kilpailuta urakka

IV-huolto


IV-järjestelmän tarkoituksena on huolehtia siitä, että kodin sisäilmasta poistetaan epäpuhtauksia, kosteutta ja hajuja ja tilalle saadaan ulkoa puhdasta, suodatettua ja usein myös lämmintä korvausilmaa. Tehokas ilmanvaihto pitää sisäilman raikkaana ja kodin rakenteet terveinä.

Toimivan ilmanvaihdon perusperiaate on, että korvaus- eli tuloilmaa on saatava ulkoa riittävästi. Tavallisesti korvausilma otetaan sisälle esimerkiksi makuuhuoneen tai olohuoneen venttiilien kautta, ja ilma kiertää kodissa edelleen likaisempiin tiloihin, kuten kylpyhuoneeseen ja keittiöön. Poistoilma kierrätetään ulos näistä likaisemmista tiloista.

Ilmanvaihtojärjestelmä on aina kokonaisuus. Sen toimivuuteen vaikuttaa muun muassa kodin pohjapiirros, rakenteiden eristävyys, lämmitysmuoto ja vuodenaika. Eniten ulkoilman lämpötila ja esimerkiksi tuulisuus vaikuttavat painovoimaisen ilmastoinnin tehokkuuteen , kun taas poistoilman koneellistamisella  pystytään tasapainottamaan vuodenaikojen vaikutusta.  Koneellinen ilmastointi on ainoa keino pitää ilmanvaihto tasaisen tehokkaana ympäri vuoden.

Miksi sisäovien alla on usein rako?

Jotta ilmanvaihto toimii tehokkaasti, ilman on päästävä kiertämään koko kodissa. Ovien rakokynnysten tai siirtoilmasäleikköjen ansiosta korvausilma pääsee siirtymään puhtaista tiloista, kuten makuuhuoneesta, kylpyhuone- ja wc-tiloihin ja niistä edelleen ulos. Ilmanvaihto toimii, kun kodin koko ilmamäärä vaihtuu kerran kahdessa tunnissa.

Milloin IV-järjestelmä kaipaa putsausta?

Huono sisäilma johtuu hyvin usein riittämättömästä ilmanvaihdosta, vääristä ilmanvaihdon säädöistä tai likaisista ilmanvaihtokanavista. Ilmanvaihtokone, -kanavat ja -suodattimet on aika puhdistaa, kun poistoilmaventtiilin ympärillä näkyy tumma rengas tai kanavissa ja suodattimissa on selvästi likaa, kuten pölyä ja rasvaa. Hälytysmerkkejä ovat myös oudot hajut ja tunkkainen sisäilma.

Asukkaan on järkevää puhdistaa itse ilmanvaihtoventtiilien uloimmat osat, mutta ilmanvaihtojärjestelmän perusteellinen huolto kuuluu ammattilaisille  (ks. IV-nuohous). Omakotitaloasujan on kutsuttava IV-nuohooja paikalle säännöllisesti; taloyhtiössä huolloista huolehtii hallitus ja isännöitsijä.

Ilmanvaihdon asiantuntija, kuten IV-nuohooja, puhdistaa koko ilmanvaihtojärjestelmän: IV-koneen, -kanavat, -venttiilit ja -suodattimet. Puhdistus käy ammattilaiselta nopeasti, ja valmista tulee asunnon koosta ja ilmanvaihdon laajuudesta riippuen 2–5 tunnissa eli yhden työpäivän aikana.

Asukkaiden ei tarvitse poistua asunnosta huollon ajaksi eikä kotiin leviä puhdistuksen aikana pölyä tai muuta likaa.

Ilmanvaihtojärjestelmä kaipaa puhdistusta tai säätöä, kun…

• kyse on uudisrakennuksesta, johon ollaan juuri muuttamassa

• kodissa on tehty remontti tai huoltotöitä

• hajut kulkeutuvat huoneesta toiseen, esim. ruoan käry makuuhuoneeseen

• kerros- tai rivitaloasuntoon leviää hajuja naapurin puolelta

• ikkunoiden luona tai lattian rajassa vetää

• kodissa on ummehtunut haju ja raskas ilma

• kodissa on yli- tai alipaine

• tuulettaminen onnistuu vain ikkunoita avaamalla

• ilmankosteus nousee esim. ruokaa laittaessa

• kosteus pisaroi ikkunalasien pinnoille

• kylpyhuone ja sauna kuivuvat hitaasti

• pyykit kuivuvat hitaasti

• tapetit tai maalipinnat kupruilevat

• pintoihin ja nurkkiin ilmestyy hometta

• melu kantautuu ulkoa korvausilmaventtiilien kautta

• viemäristä tai lattiakaivosta nousee hajuja.

