kilpailuta urakka

Julkisivuremontti säästää lämmitys- ja ilmanvaihtokuluja


Suurimmat syyt julkisivuremontin tarpeeseen ovat talon ulkonäkö, energiatehottomuus tai ikä. Julkisivuremontti on usein ajankohtainen, kun talo on 30–40 vuotta vanha. Jos suunnittelet kotisi julkisivun ehostusta, ota aivan ensimmäisenä selvää oman asuinalueesi kaavamääräyksistä. Kunnan rakennusvirastosta selviävät esimerkiksi asuinalueellasi sallitut materiaalit ja värit.

Julkisivuremontti kannattaa tehdä ajoissa

Hinta on julkisivuremonteissa merkittävä tekijä, koska julkisivuremontti on usein toiseksi suurin remontti putkiremontin jälkeen. Remontin laajuus vaihtelee kuitenkin runsaasti, ja siksi hinnoissakin on suuria eroja. Julkisivuremontti maksaa helposti 10 000–35 000 euroa, onpa kyse sitten kerrostaloasunnosta tai omakotitalosta.

Julkisivuremonttiin on useita syitä. Repsottava maalipinta tai rappaus ei ole ilo silmälle, mutta ratkaisevampaa ovat vaurioiden vaikutukset talon kantaviin rakenteisiin: rakenteiden kuivumiseen, lahoamiseen ja eristeiden kestoon. Julkisivun kunnolla on aina merkitystä talon lämmitys- ja ilmanvaihtokuluihin. Ajan kanssa talon kuin talon eristeet menettävät tehoaan, mistä kertoo usein ensimmäisenä ikävä veto sisätiloissa. Julkisivuremontissa talon ulkonäkö, viihtyisyys ja energiatehokkuus kulkevatkin käsi kädessä.

Mitä aikaisemmassa vaiheessa talon julkisivua päätetään korjata, sitä vähäisemmillä toimenpiteillä usein selvitään. Jos kattavia kunnostustöitä on pitkitetty kauankin, edessä on usein laajempi julkisivuremontti, jossa rakenteita on purettava ja uusittava enemmän ja syvemmältä. Se näkyy remontin neliöhinnassa. Kattava julkisivuremontti voi kustantaa jopa 486 € per neliö[i].

Muutaman satasen korjaukset ovat paikallaan vuosien mittaan kaikissa julkisivuissa, ovatpa ne mitä materiaalia tahansa. Suomessa talojen ulkopinnat joutuvat kestämään monenlaisia sääolosuhteita sekä lämpötilan ja kosteuden vaihteluja. Siinä vaiheessa, kun talon julkisivun huolto- ja korjaustoimet alkavat kustantaa tuhansia euroa, kannattaa julkisivusaneerausta harkita vakavasti.

Omakotitalon julkisivuremontti ohi viikossa

Julkisivuremontti ei ole talon asukkaille pikkujuttu, mutta remontin kesto vaihtelee suuresti sen laajuuden mukaan. Omakotitalon julkisivuremontti ei välttämättä kestä muutamaa päivää kauempaa, mutta asunto-osakeyhtiössä tai kerrostalokiinteistössä voidaan puhua kuukausista tai jopa vuodesta.

Julkisivuremontti voi olla suhteellisen kevyt talon julkisivun saneeraus, jolloin keskitytään ongelmakohtiin. Työ on silloin ohi nopeammin ja pienemmällä rahalla kuin rakenteita laajemmin purettaessa. Talosta voidaan esimerkiksi maalata seinät, korjata irronneet rappaukset tai kohentaa yksityiskohtia, kuten ikkunalautoja tai sadevesijärjestelmää. Usein julkisivuremontti on kuitenkin järkevä toteuttaa kerralla kunnolla. Silloin säästytään yksittäisiltä huoltotoimilta.

Julkisivuremontissa työmiehet eivät juurikaan häiritse asukkaiden elämää, koska suurin osa töistä tehdään talon ulkopuolella. Omakotitalon julkisivuremontissa voi kuitenkin olla ystävällistä tarjota esimerkiksi WC- ja kylpyhuonetilat asentajien käyttöön.

