä joudutaan kiinnittämään yksitellen naulaamalla.

  Tiilikatteisiin lasketaan myös mineriittikatot. Yleensä ne ovat vanhoja, 1970-luvulla asennettuja kattoja, jotka sisältävät myös asbestia. Asbesti pidentää katon käyttöikää ja aiheuttaa usein ongelmia vasta, kun kattoa joudutaan korjaamaan. Mineriittikaton pesu kannattaa jättää ammattilaisille, koska asbestia sisältävien mineriittikattojen pesulle annetaan laissa ohjeet, joiden tarkoitus on estää asbestin leviäminen ympäristöön. Jos mineriittikattoa maalataan, maalin on oltava elastista, ettei se lohkeile irti ajan kanssa.

  Tiilikatto vaatii enemmän huoltoa kuin peltikatto. Hinnaltaan tiilikatto on samaa luokkaa tai hieman kalliimpi kuin peltikatto, mutta edullisempi kuin huopakatto.  Kuinka hyvä artikkeli oli?  Palaute

  kilpailuta urakka