Säännöllisen IV-nuohouksen neljä etua

1. Asukkaiden terveys ja hyvinvointi

Tuloilmaventtiilit likaantuvat ajan kanssa ulkoilman epäpuhtauksista, kuten tie- ja rakennuspölystä, siitepölystä ja ilmansaasteista. Poistoilmaventtiilit ja ilmanvaihtokanavat taas keräävät epäpuhtauksia sisäilmasta. IV-nuohouksessa puhdistetaan koko ilmanvaihtojärjestelmä, jolloin ilmanvaihto toimii sisään ja ulos ja raikas sisäilma pitää asukkaat terveinä.

Erityisen tärkeää sisäilmanlaatu on perheissä, joissa on allergiaa, astmaa tai muita sairauksia, jotka vaikuttavat hengityselimistöön. Huono sisäilma vaikuttaa myös viihtyisyyteen ja vireyteen. Työtehokkuus, yöunet ja jaksaminen kärsivät, jos ilmanlaatu on kotona jatkuvasti huono.

Tyypillisiä huonon sisäilman aiheuttamia oireita ovat nenän tukkoisuus ja nuha, yskiminen varsinkin yöllä, unihäiriöt, erilaiset ärsytysoireet, väsymys ja päänsärky.

Huom! Sopiva ilmankosteus on tehokkaan ilmastoinnin ansiota. Ilmankosteutta voi hallita pitämällä IV-järjestelmä puhtaana, siivoamalla säännöllisesti ja laskemalla kodin lämpötilaa muutamalla asteella. Apua voi saada myös ilmankostuttimista, varsinkin talvella. Sopiva ilmankosteus on talvella 20–40 % ja kesällä 50–70 %.

2. Rakenteiden terveys vs. kosteusvauriot

Jos ilmanvaihtokanavat ovat pitkään likaiset tai säädöt eivät ole kohdallaan, kotia uhkaavat huonon sisäilman lisäksi home- ja kosteusvauriot. Jos ilma ei pääse vaihtumaan ilmanvaihtokanavia pitkin tai venttiilit ovat tukossa, ilmaa alkaa virrata rakenteiden läpi. Rakenteisiin kertyy kosteutta, mistä taas kehittyy ajan kanssa esimerkiksi hometta.

Rakennevaurioiden lisäksi kosteus voi irrottaa kodin pinnoista ja materiaaleista ihmisille vaarallisia kemiallisia yhdisteitä. Muiden kuin pesu- ja wc-tilojen materiaaleja ei ole tarkoitettu kosteisiin olosuhteisiin. Ongelmia syntyy yhtä lailla silloin, kun korvausilmaa saadaan liian vähän, ja silloin kun ilmaa ei poistu riittävän tehokkaasti.

Paras keino estää salakavalia homeongelmia on huoltaa ilmanvaihtojärjestelmät säännöllisesti.

3. Likaiset IV-kanavat aiheuttavat tulipaloja

Ilmanvaihtojärjestelmän puhdistus on tärkeää paloturvallisuuden takia. Pelastuslain 13. pykälä määrää, että rakennuksen omistajan tai asukkaan on huolehdittava, että ilmanvaihtokanavat huolletaan ja puhdistetaan säännöllisesti.

Yhtä tärkeää on huolehtia venttiilien näkyvien osien puhdistuksesta kuin hankkia ammattilainen huoltamaan säännöllisesti koko ilmanvaihtojärjestelmä.

4. Energiansäästö: sopivasti tulo- ja poistoilmaa

Ilmanvaihto liittyy kodin energiatalouteen. Koneellinen ilmanvaihto toimii sähköllä, mutta siihen voidaan yhdistää lämmöntalteenotto (LTO), jolloin säästetään kodin lämmityskustannuksissa. Säännöllinen IV-järjestelmän puhdistus varmistaa, että ammattilainen on tarkastanut ilmanvaihdon ja säätänyt sen ihanteelliseksi.