Kodin suojaus julkisivuremontissa

Julkisivuremontin purkuvaihe vaatii asukkailta ymmärrystä niin kerrostalossa kuin omakotitalossa. Melu on väistämätöntä, vaikka se ei varsinkaan omakotitaloremonteissa kestä onneksi pitkään.

Julkisivuremontti vaatii usein ikkunoiden suojaamisen tai suurissa kiinteistöissä koko talon huputuksen. Suojaustoimenpiteet voivat vaikuttaa kodin ilmanvaihtoon ja sisätilojen lämpötilaan. Ikkunoita ei voi välttämättä avata remontin aikana. Kodin julkisivuremontti kannattaakin ajoittaa mahdollisuuksien mukaan kevääseen tai syksyyn eikä kuumimmille kesäkuukausille.

Purkutöistä syntyy väkisin pölyä, joka voi olla joistakin asukkaista häiritsevämpää kuin toisista. Asiaan voi vaikuttaa paljon keskustelemalla vaihtoehdoista etukäteen urakoitsijan kanssa ja suunnittelemalla esimerkiksi työvaiheet niin, että talon asukkaat voivat olla hankalimpaan aikaan poissa asunnosta edes päivisin tai lähteä vaikkapa lomalle. Kodin uskaltaa jättää ammattilaisten käsiin, kun asioista on sovittu tarkasti etukäteen ja luottamus on kunnossa tilaajan, urakoitsijan ja työnjohtajan välillä.

Vaikka koti on asumiskelpoinen julkisivuremontin ajan, asumiseen liittyy väistämättä rajoituksia. Esimerkiksi liesituulettimen käyttö voi olla remontin aikana hankalaa, koska tuuletin imee helposti asuntoon pölyä sisäilmaa poistaessaan. Myös kodin huonekasveja voi joutua suojaamaan tai kuljettamaan pois asunnosta, jos asuntoon ei tule suojattujen ikkunoiden vuoksi riittävästi valoa.

Työn suorittavan yrityksen kanssa kannattaa keskustella etukäteen, miten pölyn määrää hallitaan tai työmaa-aluetta ja asuntoja siivotaan töiden edetessä ja niiden päätyttyä. Erityisen tärkeää etukäteen sopiminen on perheessä, jossa on allergioita tai astmaa. Julkisivu-urakoitsijalla on velvollisuus tehdä asunnoissa riittävät suojaukset ja siivota kotiin päässyt pöly pois silloin, jos suojaukset ovat tehottomat.

Jos vahinkoja sattuu esimerkiksi kodin elektroniikalle tai arvoesineille ohjeiden mukaisesta suojauksesta huolimatta, korvausasioista on sovittava tapauskohtaisesti. Yksityiskohtaisia neuvoja kodin suojaamiseen kannattaa kysyä julkisivuremontin urakoitsijalta. Esimerkiksi sisäilmanpuhdistajasta ja muista sisäilman laatuun vaikuttavista laitteista voi olla apua.

Julkisivuremontin verhoiluvaihtoehtoja ja hintoja

Millainen on helposti huollettava, kestävä, edullinen ja nopeasti asennettava kodin julkisivuverhoilu? Niin kuin kaikissa remonteissa, julkisivuverhoilun materiaalin valinnassa joutuu tekemään kompromisseja. Jokaisella materiaalilla on omat heikot ja vahvat puolensa.

Lautaverhoilu säästää rahaa

Lautaverhoilu on edullisimpia vaihtoehtoja, ja meillä Suomessa se on yhä myös suosituin ulkoverhoilumateriaali. Lautaverhoilu on ainoa julkisivun verhoilumateriaali, joka tarvitsee toistuvaa huoltoa, eli puupinnat on maalattava uudelleen noin 10 vuoden välein – sää- ja ympäristöolosuhteista riippuen useamminkin.

Lautaverhoilun voi tilata valmiiksi tehtaalla pohja- tai pintamaalattuna, mikä säästää aikaa työmaalla. Silloin myöskään verhoilun valmistuminen ei ole kiinni säästä.Huolella hoidettu ja säännöllisesti maalattu lautaverhoilu on pitkäikäinen ja joustava ratkaisu. Lautaverhoilu voidaan asentaa mihin vuodenaikaan tahansa, ja talon ilme muuttuu myöhemmin maalipintaa uusimalla.

Huonoja puolia on, että lautaverhoilu ei ole paloturvallisin vaihtoehto, varsinkaan uudempiin, epäorgaanisiin materiaaleihin verrattuna. Myös liian ohutta puuverhoilua kannattaa välttää. Ohut materiaali voi vääntyillä, mikä pilaa uudenkin maalipinnan ennen aikojaan. Kosteuskin vaikuttaa puuhun ajan kanssa, ja ennemmin tai myöhemmin puuverhoilu lahoaa, jolloin se on uusittava.

Toisaalta puu on ympäristöystävällinen materiaali, joka sitoo hiilidioksidia ja voidaan kierrättää kokonaisuudessaan. Puuverhoilu on myös luonnollinen, usein kotimainen ja käytössä vuosisatojen ajan testattu materiaali, jonka tiedetään toimivan suomalaisissa olosuhteissa. Tärkeää on valita taloon ja sen ympäristöön sopiva puuverhoilu ja huolehtia siitä, että se asennetaan huolella ja ammattimaisesti.

Komeat kiviverhoilut, kivipinnoitteet ja rappaus

Kiviverhoilu voidaan tehdä aidoista kivistä, komposiittikivistä tai erityyppisistä kivirouheista ja -pinnoitteista. Kiviverhoilut ovat tyylikäs ja ajaton ratkaisu. Ne myös mahdollistavat kivitalon ulkonäön, vaikka talon runko olisikin puuta. Tiiliverhoilut (ks. seuraava kohta) voidaan laskea yhdeksi kivisten julkisivumateriaalien alalajiksi: tiilethän tehdään savesta ja hiekasta.

Julkisivun verhoilu aidoilla kivillä joko tiiliseinän tai mosaiikkiseinän tapaan on Suomessa varsin harvinaista ja kallis ratkaisu. Asennus vie selvästi enemmän aikaa kuin vaikkapa puupaneloinnin teko ja vaatii ammattitaitoisen muurarin. Julkisivun muuraustöitä ei kannata lähteä tekemään itse. Kyse on tekniikasta, joka ei opita kirjoista, ja jos jokin menee vikaan, pilataan samalla materiaaleja. Vaurioiden korjaaminen myöhemmin voi tulla erittäin kalliiksi.

Edullisempi mutta lähes yhtä näyttävä vaihtoehto luonnonkivijulkisivulle on komposiittikiviverhoilu. Komposiitti on hyvin lähellä aitoa kiveä, koska se valmistetaan suureksi osaksi luonnonkvartsista. Seoksessa voi olla mukana myös muovikuituja, kuten akryyliä. Komposiittikivien etuna on esimerkiksi luonnonkiveä helpompi työstettävyys ja kovempi pinta, eli komposiittikivi ei ole niin huokoista kuin luonnonkivi.

Luonnon- ja komposiittikivien lisäksi kodin julkisivu voidaan verhoilla kivipinnoitteella. Sen idea on, että mikä tahansa seinämateriaali, kuten puurunko, betoni tai harkko, päällystetään maalia muistuttavalla pinnoitteella, joka sisältää kiviainesta. Kivipinnoite ja kaikki muutkin kivipohjaiset verhoilut ovat kestäviä ja paloturvallisia, eikä niitä tarvitse käytännössä lainkaan huoltaa.

Yleisin rapatun julkisivun muoto ovat rapattavat ulkoverhouslevyt. Rappaus paikan päällä vie aikaa noin 30 % koko työstä, johon kuuluu myös seinälevyjen ja niiden alle tulevien tuuletusrimojen asennus. Rappaus on seinien verhoiluvaihtoehdoista kallein, jopa kolme kertaa lautaverhoilua kalliimpi. Rappauksen teko onnistuu vain kesäisin ja silloinkin, kun sää sallii. Lopputulos on kuitenkin siisti, helppohoitoinen ja kestävä.

Jossain vaiheessa puutaloja verhoiltiin edullisilla kuitusementti- eli mineriittilevyillä. Niiden valmistuksessa sai käyttää aina 1970-luvun loppuun asti asbestia. Levyt ovat kestäviä, ja siksi niitä näkee talojen julkisivuissa edelleen. Mineriittiseinien korjaamisessa on luotettava ammattilaisiin, koska niiden muutostöitä saavat tehdä vain asbestitöihin valtuutetut urakoitsijat. Jos vanha mineriittijulkisivu halutaan korjata vastaavalla materiaalilla, saatavilla on uudenlaisia mineriittilevyjä, joissa käytetään asbestin sijaan sellukuitua.