Liian tehokas ilmanvaihto syö turhaan energiaa ja aiheuttaa usein vetoa, melua sekä yli- ja alipainetta. Jos ilman vaihtuvuus on heikko, sisäilmanlaatu huononee, kosteus lisääntyy ja hiilidioksimäärät nousevat.

IV-huollon aikataulusuositukset

Ilmanvaihtokanavat on syytä puhdistuttaa useammin taajamassa kuin maalla, koska kaupungissa on enemmän ilman epäpuhtauksia ja pienhiukkasia kuin haja-asutusalueella. Suosituksia useammin ilmanvaihtojärjestelmä kannattaa puhdistaa myös silloin, kun kotona on lemmikkejä tai joku tupakoi sisällä.

Huonekasvien sekä sisustus- ja rakennusmateriaalien valinnalla on väliä. Esimerkiksi villamatoista irtoaa enemmän pienhiukkasia kuin puuvilla- ja paperinarumatoista. Myös eristeenä käytetyt mineraalivillat alkavat pölistä vanhentuessaan, ja saniaiskasveista irtoaa itiöitä toisin kuin esimerkiksi orkideoista. Myös puulla lämmittäminen lisää sisäilman pienhiukkasia, jolloin ilmanvaihtojärjestelmä voi vaatia tiheämpää huoltoa.

Suodattimien vaihto

Koneellisen ilmanvaihdon suodattimet kannattaa vaihtaa ainakin 2 kertaa vuodessa, esimerkiksi keväällä heti lumien sulettua ja syksyllä, kun kelit alkavat viiletä. Ilmanvaihtokoneen suodattimet tukkeutuvat helposti nopeamminkin, jos kotona on runsaasti pölyä ja muita pienhiukkasia. Sopivaan vaihtoväliin vaikuttaa esimerkiksi kodin siivousrytmi ja ympäristö. Rakennustyömaan läheisyydessä suodattimet on vaihdettava useammin kuin valmiilla asuinalueella.

Suodattimet on mahdollista vaihtaa itse, jos tutustuu huolella laitevalmistajien ohjeisiin joko heidän nettisivuillaan tai asunnon huoltokirjan avulla. Jos suodattimet aikoo vaihtaa itse, tärkeintä on katkaista ilmanvaihtokoneen virta ja irrottaa sulake tai töpseli pistorasiasta. Laitteen kannen voi avata vasta, kun kone on jäähtynyt. Usein IV-koneessa on kolme suodatinta: poisto- ja tuloilman karkeasuodattimet sekä tuloilman hienosuodatin.

Taloyhtiössä suodattimet vaihtaa aina ammattilainen.

Ilmanvaihtokoneen puhdistus

Suodattimien puhdistus on turhaa, jos koneen muut osat jäävät likaisiksi. Ilmanvaihtokoneen sisäosat on puhdistettava 2 vuoden välein tai kun kone on likainen.

Usein on järkevää tilata paikalle ammattilainen, joka puhdistaa yhtä aikaa koneen sisäosat, vaihtaa suodattimet ja tarkistaa koneen säädöt. Ammattilainen osaa myös varoa koneen herkkiä osia, kuten lämpöantureita, ja ohjeistaa asukkaita IV-koneen oikeassa käytössä.

Korvaus- eli tuloilmaventtiilit

Korvaus- eli tuloilmaventtiiliton puhdistettava valmistajan ohjeiden mukaan puolen vuoden välein eli 2 kertaa vuodessa. Korvausilmaventtiilitovat koneellisessa ilmanvaihdossa neliönmallisia ritilöitä seinien yläosissa. Painovoimaisessa ilmanvaihdossa korvausilmaventtiili voi olla ulkoseinässä, puisessa tuuletusikkunassa tai ikkunan karmissa.

Turvallisinta on pyyhkiä tuloilmaventtiilistä pölyt pois vain päällisin puolin nihkeällä liinalla tai imurilla ja jättää venttiilin irrotus ja peseminen ammattilaisille. He huolehtivat venttiilien puhdistuksesta samalla, kun puhdistavat koneellisen ilmanvaihdon suodattimet ja kanavat.

Jos tuloilmaventtiilit haluaa puhdistaa itse, on tutustuttava huolella valmistajan ohjeisiin. Venttiilin uloin osa irtoaa kiertämällä sitä vastapäivään. Sisällä on suodatin ja ilmanvaihtoputki.

Poistoilmaventtiilit

Poistoilmaventtiilit on puhdistettava noin 2 kertaa vuodessa. Taloyhtiössä poistoilmaventtiilien puhdistus kuuluu asukkaalle. Poistoilmaventtiilit ovat kaksikehäisiä venttiilejä, jotka sijaitsevat usein katossa. Niiden sisintä kehää ei saa pyörittää, tai ilmanvaihdon asetukset muuttuvat.

Joskus venttiilin voi irrottaa puhdistusta varten, mutta useimmiten riittää, että venttiili pyyhitään päällisin puolin puhtaaksi nihkeällä liinalla tai imuroidaan. Tarkempi puhdistus kuuluu ammattilaisille.

Liesituulettimen suodattimet

Yksi helposti unohtuva ja taloyhtiöissä asukkaalle kuuluva tehtävä on liesituulettimen eli talotuulettimen rasvasuodattimen puhdistus. Suodatin puhdistetaan 1–3 kuukauden välein tai useamminkin, jos kotona laitetaan usein ruokaa liedellä.

Suodatin irrotetaan varovasti ja pestään joko käsin tai astianpesukoneessa. Suodattimen voi laittaa paikoilleen vasta, kun se on kuivunut, eikä ruokaa saa laittaa liedellä sinä aikana, kun rasvasuodatin ei ole paikoillaan.

Ammattilaiselle kuuluu liesituulettimen putken mekaaninen harjaus, ja samalla ammattilainen tarkistaa, että rasvakanava on paloturvallinen. Useimmat firmat puhdistavat rasvasuodattimen muun IV-nuohouksen yhteydessä. Jos suodatin ei ole metallia, se on vaihdettava säännöllisesti uuteen.

IV-nuohous: koko järjestelmän puhdistus

IV-nuohouseli koko ilmanvaihtojärjestelmän puhdistus kuuluu aina ammattilaisille ja vaatii sekä osaamista että erityisiä työvälineitä. IV-nuohous pitäisi tehdä 5 vuoden välein, jos kotona on  koneellinen ilmanvaihto. Jos kotona on  koneellinen poistoilmanvaihto(huippuimuri tai kanavapuhallin), puhdistusväli on enintään 10 vuotta.

IV-nuohouksessa kaikki IV-kanavat tyhjennetään, alipaineistetaan ja harjataan koneellisesti, jolloin alipaineistaja imee pölyt pois kanavista eikä levitä pienhiukkasia huoneilmaan. Näkyvät venttiilit irrotetaan ja pestään. Suodattimet vaihdetaan. Ilmanvaihtokone, puhaltimet ja lämmönvaihtimet tarkistetaan ja puhdistetaan harjaamalla ja pesemällä.

Lopuksi ammattilainen säätää ilmanvaihdon kohdalleen ja tarkistaa, että järjestelmä on puhdas ja toimintakunnossa. Puhdistuksesta kuuluu saada asianmukainen pöytäkirja, jossa kerrotaan ilmamäärien mittaustulokset ja puhdistustöiden tarkka sisältö.

Moni ilmanvaihtoyritys tarjoaa lisäpalveluja, kuten ilmanvaihtokoneiden huoltopalveluja ja IV-kanavien pinnoituksia. Samoista yrityksistä saa joskus myös kuntokartoituksia, tiiveyskokeita ja IV-kanavien kuvauksia.

Puhdistuksessa olennaista on järjestelmän säätäminen. Jos säädöt ovat pielessä, ilmanvaihto on tehoton tai ylimitoitettu – mikä syö energiaa – ja sisäilmanlaatu on huono. Ilmanvaihtokanavien huoltoon kuuluvat tarvittavat mittaukset, säädöt ja joskus myös desinfiointi. Vain puhtaat ja tutkitut ilmanvaihtokanavat voidaan desinfioida.

Ilmanvaihtokanavien puhdistus on kotitalousvähennyskelpoista työtä [linkki: http://vero.fi/fi-FI/Henkiloasiakkaat/Kotitalousvahennys]. Lisäksi useimmat IV-alan firmat tarjoavat valmiita rahoitusmalleja: kauppa syntyy, kun rahoitushakemus on käsitelty.

Rahoitusjärjestely antaa usein ainakin kuukauden maksuajan sekä useita maksuvaihtoehtoja. Lasku on mahdollista maksaa esimerkiksi 3 tai 12 kuukauden aikana ilman korkoja. Hintaan lisätään usein kuitenkin joitakin tilinhoito- ja käsittelymaksuja.