Ulkoseinien tiiliverhoilu kestää aikaa

Tiiliverhoilu tarkoittaa joko paikan päällä muurattua tiiliseinää tai kevyistä ja ohuista tiilistä tehtyä elementtiverhoilua. Ohuttiilielementtiverhoilu on edullisempi vaihtoehto kuin tiiliverhoilu, joka lähestyy hinnassa rapatun seinän tasoa. Silti tiilielementitkin ovat noin tuplasti lautaverhoilua kalliimpi vaihtoehto.

Tiilielementit valmistetaan tiiliä polttamalla, ja myös lopputulos on hyvin lähellä perinteistä tiiliseinää. Yksi suuri etu perinteisiin tiiliin nähden on tiilielementtien keveys, mikä laskee esimerkiksi kuljetuskuluja ja lisää näin rakenteen ympäristöystävällisyyttä. Keveytensä ansiosta elementtien asennustyö sekä liikuttelu ja työstäminen paikan päällä on helppoa ja nopeaa.

Tiilielementtien saumat tehdään joustaviksi sormiliitoksilla, joten rakenne elää muiden seinäelementtien mukana. Elementit voidaan asentaa mihin vuodenaikaan tahansa, mutta perinteisen tiiliseinän muuraus vaatii riittävästi lämpöä eli kesäajan sekä muutenkin sopivat sääolosuhteet.

Vinyylipinnoitteet korvaavat puuverhoilun?

Amerikasta Suomeen pikkuhiljaa rantautunut uusi julkisivumateriaali on vinyyli. Kyse on kaiken kestävästä PVC-muovista. Vinyyliverhoilulla tavoitellaan esimerkiksi puupinnan ulkonäköä ilman, että verhoilua tarvitsee maalata tai muuten huoltaa säännöllisin väliajoin. Vinyylissä on myös se hyvä puoli, että se on pitkäikäinen ja likaahylkivä. Materiaalitakuu voi olla jopa 40 vuotta.

Vinyyliverhoilussa on runsaasti värivaihtoehtoja, kuten myös paneelien profiilimalleja ja pintakuviointeja. Varsinkin kauempaa vinyyliseinää on vaikea erottaa aidosta puuseinästä. Vinyyli ei elä samalla tavalla kuin puuseinä, ja se on myös erittäin ilma- ja vesitiivis. Tämä ominaisuus asettaa tiukat vaatimukset verhoilun asentajalle, jotta seinärakenne varmasti tuulettuu.

Vinyylijulkisivut ovat valmistajan mukaan kierrätettäviä, joten ne ovat ympäristöystävällinen valinta. Vinyyli on ainoa verhoilumateriaali, joka pystyy kilpailemaan hinnassa lautaverhoilun kanssa. Vinyyliverhoilu on jopa mahdollista hankkia lautaverhoilua edullisemmin.

Julkisivuremontti askel askeleelta

Kun kotiin on valittu mieleinen ja omalle rahapussille sopiva julkisivumateriaali, on aika kilpailuttaa urakoitsijat. Monet julkisivujen asentajat tarjoavat vain tietystä materiaalista tehtyjä julkisivuja, joten ensimmäinen urakoitsijoiden karsinta kannattaa tehdä jo ennen varsinaisten tarjouspyyntöjen lähetystä.

Kiinnitä tarjouspyynnössä huomiota yksityiskohtiin. Esimerkiksi pelkkä lautaverhoilun asennus ei riitä pitkälle, vaan kokonaishintaan vaikuttaa myös työn viimeistelytaso, kuten onko laudat etukäteen pohja- tai pintamaalattu. Omakotitalon maalaaminen jälkikäteen maksaa helposti useita tonneja. Jos talo on vanha ja julkisivuremontista kaavaillaan mittavaa projektia, aluksi voi olla syytä teettää talolle kuntokartoitus. Se antaa selkeät raamit urakan suunnittelulle, hinta-arviolle ja aikataulutukselle.