Huom! Ilmanpuhdistin puhdistaa sisäilmaa pölystä, mutta ei poista hajuja tai raikasta sisäilmaa yhtä tehokkaasti kuin oikein toimiva koneellinen ilmanvaihto. Ilmanpuhdistin ei ole myöskään äänetön.

Erilaisia imanvaihtoratkaisuja

Koneellinen ilmanvaihto huolehtii kodin poisto- ja korvausilman saannista koneellisesti ja automaattisesti. Ilmastointi toimii yhtä hyvin kesät talvet, eikä ikkunoita tarvitse availla tuulettamista varten. Koneelliseen ilmanvaihtoon voi kuulua myös lämmöntalteenottojärjestelmä (LTO).

Suurimpia koneellisen ilmanvaihdon etuja on, että ilmanvaihtoa voidaan säätää ja hallita eri vuodenaikoina ja tilanteissa. Ilmanvaihtoa voidaan esimerkiksi säätää pienemmälle, kun talo on tyhjillään, ja suuremmalle, jos on saunailta tai käymässä paljon ihmisiä. Asumismukavuutta lisää myös lämmin korvausilma ja sen suodatus.

Koneellinen ilmanvaihtojärjestelmä kuluttaa sähköä, mutta kun asetukset ovat kohdallaan, sähkönkulutus on kohtuullista verrattuna esimerkiksi taloon, jossa tuuletetaan kotia ikkunoita avaamalla ja hukataan näin energiaa. Ilmanvaihtokone sijoitetaan kodissa omaan, erilliseen tilaansa.

Painovoimaisessa ilmanvaihdossa kodin sisäilma vaihtuu sisä- ja ulkoilman paine- ja lämpötilaeron ansiosta. Lämmin ilma pyrkii ylöspäin ja siirtyy joko poistoilma-aukkojen tai hormien kautta ulos. Korvausilmaa saadaan joko rakenteiden läpi tai jo rakennusvaiheessa suunniteltuja reittejä pitkin. Useimmiten korvausilmaa saadaan ikkunoiden korvausilma-aukoista.

Jos korvausilma-aukkoja on liian vähän, ne ovat tukossa tai sijoitettu liian alas, lattianrajassa voi tuntua vetoa. Vedontunnetta voi välttää sijoittamalla tuloilmaventtiilit riittävän korkealle ja säätelemällä kylmän ja lämpimän tuloilman pääsyä taloon erilaisten venttiilien avulla. Nykyaikaisia venttiilejä voi säätää, ja niissä on sisäänrakennettuna suodattimia ja äänieristeitä. Lisäksi tuloilmaa voidaan lämmittää esimerkiksi tuloilmapattereilla tai -ikkunoilla, joiden sisällä tuloilma lämpenee ennen leviämistään huoneisiin.

Toinen huono puoli on, että kesäkuumilla painovoimainen ilmanvaihto toimii usein huonosti, ja kotia joudutaan tuulettamaan pitämällä ikkunoita auki. Parhaiten perinteinen ilmanvaihto toimii talvella, jolloin sisä- ja ulkotilojen lämpötilaerot ovat suuret.

Koneellinen poistoilmanvaihto on usein ratkaisu, jolla uudistetaan vanhojen talojen painovoimaista ilmanvaihtoa. On kuitenkin hyvä muistaa, että jos omakotitalon ilmanvaihtoa muutetaan tai sen katolle ja julkisivuun tehdään muutoksia, rakennusvalvontaviranomaisilta on pyydettävä lupa. Poistoilmanvaihto hoidetaan joko huippuimurilla, joka sijoitetaan tulisijan hormin yläosaan, tai kanavapuhaltimella, joka tarvitsee suojaisen tilan esimerkiksi vintiltä.

Huippuimurilla tai kanavapuhaltimella pyritään siihen, että ilmanvaihto toimii yhtä hyvin ympäri vuoden ja joka säällä. Lämmöntalteenotto ei kuitenkaan onnistu, ja poistoilmaventtiileihin on usein hankittava äänenvaimentimet. Poistoilmanvaihdon koneellistamisen etuina on, että ilmanvaihtoa voidaan säätää kelien mukaan tai se voidaan sammuttaa kokonaan.

Kuinka hyvä artikkeli oli?Palaute

kilpailuta urakka