Tarjouspyynnössä on tärkeää varmistaa, että urakkahintaan kuuluvat vanhan seinän ja mahdollisesti muiden rakenteiden purkutyöt ja purkujätteen poiskuljetus. Varmista, että purkutyöt sisältävät loppusiivouksen. Vain harvoissa tapauksissa vanha seinä voidaan jättää paikoilleen. Useimmiten seinät on purettava, jotta ikkunat eivät uppoaisi liian syvälle seinärakenteisiin.

Purkutyöt kannattaa teettää firmalla, joka osaa asiansa, koska purkamisen aikana on aina syytä tarkastaa laajemmin seinärakenteiden kunto. Jos esimerkiksi home- tai muu kosteusvaurio jää huomaamatta ja piiloon uuden verhoilun alle, asennustyö, materiaalit ja rahat menevät hukkaan.

Julkisivuremonttiin kuuluu yleensä aina seinien eristyksen tarkistaminen, korjaaminen ja täydentäminen. Uudet rakennusmääräykset asettavat kodin eristyksille ja energiatehokkuudelle koko ajan suurempia vaatimuksia. Jos talon vanhat eristeet ovat kunnossa, ne voidaan jättää paikoilleen.

Eristysten korjausten ohessa on usein syytä parantaa talon tuulensuojausta eli ilmatiiviyttä, joten tarkista, että myös tuulensuojaus ja esimerkiksi tuulensuojalevyt kuuluvat julkisivu-urakan hintaan. Asennustyössä kannattaa luottaa ammattilaisiin, koska seinän ja verhouksen väliin on jäätävä oikeanlaisen ilmaraot, jotta rakenne tuulettuu.

Kaikki työvaiheet on hyvä kirjata tarjouspyyntöön ja myöhemmin kauppasopimukseen tai toimitusselosteeseen. Sovi etukäteen myös siitä, kuuluvatko urakkaan mahdolliset kosteus- ja lahovaurioiden korjaukset. Varmista, että tarjouksessa mainitaan varsinaisten seinäelementtien asennuksen lisäksi kaikki tarvittavat viimeistelytyöt, ellet halua tehdä niitä itse. Tärkeää on asentaa oikein esimerkiksi koristelistat, ikkunoiden ja ovien vuorilaudoitukset ja karmit sekä seinien tuuletusilma-aukot. Jos viimeistely jää tekemättä, lopputulos on keskeneräisen ja kömpelön näköinen. Viimeistelyyn kannattaa satsata.

Jos talossa on parveke tai terassi, sen ulkoverhouksesta kannattaa sopia erikseen osana samaa urakkaa. Remontin tekijältä voi hankkia esimerkiksi uudet lasitukset parvekkeelle tai laudoituksen terassille. Lisäksi kannattaa pyytää tarjous muista talon julkisivuun liittyvistä töistä, kuten autotallin ja muiden ulkorakennusten ulkoverhouksesta.

Ikkuna- ja oviremontit [linkki: Ikkunaremontit] eivät kuulu kaikkien julkisivu-urakoitsijoiden repertuaariin, ja siksi asiasta on hyvä sopia suunnitteluvaiheessa. Julkisivun ja talon energiatehokkuuden parantaminen jäävät puolitiehen, jos vanhoja ikkunoita ja ovia ei vaihdeta samaan aikaan. Lopputuloksen viimeistelee uusi katto, joten jos kyse on vanhasta rakennuksesta, kattoremontti on usein luonteva osa julkisivuremonttia [linkki: Kattoremontti-teksti].

Tarjous, urakkasopimus ja muut asiakirjat kannattaa tehdä poikkeuksetta kirjallisina. Myös asennustöistä ja materiaaleista pintakäsittelyineen kuuluu saada kirjallinen takuutodistus.

Julkisivuremontin asennustyöt ovat kotitalousvähennyskelpoisia. Työn tilaaja voi vähentää verotuksesta jopa 45 % loppuhinnasta, enintään 2400 € per henkilö per vuosi. Lisäksi julkisivuremontin lainan korot voidaan vähentää verotuksesta, jos kyse on kodin perusparannustöistä.


[i] Taloussanomissa 6.3.2008 julkaistu juttu ”Katso, miten paljon remontti maksaa nyt”. Tiedot kerätty korjausurakoitsija Ipsilonilta ja Suomen Rahatiedolta.Kuinka hyvä artikkeli oli?Palaute

kilpailuta urakka